Interview: David-Michel Davies (Webby Awards)

0

[[image:webbyawards.jpg::right:1]]GrowthTalk Live is een initiatief om te netwerken en inzichten uit te wisselen rondom het thema ‘Groei’. Op woensdagmiddag 29 november vond de jongste editie plaats in het ING-gebouw in Den Haag. Ik was namens Frankwatching op dit evenement en had er interviews met twee erg interessante sprekers. Na het verslag van mijn interview met Tristan Nitot (Mozilla Europe) op GrowthTalk Live, vandaag een samenvatting van het interview dat ik had met David-Michel Davies, voorzitter van de IADAS en van de inmiddels fameuze Webby Awards, zeg maar de Oscars voor het internet (aanmelden kan nog!).

[[image:dmd.jpg::right:1]]David-Michel Davies is de voorzitter van de IADAS, The International Academy of Digital Arts and Sciences. Maar in dit verband is minstens zo interessant dat hij ook voorzitter is van Webby Awards, de toonaagevende internationale competitie voor websites, interactive advertising, online film & video en mobiele content.

Davies presenteerde op GrowhtTalk Live over hoe je systemen ontwerpt waarin je participatie toestaat en stimuleert. Waar je dan op moet letten en hoe je je gebruikers moet behandelen. Aansluitend op het verhaal van Nitot is participatie een essentiele voorwaarde voor open innovatie. Davies lichtte zijn presentatie toe met leuke voorbeelden van dingen die gebeuren op het internet.

Webby Awards

De Webby Awards zijn de equivalenten van de Oscars maar dan voor websites. 600 Professionals uit de industrie brengen hun stemmen uit op inzendingen. Ze vormen een groot collaboratief filter waar uiteindelijk het beste van het internet op dat moment uit komt rollen.

[[image:webby.jpg::center:0]]

De vraag waarom mijn moeder dit interessant zou moeten vinden, leidt tot een verhaal over het bestaansrecht van de Webbys. Het is een plek waar iedereen dè top vijf beste dingen kan vinden op een bepaald gebied op het internet. Er zijn een heleboel categorieën waar sites bij ingedeeld kunnen worden. Op dit moment is het internet zo’n massacultureel fenomeen dat dit potentieel iedereen kan interesseren. Zoek je de beste autosites? De beste modesites? Kijk naar de Webbys.

Volgens Davies is de knal van de vorige internetzeepbel niet slecht geweest voor het internet. Het heeft vooral investeerders enige schade berokkend, maar het internet zelf is sterker en populairder dan ooit. Tijdens de vorige internet-hype was het nog heel erg een niche-fenomeen maar nu is het meer en meer mainstream geworden, een algemene marktplaats voor een onvoorstelbare hoeveelheid mensen.

Internationaal

Vorig jaar heeft de Nederlandse site Fabchannel de Webby voor beste muzieksite gewonnen (meer over Fabchannel vind je in de eerdere artikelen Reportage DEN: innovatie en cultuur en Streaming: TV meets the web). Elke site is welkom om mee te doen aan de Webbys. Het is een unieke kans om in één klap internationaal op de kaart te staan. Voor Nederland is Jake Blok de ambassadeur van de Webbys en met zijn site I Love The Webbys werft hij Nederlandse inzendingen.

Davies vertelt dat ze mensen erop uit sturen om internationaal goede sites te vinden. Deze mensen merken op dat de kwaliteit van het werk van buiten de Verenigde Staten dramatisch toeneemt en veel sneller aan het stijgen is dan dat van binnen de Verenigde Staten. Het is niet vereist om een Engelse vertaling te hebben maar het helpt wel. Volgend jaar zullen er meer faciliteiten beschikbaar komen zodat de beoordelaars sites in andere talen beter kunnen beoordelen.

Directheid

Volgens Davies luidt deze tijd van totale informatie grote veranderingen in. We kunnen nu – samen of alleen – over meer dingen dan ooit nadenken terwijl we tegelijkertijd veel minder hoeven te onthouden. Deze totale informatie is nog wel schijn. Veel informatie is op dit moment niet online beschikbaar en de informatie die wel online staat is niet makkelijk genoeg te raadplegen. Echt ‘moeilijke antwoorden’ zijn nog steeds moeilijk te vinden.

[[image:davies.jpg::center:0]]

Afbeeldng: De twee foto’s die David-Michel Davies in Amsterdam van zichzelf maakte (zie blogposting)

Een ander frappant gegeven is dat ook de online media ten prooi vallen aan gemakzucht. In de zaak Litvinenko bijvoorbeeld waren de meeste online bronnen niet uit elkaar te houden omdat ze allemaal hetzelfde persbericht hadden overgeschreven.

Participatie

De ontwikkelingen op het internet en de fenomenen die daar hun oorsprong hebben, hebben volgens Davies ook weer hun weerslag op de maatschappij. Een treffend voorbeeld hiervan was een idee van de Beastie Boys om fans tijdens een concert van hen videocamera’s te geven en met het resulterende materiaal een film te monteren: Awesome; I Fuckin’ Shot That!. Dit heeft niks met het internet te maken, maar het is wel iets heel erg internet-achtigs om te doen.

Participatie wordt vanzelfsprekend en steekt overal de kop op. En met die positieve noot beëindigen we dit korte interview.

Afsluitend

Ik wil de organisatie van GrowthTalk Live bedanken voor een heel boeiende middag. Alle presentaties en gesprekken met de verschillende sprekers zijn vastgelegd in zogenaamde GrowthTalk Insights, deze zullen vanaf januari 2007vrijkomen. De volgende GrowthTalk Live staat gepland voor juli 2007.

Meer informatie over The Webby Awars vind je, behalve op de officiële internationale site, op het Nederlandse I Love The Webbys waar de werving voor de Nederlandse inzendingen plaatsvindt. Aanmelden is erg laagdrempelig, je hoeft op het entry formulier alleen wat basisgegevens in te vullen. Het aantal Nederlandse inzedingen kan nog een stuk hoger en het opgeven van een website, interactive advertising case, online film & video en mobiele content kan nog precies een week, namelijk tot 15 december a.s. Niet twijfelen dus, maar gewoon doen!

Alper Çugun is student Media and Knowledge Engineering en Community Manager bij TOPdesk.