Video

Alexander Klöpping: pleidooi voor open Publieke Omroep

0

Volgens studerend internetjournalist Alexander Klöpping kan de Publieke Omroep veel meer bereiken op het vlak van innovatie als zij haar content in een open model beschikbaar zou stellen. Als voorbeeld noemt hij het gebruik van ondertiteling in de journaals, die prima als metadata bron voor een zoekmachine zou kunnen dienen.

Op 28 mei organiseerde Euroforum het congres Het Nieuwe TV Kijken (HNTVK). Tijdens deze dag kwamen diverse sprekers aan het woord en was ik door Euroforum gevraagd om interviews met hen te doen. Zo ook met de 23-jarige Alexander Klöpping, onder andere bekend als tafelheer in De Wereld Draait Door en als blogger/gastauteur in media zoals 925.nl en NRC•Next. Daags voor zijn presentatie op HNTVK stond er een bijdrage in NRC•Next (vreemd genoeg niet direct terug te vinden op NRCnext.nl — *zucht* — maar wel op het eigen blog van Alexander) waarin hij een oproep deed voor meer openheid bij de Publieke Omroep. In onderstaande video legt hij uit waarom.

Gevraagd naar de toekomst van televisie over 5 jaar, twijfelt Klöpping. Men probeert TV immers al zo’n 20 jaar te innoveren, en dat wil maar niet echt lukken. Google heeft de afgelopen tijd veel momentum weten te creëren met de lancering van Google TV, maar volgens Klöpping gaat dat geen revolutie veroorzaken. Wat makers van technologie voor ogen zouden moeten houden, is dat wanneer factoren zoals tijd en plaats wegvallen, het wel van belang blijft om de community te blijven behouden.

Als lichtend voorbeeld noemt Klöpping het Amerikaanse Hulu. Hoewel eigendom van grote TV Networks, opereert het als zelfstandige unit die naast de commerciële belangen ook in het belang van de gebruiker denkt en werkt. Tenslotte vroeg ik Alexander wat hij wil worden als hij later groot is. Hij gaf aan in ieder geval onafhankelijk te willen blijven.