De geheime formule voor extreme versnelling in organisaties
70 jaar geleden duurde een pitstop 67 seconden. En nu? Het team van Max Verstappen zette eind juli 2019 de klok stil na 1,88 seconden. Een nieuw wereldrecord! Hoe? Blijven sleutelen aan de fundamenten van het proces. Deze werk- en denkwijze kun je ook gebruiken om je time-to-market te verkorten. Wil je je organisatie écht versnellen en eerder waarde voor de klant realiseren? Maak dan gebruik van de elementen uit de Formule 1.
Je kent inmiddels vast de voordelen van agile werken:
- Waarde leveren voor klanten
- Meer wendbaarheid
- Multidisciplinaire samenwerking
- Versnelling
In veel gevallen is de laatste uitdaging een zo kort mogelijke time-to-market. Dit blijkt vaak een lastige laatste stap. Een organisatie heeft teams ingericht, er zijn scrumborden, ze plannen, stand-uppen en sprinten. Dat is de eerste stap. Maar om echt te versnellen moet je durven sleutelen aan de fundamenten van je processen. Het boek Formule X (aff.) van Jurriaan Kamer en Rini van Solingen biedt letterlijk een kijkje in de keuken van een bedrijf dat dit voor elkaar probeert te krijgen.
Hiervoor maakt het boek de vergelijking met de Formule 1. Snelheid en race-auto’s zijn natuurlijk direct met elkaar gelinkt, maar ook het versnellen. En niet alleen de auto, maar ook de pitstop.
Hoe verkort je je levertijd?
We volgen Ronald, CEO van een fictief traditioneel keukenbedrijf. Ik schets het even kort: platte reclames, silo-vorming tussen afdelingen, focus op korte-termijn-sales, matige leverbetrouwbaarheid en (dus) klanttevredenheid.
Van de oprichter krijgt Ronald de waanzinnige opdracht om de levertijd van een keuken van 12 tot 16 weken terug te brengen tot twee weken. Tja, wat doe je dan? Eerst wordt er een consultancybureau ingehuurd. Deze adviseren een efficiencyverhogende aanpak. Hoewel de levertijd hierdoor ingekort lijkt tot tien weken, loopt de tevredenheid van zowel de medewerkers als klanten flink terug.
Inzichten uit de Formule 1
Dan wordt Ronald uitgenodigd om als VIP een Formule 1 wedstrijd bij te wonen. Daar krijgt hij een aantal belangrijke inzichten:
- Alles wordt gemeten om direct bij te kunnen sturen
- Een team werkt gezamenlijk aan één doel
- Er is optimale communicatie en afstemming
- Alles is erop gericht om het de volgende keer weer beter te doen
En het belangrijkste:
Versnellen kan alleen met minder massa.
Zodra hij zijn inzichten uit de racerij gaat toepassen op zijn keukenbedrijf, begint er magie te ontstaan.
- Ronald betrekt de hele organisatie, niet alleen het MT
- Hij stimuleert het maken van fouten, mits ervan wordt geleerd
- Hij legt de beslissingsbevoegdheid zo laag mogelijk
Hierdoor worden grote veranderingen doorgevoerd, zaken geautomatiseerd, processen versimpeld en is de levertijd teruggebracht tot drie weken. Uiteraard wel met vallen en opstaan.
Om de laatste week eraf te kunnen snoepen, neemt het bedrijf een drastische maatregel: ze creëren teams die een keuken verkopen, maken én plaatsen. Dit betekent een structurele wijziging in de manier waarop de afdelingen zijn ingedeeld en een volledig andere manier van werken. Maar het blijkt succesvol. Er is een nieuw verkoop- en verdienmodel geboren.
Het VERSNEL – model
Het boek eindigt na dit rooskleurige verhaal met een brok theoretische onderbouwing en een acroniem-model.
Ik vat het even kort voor je samen:
- Versimpel: gebruik de kunst van het weglaten en vereenvoudigen.
- Eenduidige richting: zorg voor een helder en inspirerend doel dat werkt als een kompas.
- Ritme in uitvoering: organiseer je in een cadans van terugkerende interactiemomenten.
- Snel en zelf beslissen: laat beslissingen zo laag mogelijk in de organisatie genomen worden. Stel daar wel kaders bij.
- Natuurkunde toepassen: benut de eeuwenoude basisprincipes van snelheid en versnelling. Versnel door minder massa of door meer kracht.
- Energieke en bevlogen teams: stimuleer intrinsieke motivatie, autonomie en leiderschap.
- Leren en bijsturen: van doen leer je meer dan van denken: wie het snelst leert, wint.
Nuttig als je jouw organisatie wil versnellen
Ook als je geen fan bent van agile en scrum, kun je veel hebben aan dit boek. Als je je organisatie wil versnellen en geïnspireerd wil raken door de reis van dit fictieve keukenbedrijf zou ik het zeker aanschaffen.
Toen ik de stijl in de gaten kreeg – een verhalend managementboek – was ik even bang dat het wat flauw of minder geloofwaardig zou worden. Gelukkig bleek dit niet het geval. De personages zijn redelijk geloofwaardig en het verhaal leest heerlijk snel weg. Je leeft je in het wel en wee van het keukenbedrijf in en voelt ook exact waar het spannend wordt, waar het Ronald tegenzit en hoe hij daar weer mee omgaat.
De Formule 1 wordt gebruikt als een mooie metafoor en geeft je gegarandeerd verrassende inzichten.
Over het boek
Titel: Formule X. Hoe zorg je voor extreme versnelling in je organisatie?
Auteur: Jurriaan Kamer en Rini van Solingen
Uitgever: Business Contact
Jaar: 2019
Nummer: 978 90 470 1292 4
Mediatype: boek, 220 bladzijdes
Prijs: €21,99
Bestellen: via Managementboek.nl (aff.)