Onder de Knop 2007: Mobiele TV via meerdere standaarden

0

Tijdens de eerste panelsessie van het congres Onder de Knop 2007 van vorige week dinsdag 13 november, bogen diverse experts zich over de vraag wat de standaard zou worden voor mobiele televisie in Nederland. Ronald Haanstra, directeur Mobiele TV Nederland, is van mening dat een keuze voor een enkele standaard onzin is. Reden genoeg om met hem een interview te houden.

MTVNL (geen familie van) is van plan om te gaan bieden op beschikbare frequentieruimte die momenteel is gemarkeerd voor digitale radio (via Terrestrial Digital Audio Broadcasting, ofwel T-DAB), maar waarop ook de aangepaste aardse variant Digital Media Broadcasting (DMB-T) kan worden uitgezonden. Haanstra ergert zich aan de houding van Eurocommissaris Vivian Redding die in de zomer van 2007 ineens DVB-H tot Europese standaard bombardeerde.

Volgens Haanstra is de keuze voor een technologie standaard onzin, omdat er sprake is van een wereldwijde markt waarin meerdere standaarden in devices zullen worden ondersteund. In Amerika domineert Media-Flo, terwijl in delen van Azie DMB-T floreert. De hardware fabrikanten zoeken de schaalgrootte in het gebruik van chips die meerdere standaarden ondersteunen. Ook Nokia, zelf een prominent pleitbezorger van DVB-H, kan de Aziatische markt niet negeren en zal met DMB toestellen op de markt komen, zo verwacht Haanstra.

Accepteer cookies

Tijdens het panel werd mobiele televisie onderverdeeld in twee kampen – enerzijds lineaire televisie via DVB-H/DMB-T en anderzijds Video On Demand via UMTS/HSDPA. Mengvormen zoals Vodcasting werden niet of nauwelijks genoemd. Gijs Piscaer, Mobility World Benelux Center Manager Ericsson, stelde dat mobiele kijkers niet op lineaire TV zitten te wachten: “Van de 100 proposities is bij 50 Ericsson betrokken. ’s-Ochtends tijdens ontbijt, ’s-middags tijdens lunch en ’s-avonds na 11 uur.” Niet bepaald uren voor prime-time televisie. Cees Siksma, Vice President en CTO Alcatel-Lucent, stelde daarentegen dat content via de PC op de mobiel omslachtig is: “Gebruiksgemak is uiteindelijk de belangrijkste factor. Oeps, nu ben ik het vergeten te downloaden.”

Haanstra is pleitbezorger van een enkele knop op de mobiel met de omschrijving TV. “Wij worden nog een beetje geremd door regelgeving en beschikbare frequenties. Als ik mevrouw Redding hoor, willen we kennelijk dat het nog een paar jaar duurt.”

Op 13 december aanstaande hoopt Haanstra duidelijkheid te verkrijgen van de Nederlandse overheid ten aanzien van de verdeling van frequentieruimte in Band III en de L-Band zodat hij eind 2008 kan starten met mobiele televisie. Komt die duidelijkheid er niet, dan zal KPN de komende vijf tot zeven jaar de enige aanbieder op dit vlak zijn. In de optiek van Haanstra is dat niet gunstig voor de markt.

—//—

Over Richard
Richard van den Boogaard is specialist in de combinatie tussen omroep en interactie. Richard is een drijvende kracht bij het opzetten, implementeren en managen van branded channels ten behoeve van merken waarbij (interactieve) video het uitgangspunt is – “outside-the-site”-thinking.

Zo was hij ondermeer verantwoordelijk voor het project content sharing bij Rabobank Nederland (Rabo TV programma), waarbij de videocontent van Rabo Sport op diverse externe platformen werd gesyndiceerd. Zoals bijvoorbeeld het eerste branded channel van YouTube in Nederland, een videogadget voor Rabo Sport op Hyves en een pilot met een branded channel op Brabants Dagblad.