Inspiratie

Veranderen Facebook ‘likes’ het internet?

0

Het doet me een beetje denken aan vroeger. Op het schoolplein. Op elke school is er wel een clubje tieners dat de dienst uitmaakt, zo ook in mijn jeugd. Leuk als je erbij hoorde, dan telde je mee.

Waardering van Google

Veel bedrijven zijn onder de indruk van websites als Facebook, waar met een simpele ‘like’-button een geheel nieuwe vorm van marketing ontstaat. Dat dit nuttig kan zijn, is eigenlijk helemaal niet nieuw. Zoekmachines werken al sinds begin deze eeuw met een systeem waarbij ze misschien gebruik maken van duizenden factoren maar waarbij één factor wel erg veel invloed heeft: links. Wordt jouw website of webwinkel genoemd op andere websites? Zoekmachines als Google zien dat als een stem voor jou. Als die website die van jou kan waarderen, doet Google dat ook een beetje meer. Dat het systeem levensvatbaar is, blijkt wel uit het enorme succes van deze zoekmachine.

‘Likes’ equivalent van links

De zogenaamde ‘likes’ zijn het Facebook equivalent van links. Door bepaalde producten of bedrijven te ‘liken’ (door op de ‘like’-button te drukken die bij het product of bedrijf staat) toon je aan je netwerk dat je fan bent. Je vrienden zijn zo op de hoogte van je voorkeuren en zo breng jij misschien wel nieuwe klanten of kopers aan. Ieder zichzelf respecterend bedrijf dat met zijn tijd mee gaat, heeft een eigen profiel op Facebook, dat door gebruikers ‘geliked’ kan worden.

Invloed op resultaten zoekmachines

Internationaal gaat deze ontwikkeling enorm snel. Facebook  ‘likes’ worden al de loyalty card van 2010 genoemd. Maar het gaat verder. Zo zijn er zelfs geruchten dat de like button van Facebook invloed gaat krijgen op de resultaten van zoekmachines. Net zoals de eerder genoemde links op websites dat al hebben.

Op zich niet vreemd. Als verwijzingen op websites bijdragen aan de zoekmachineresultaten, is het niet zo gek dat zoekmachines nu ook de links, likes en tweets van social media mee willen nemen in het algoritme.

Maar dat eerder genoemde systeem met links was begin van deze eeuw misschien de reden van de opkomst van de zoekmachine Google, het is gelijk ook de zwakte van zoekmachines die deze factor veel invloed geven. Het is namelijk te manipuleren.

Google bombs

Dat dit zo is, bewijzen webloggers internationaal met zogenaamde Google bombs. Door massaal met een trefwoord naar een bepaalde pagina te verwijzen, manipuleren bloggers zoekresultaten. Zo was George W. Bush eerder een ‘miserable failure’ en ook in Nederland hebben we enkele bombs mee mogen maken: Camiel Eurlings was ooit de nummer één in Google op het trefwoord gladjakker.

Nu zijn woorden als gladjakker redelijk manipuleerbaar. Het woord komt normaal gesproken niet zo vaak voor, dus de resultaten zijn niet zo sterk. Ze zijn dus te verbreken en zodra Camiel de nummer één was, schreven er gelijk zoveel media over dat het resultaat direct verwaterde. Het valt relatief dus mee hoe zwaar Google wordt gemanipuleerd, en de meeste resultaten zien er redelijk natuurlijk uit. Maar een hoge positie in Google kan commerciële successen brengen en dus zijn er veel mensen dagelijks bezig om te kijken hoe ze de resultaten van de zoekmachine kunnen beïnvloeden door middel van links.

Toekomst

Nu moet je redelijk wat moeite doen om Google te beïnvloeden. Maar wat zal er gebeuren als webwinkels ontdekken dat Facebook likes, of Twitter retweets, zorgen voor betere zoekresultaten? Zal de oude gevestigde orde nog wel het beste blijven presteren? Nu blijkt nog dat de traditionele kapitaalkrachtige uitgevers het goed doen in zoekmachines omdat ze meerdere websites bezitten en hierop veel onderlinge links plaatsen. Maar op Facebook, Hyves en Twitter vinden we vooral veel jongeren, soms met enorme netwerken, die door deze nieuwe ontwikkelingen commercieel gezien opeens erg veel power krijgen.

En de invloed van social networkingsites uit zich niet alleen in de zoekresultaten wanneer Google haar resultaten deels gaat baseren op de voorkeuren die gebruikers van de sites aangeven. Door de grote populariteit en het enorme bereik van social media worden de uitingen van gebruikers op de sites een steeds belangrijker deel van het internet, dat hiermee een socialer karakter krijgt. Vanuit marketingoogpunt worden digitale relaties tussen internetters, en hun voorkeuren en aanbevelingen, een belangrijke commerciële factor op het internet.

Dat social media een vooraanstaand onderdeel van het internet is geworden en niet meer uit het digitale landschap weg te denken is, weten we ondertussen wel. Of het ook de machtsstructuren van het internet zal veranderen, moet de toekomst uitwijzen.