De toegevoegde waarde van location based services voor recruitment
Het bestaat: met je iPhone rondzwaaien en via je camera behalve de ‘echte’ beelden, ook zien welke huizen te koop staan en waar je in de buurt kunt pinnen. Steeds vaker zie je de term ‘location based’ voorbij komen als het gaat om innovatieve manieren van marketing en communicatie. Blijkbaar zien diverse partijen grote kansen in deze markt. Natuurlijk kun je location based toepassingen ook inzetten voor recruitment. Waarom zou dit interessant zijn?
Locatie belangrijk bij werk
Locatie en recruitment zijn twee begrippen die sterk met elkaar verbonden zijn. Werknemers vinden de plaats waar ze werken heel erg belangrijk. Als je zoekgedrag naar werk analyseert, zie je dan ook dat locatie vaak de eerste factor is waarop wordt gezocht. Het feit dat steeds meer mensen zich via internet oriënteren op werk en er steeds meer mogelijkheden bestaan om mensen ‘location based’ te bereiken, biedt perspectief voor de recruitmentmarkt.
Waarom location based recruitment?
Het grootste voordeel van location based recruitment is dat je de juiste boodschap (content) kunt weergeven op de juiste plek, op het juiste moment en aan de juiste gebruiker (context). Met name door de sterke groei van het gebruik van smartphones e.d. wordt het steeds interessanter om te kijken naar de concrete toepassing hiervan.
Om het voordeel van location based recruitment optimaal te benutten, zouden location based recruitment-toepassingen 2 mogelijkheden moeten bieden. De eerste is het te weten komen in welke context je doelgroep zich bevindt, de tweede is de mogelijkheid om op basis daarvan content te laten zien.
Context doelgroep te weten komen:
- Waar? Ga eens kijken waar jouw doelgroep (bijvoorbeeld je Twitter-followers) vaak incheckt (op bijvoorbeeld Foursquare)
- Wanneer? Kijk naar vaste piekmomenten (bijvoorbeeld; groot gedeelte van mijn doelgroep staat elke ochtend op station Amsterdam) en verwachte piekmomenten (carrièrebeurs)
- Voorkeuren? Mensen geven voorkeuren aan in applicaties (Op Facebook geven mensen bijvoorbeeld aan wat hun interesses, favoriete spots enz. zijn)
Op basis van die context content laten zien:
- Relevante vacatures op basis van iemand zijn/haar profiel laten zien wanneer iemand voor een vestiging van je bedrijf staat
- Op basis van opleiding laten zien wat voor events je organiseert
- Het tonen van een filmpje van een team dat je sponsort aan mensen die inchecken bij een sportclub
Huidige location based services
De belangrijkste location based toepassingen kun je op dit moment opdelen in 3 categorieën.
- Mapping en navigatie services
Mapping en navigatie services bestaan uit producten zoals Google Streetview en Layar (augmented reality). Deze toepassingen bieden gebruikers de mogelijkheid om behalve de weergave van de echte omgeving, extra informatie over die omgeving te laten zien. Met behulp van Layar wordt bijvoorbeeld zichtbaar gemaakt welke restaurants zich in een straat bevinden en wat ze op de kaart hebben staan.
- Social location services
Onder de categorie ‘social location services’ bevinden zich de bekende sociale netwerken zoals Facebook (places) en Twitter. Daarnaast kun je hier ook de app van Foursquare of Feest.je onder scharen. Deze services bieden de mogelijkheid om je netwerk te laten weten waar je je bevindt.
- Lokale marketing en mobiele commercie
Ten slotte heb je de mogelijkheden van lokale marketing en mobiele commercie via location based services. Door deze ontwikkelingen is het mogelijk om mensen via een mobiele telefoon op de hoogte te stellen van lokale aanbiedingen. Deze services zijn een soort van online variant voor de traditionele huis-aan-huis bladen.
Toegevoegde waarde location based services voor recruitment
Social location services zul je vooral kunnen gebruiken om, behalve je huidige social media activiteiten, data te verzamelen over de locaties waar je doelgroep zich begeeft. Vervolgens zul je deze data weer kunnen gebruiken om in mapping en navigatie services heel gericht content te kunnen laten zien aan die doelgroep.
Op dit moment wordt Layar gezien als het meest veelbelovende initiatief op het gebied van location based recruitment. Gezien de mogelijkheden die deze applicatie biedt om content optimaal af te stemmen op context, is dat goed mogelijk. Bedrijven zullen door middel van Layar in staat zijn om hun content, zoals vacatures en filmpjes, op de juiste plek aan de juiste doelgroep te tonen.
Kunnen ‘location based services’ toegevoegde waarde bieden wanneer het employer branding en jobmarketing betreft? Jazeker. Of vacaturehouders zich dat in 2011 massaal gaan realiseren en er daardoor goede, nieuwe applicaties ontstaan?
Reacties zijn van harte welkom…