Plugg startup wedstrijd

0

Een van de onderdelen van Plugg.eu was een wedstrijd waarbij twintig startups 2 minuten kregen om een pitch te houden voor een jury. De jury bestond uit mensen van de verschillende Europese venture capital fondsen. Het publiek kreeg keypads om voor tiende jurylid te spelen. In dit artikel mijn impressie van de twintig startups en ook mijn cijfer. Het is vooral gebaseerd op de pitch en mijn eerste indruk, dus het kan wat ongenuanceerd zijn.

    1. 123People
      Een soort Google mashup waarmee je specifiek kunt zoeken op mensen. Ziet er uit als een redelijk herhaald en vermoeid concept, niet eens bijzonder uitgevoerd. Stefan Kalteis draait verder een Flash-filmpje af zonder erbij te praten. Dit is geen pitch.
      Mijn cijfer: 3

123people.jpg

    1. Alenty
      Nauwelijks leesbaar hoe het bedrijf heet, Alenty dus. Door Web 2.0 wordt content van verschillende bronnen op een pagina samengenomen. Het is dus moeilijk om dat goed te analyseren. Alenty biedt analytics met engagement, page level reporting, banner zichtbaarheid, widget-gebruik, etc. Geen idee hoe ze engagement meten. Hij laat verder nog een quote vallen en zegt dat als je wilt weten hoe het werkt hij het vanmiddag laat zien. Daar koop ik niks voor.
      Mijn cijfer: 4

 

    1. Assetbar
      Is niet aanwezig.

 

    1. Bragster
      Victory is sweet. Bragster begint door een taart in het gezicht van de medepresentator te gooien. Bragster is een entertainmentkanaal dat mensen uitnodigt om op te scheppen, gewaagde dingen te doen en daar filmpjes van te maken. Een soort combinatie van Jackass en Facebook. De doelgroep is actieve mannen van rond de 25. De founders zijn van voormalig Morgan Stanley en Amazon.com en de site ziet er erg goed uit.
      Mijn cijfer: 8

 

    1. Business IT Online
      Geïntegreerde online suite van business en office software met een enterprise netwerk om de verschillende bedrijven ook efficient onderling te koppelen met simpele oplossingen voor facturatie etc. Belooft weer later meer te vertellen. Is ook een ontzettend oninteressant verhaal (business software, gaap!), maar biedt ook te weinig differentiatie met vergelijkbare concepten.
      Mijn cijfer: 6

 

    1. Wuala
      Gratis online harde schijf met peer to peer veilige opslag. Verdienen geld op advertenties, foto-afdrukken en door betalende mensen die zelf geen opslag ter beschikking willen stellen. Willen de Skype van storage worden. Goed verhaal.
      Mijn cijfer: 7

 

    1. Cellity
      Applicatie op je GSM die zorgt voor je e-mail, gratis SMS, backup van je contactenlijst, makkelijke conference calls en geld besparen op roaming kosten. Aardige presentatie en nuttig concept.
      Mijn cijfer: 7

 

    1. Facecontact
      Kan er niet bij zijn omdat zijn vrouw net bevallen is.

 

    1. Floobs
      Mobiele internet televisie met alle features die je nodig hebt om een eigen televisiekanaal te starten: online editen, programmeren, commentaar en filtermogelijkheden, kijkcijfers, archieven en APIs. Met een gepatenteerde Java-applicatie voor mobiele telefoons.
      Mijn cijfer: 7

floobs.jpg

    1. Humangrid
      Data en media verwerking door middel van de inzet van mensen. Claimen erg accuraat, kosten-effectief en snel te zijn. Negeren andere bestaande initiatieven, dus ik mis de differentiatie.
      Mijn cijfer: 6

 

    1. Mobiya
      Geen idee wat dit doet. Iets met mobiel en classified content (het was een lange zit).

 

    1. MyOwnDB
      Persoonlijke database oplossingen. Daar zijn er tig van en al zijn ze bijzonder goed, dan zijn ze al niet interessant.
      Mijn cijfer: 3

 

    1. Radionomy
      Site waarmee iedereen radio kan maken. Radionomy biedt jingles en content aan en dekt de kosten van de operatie. Biedt het platform via welke radio gezocht en gestreamd kan worden. Platform ziet er tof uit, presentator komt erg onsympathiek over.
      Mijn cijfer: 5

 

    1. Mippin
      Mobiele portal die het makkelijk maakt voor gebruikers om content te vinden en te delen. Beaumont zegt: ‘Yahoo! van mobiel.’ Onzin natuurlijk en nul toegevoegde waarde bovenop bestaande initiatieven.
      Mijn cijfer: 3

 

    1. Sport Me
      Beginnen met cheers en sportieve acties het podium op te rennen. Duitse site die sporters, teams en clubs als primaire sociale objecten op de kaart wil zetten. Veel potentie, irritante presentatoren.
      Mijn cijfer: 6

 

    1. Trutap
      Iets met mobiel en waarom ‘we de impact van mobiel onderschatten.’ Mensen willen communiceren en zij bieden allemaal applicaties op mobiel. Het zal wel, maar het is wél mobiel.
      Mijn cijfer: 2

trutap.jpg

    1. TV Trip
      Professioneel gefilmde videogids voor hotels met reviews. Aardig idee voor hotels in een bepaald segment, weinig bredere relevantie.
      Mijn cijfer: 5

 

    1. Viewdle
      Biedt een technologie om media en tekst te combineren, haalt met gezichtsherkenning mensen uit video’s, met OCR teksten uit video’s en creëert transcripts door middel van speech-to-text. Op die manier wordt alle audio en video content doorzoekbaar en het maakt legio toepassingen mogelijk. Indrukwekkend.
      Mijn cijfer: 8

 

    1. Workhound
      Banensite nummer zoveel, ze ‘zitten tussen de banen en de mensen’ en ‘het is moeiijk om een goede zoekmachine te bouwen.’ No shit.
      Mijn cijfer: 1

 

    1. Zilok
      Een soort lokale marktplaats maar dan voor het verhuren van objecten. Inkomsten dus zonder het object kwijt te zijn. Rollen uit in Nederland, er is nog geen goede plek die deze markt bedient. Lokale zoekmachine, duizenden objecten en gaan ook verzekeringen aanbieden voor de verhuurde objecten.
      Mijn cijfer: 7

zilok.jpg

Als je de paar (ontzettend) slechte presentaties negeerde, dan was het niveau best wel hoog te noemen. Een paar startups met een goede presentatie en een duidelijke toegevoegde waarde.

Uiteindelijk werd de wedstrijd weinig verassend gewonnen door Zilok en Viewdle. Zilok met een kwalitatief goede benadering van een braakliggende markt en Viewdle met een technisch hoogstaand, vernieuwend en breed toepasbaar concept.

Alper Çugun is oprichter van Tipit.to en experience designer.