Innovatie

Ramp Katrina levert Wiki innovatie op

0

[[image:katrina1.jpg::left:1]]Van alle websites en weblogs die de ramp van Katrina volgen, is dit toch wel een van de opmerkelijkste: Scipionus.com. Bezoekers kunnen inzoomen op een kaart van de overstroomde Amerikaanse Golfkust. Op de kaart staan honderden iconen (teardrops) die elk informatie geven over specifieke plekken (straten, pleinen etc) in het gebied. Dat is op zich al verbazingwekkend, maar het gaat nog verder. Alle informatie op de kaart is doorgegeven door gewone burgers, de meeste vermoedelijk door mensen uit het gebied zelf die de wiki bezochten om meer informatie over de vloed te krijgen.

[[image:katrina2.jpg::left:1]]Scipionus.com ging pas afgelopen woensdag van start en is nu al een reuze visuele Wiki-pagina geworden, die tienduizenden bezoekers trekt die daar samenwerken bij het creëren van een openbaar document met een verbazingwekkend detailniveau. “Corner of 1077 and Brewster. Had contact with parents. Lots fo trees down, but no water damage. No electrucity and no phone at the monebt 8/31 2:00pm,” zo luidt een van de honderden en honderden toevoegingen. Maar ook heel aangrijpende boodschappen als “Lost my sister”, een bericht dat gistermiddag werd gepost.

[[image:jonathan.jpg::left:1]]De wiki is het geesteskind van Jonathan Mendez (foto van Wired), een 24-jaar-oude
computerprogrammeur die in Austin, Texas leeft. Mendez zegt hij gefrustreerd raakte van het afstruinen van message boards toen hij probeerde te weten te komen of zijn familiehuis – dat door zijn ouders en broer was achtergelaten – nou wel of niet was vernietigd. Mendez vroeg een van zijn medewerkers, Greg Stoll, een 23-jaar-oude softwareingenieur, om raad. Stoll had recent geëxperimenteerd met de API (programma interface) van Google Maps, en Mendez vroeg hem om een manier te bedenken om mensen hun schade’s via deze Google-kaart te laten rapporteren.

Op Wired is een interview met Mendez en Stoll te lezen. Alleen al het ontstaan van deze toepassing is een verhaal op zich. Via instant messaging, e-mail, forums en weblogs (Jonathan en Greg) ontstond iets groots. Het kostte anderhalf uur om wat extra functionaliteit aan Google Maps toe te voegen en nog eens twee uur om alles werkend te krijgen. Via een bevriend gamer met een eigen hostingbedrijf, WebGeist, kon Mendez de Wiki binnen enkele uren online krijgen.

[[image:wikikatrina.jpg::center:1]]

Mensen reageerden tot nu toe erg positief op de wiki en gaven in hun reacties aan dat ze hoopten dat bij een volgende keer ook de overheid het initiatief voor zoiets zou nemen. Stoll tekent wel aan dat natuurlijk niet zeker is dat alles wat er staat ook klop, soms hebben ze wat informatie moeten verwijderen. Wat me verder opvalt is dat op de pagina nadrukkelijk wordt gevraagd om alleen informatie toe te voegen en niet om informatie te vragen. Het lijkt me niet zo moeilijk om bij een volgende toepassing ook die vraag naar informatie beter te faciliteren.

Onvoorstelbaar wat er zelfs in barre tijden met social software allemaal in no-time te regelen is. Maar nog indrukwekkender is natuurlijk wat er allemaal nog meer aan inventieve dingen te bedenken is. Zoals vaker in de geschiedenis ontstaan er in tijden van rampen, crisis en oorlog vaak grote dingen. Ik denk dat menigeen al zit te broeden op allerlei commerciële, maatschappelijke en/of entertainment toepassingen.

Wie ziet er kansen, wat zou je er zoal mee kunnen? En kunnen we misschien ook op een Nederlandse wiki zo’n Google Maps werkend krijgen? Mocht er behoefte zijn om te experimenteren, dan stel ik de Frankwatching Wiki daarvoor natuurlijk graag beschikbaar.

[Met dank aan Wouter Driessen voor de inspiratie]

Meer achtergronden:

Update 4 september 2005: Katrina Tech Recources Wiki en artikel ClickZ toegevoegd