Acht inspirerende inzichten op ‘The Web and Beyond -> Mobility’
Afgelopen donderdag vond ‘The Web and Beyond: Mobility’ over de toekomst van internet, mobiel en interaction design plaats (de 12e Chi conferentie en tweede keer TWAB). De dag bracht acht inspirerende inzichten (in dit artikel verdeeld naar keynote speaker)…ADAM GREENFIELD – The city is here for you to use
1. De oorzaak van het succes van internet en mobiel ligt in de deprimerende kenmerken van de hedendaagse stad
Adam Greenfield (bekend van het boek ‘Everyware: The dawning of ubiquitous computing‘) is een urbanist, en baseert zich op de prototypische Noord-Amerikaanse steden. Steden waarin je door hebt dat je in een nieuwe wijk belandt doordat de franchisers zich beginnen te herhalen (‘repeating modules of doom’) en waarin openbare ruimtes met opzet onplezierig worden gemaakt door camera toezicht, scherpe punten op objecten, naar voren hellende bankjes, etc.. In dergelijke steden is het – volgens Adam – niet verwonderlijk dat men ‘withdrawal symptons into virtual mobility’ vertoont.
2. Het gebruik van (mobile) techniek gaat van actief naar vanzelf en onbewust (info processing dissolving in behaviour)
Welicht geen eye-opener, maar Adam gaf aardig de kenmerken weer van deze ‘ex machina’ toekomst.
- techniek raakt embedded in alle denkbare voorwerpen,
- alles wordt draadloos,
- onwaarneembaar,
- medium onafhanklijk,
- met nieuwe interfaces (Post-GUI)
- toegepast in het alledaagse leven
- en kent een enorm aantal gebruikers (vastly expanded user base)
Hij geeft een aantal aardige voorbeelden variërend van de Nike+, tot de carbontower (een gebouw dat verandert van vorm naar aanleiding van de weersomstandigheden). De bottom line: De toekomstige stad gaat reageren op het gedrag van haar inwoners (from browse to search).
Adam sloot af met 3 gouden regels voor webdesigners om techniek vanzelfsprekend te laten zijn:
- Bouw mooie scenes met open techniek en read/ write APIs
- Underscpecify, underspecify, underspecify
- Denk aan jezelf. Ook jij bent een gebruiker van de stad, je mixt en gebruikt de realtime city zelf ook
JYRI ENGESTRöM – Nodal points3. Succesvolle sociale netwerken staan mensen toe ‘social objects’ te creëren die waarde toevoegen
Jyri (oprichter van Jaiku) roemt het belangrijkste aspect van een sociaal netwerk: de gedeelde interesse in een ‘social object’, die reden is voor individuen om zich te connecten (bekende voorbeelden zijn Flickr, Del.icio.us, YouTube en Qik met respectievelijk foto’s, bookmarks, video’s en live streams).
4. Mooi begrip: Social peripheral vision
Web 2.0 heeft gezorgd dat je ‘naasten’ altijd in de buurt zijn. Je sociale perifere blikveld (of co-presence) is heel breed geworden. Je weet wat je vrienden en liefje aan het doen zijn, wat ze zien, waar ze zijn enzovoorts.
Bovendien heeft de vroegere ‘chain of pain’ (quote van Steve Jobs) plaatsgemaakt voor het juist gemakkelijk delen van sociale informatie. Zo is het niet langer nodig om een foto te maken, op je pc te zetten, te ftp-en naar je site en je vrienden te mailen om te gaan kijken. Nee, met je mobiel druk je één keer voor de foto, een tweede keer voor de Flickr upload en via Twitter, Friendfeed, Hyves, … is je foto direct verspreid.
5. Jyri’s checklist voor social networks: What is your object? What are your verbs? What are your nodal points?
Succesvolle social netwerken denken niet alleen na over hun social object en taal, maar (en dat was nieuw bij Jyri) ook over hoe een ontvanger geïnformeerd wil worden en hoe je hem tot actie aanzet.
6. Google Pagerank wordt Facerank
Jyri werkt voor Google, sinds de gigant Jaiku overnam. Vandaar dat Jyri ineens spreekt over de ‘Google Facerank‘. De facerank is gelijk een pagerank, maar dan gerangschikt op basis van sociale en fysieke nabijheid, gedeelde smaak, interesses, enzovoorts.
BEN CEREVENY – Models of urban dynamics
7. Een social network is een ‘geo-morphic organism’
Ben Cerveny (tot voor kort lead designer bij Flickr) ziet een social network als een organisme. Namelijk een ‘multi participant organism’ of ‘meta-organism’. Een organisme met een collectieve ervaring, dat informatie tot zich neem, deze deelt, filtert, toepast en omvormt / extraheert tot meta-data om de dynamiek van de groep te versterken. Binnen de groep evolueert een taal waarmee ieder individu invloed kan uitoefenen op de wijze waarop de groep door de ruimte beweegt. Een individu in de groep is zich constant gedeeltelijk bewust van de groep (‘constant partial awareness’). Het organisme vormt een cyber uitbouw van het individu (‘cybernetic extension‘).
Ben is abstract en vol van buzz ;-). Maar hij had ook leuke concrete voorbeelden, zoals World of Warcraft waar je in iedere hoek van het scherm kan zien wat er met de groep gebeurt, het voorbeeld van Twitter dat platgaat en de groep die in paniek verloren lijkt, en een werkelijk coole kaart van London waar je kan filteren op reistijd en huisprijzen in London (beetje scrollen).
CHRISTIAN LINDHOLM – The New Mobility
8. De pc en telefoon worden vervangen door de casual computer, en wel in de ideale vorm van de Asus Eee
De laatste Keynote was van Christian Lindholm. Die al snel de Asus Eee roemt. Want hij is wit (dat vinden vrouwen mooi, en mannen tolereren het :-), hij kost maar 299 USD, past in een handtas en is ideaal voor de kleinere handen van vrouwen en kinderen.
De ‘casual computer‘ (a la Eee) zal de pc en mobiel vervangen. Volgens Christian heeft de ideale casual computer:
- Een verbeterde 9 inch beeld ervaring
- Platform agnostic Video calling (direct video bellen over het network)
- Alway on connectivity (gelijk een Blackberry: ook al is hij dicht, je e-mails komen toch binnen). Vooral leuk in combinatie met het ‘direct on’ bij openen, zoals Mac’s hebben
- Hardware driven presence (denk aan twitter ’what am i doing now’)
- Unified messaging (alle vormen van berichten)
- Seamless cloud computing (het via internet gebruiken van servers voor schijfruimte, software, appplicaties, platvormen, en dergelijk)
The Web and Beyond was voor mij – door de keynotes – een inspirerende dag.
Benieuwd wat jullie van The Web and Beyond vonden…
Bart Schutz is freelance internet strateeg / consultant / project manager