De 12 coolste webwinkels van 2009
Al 5 jaar op een rij brengt Jungle Minds jaarlijks het boekje Finest Fifty uit, met hierin 50 beschrijvingen van succesvolle webshops. In het boek leggen we de geheimen achter succesvolle websites bloot en beschrijven nieuwe ontwikkelingen op het gebied van online marketing, personalisatie, sociale netwerken en mobile commerce. In dit artikel een greep uit de vele Best Practices die in de Finest Fifty 2009 worden beschreven.
1. KnickerPicker: experience shopping
Knickerpicker is waarschijnlijk de enige lingeriezaak ter wereld waar de pashokjes geen gordijnen hebben. In tegendeel, vijf modellen met verschillende maten en proporties laten je in de virtuele paskamer maar wat graag zien hoe de verschillende setjes, nachthemden en bikini’s staan. Het enige dat je als bezoeker hoeft te doen is het model selecteren dat qua lichaamsbouw het meeste overeenkomt met jezelf en te klikken op een kledingstuk naar keuze. Het model komt vervolgens slechts gehuld in het uitgekozen setje de virtuele dressingroom binnengewandeld.
2. ASOS: rich media
Asos.com is de grootste online fashion and beauty store van de UK. Meer dan 1 miljoen bezoekers per week en 9.000 producten op de digitale schappen. Wekelijks worden 500 nieuwe kledinglijnen toegevoegd. Sinds de lancering in juni 2000 heeft de website vele prijzen in de wacht gesleept, zoals de Cosmopolitan Retailer of the Year 2008 and In Style Best Online Shop 2008. De kracht zit ‘m in de visuele beleving, je waant naast de catwalk, zeker als je in de productpagina’s op de productvideo’s klikt.
3. Martin+Osa: rich media
De retailer Martin+Osa heeft een pracht website waar de bezoeker zich kan laten inspireren. In het onderdeel Shop-by-outfit vind je een tiental bewegende modellen. Ze draaien zich regelmatig om en kijken je verleidelijk aan. Ga je er met je muis overheen, dan komt de dame in kwestie naar je toe en maakt een paar pasjes. Je kunt de resultaten filteren. Zodra je dat doet, dan stappen de dames uit beeld die er niet meer toe doen. Alles bij elkaar een attractieve en inspirerende manier om kledingstukken te tonen.
4. Visual Bookshelf van Amazon op Facebook: social commerce
Hungry Machine heeft een applicatie ontwikkeld voor Facebook: Visual Bookshelf. Hiermee kunnen gebruikers op Facebook laten zien welke boeken ze hebben gelezen en welke ze nog willen lezen. Daarnaast kan de gebruiker boekrecensies toevoegen en aanbevelingen doen naar andere leden. Alle boeken hebben een directe link naar Amazon.com, waar je de boeken kunt bestellen. Het leuke is natuurlijk dat je ook de gelezen boeken van je vrienden kunt opvragen. Om zo tips te krijgen over welke boeken wel en welke vooral niet te lezen. Elk boek heeft een eigen webpagina waar recensies op kunnen worden geplaatst.
5. Zoomii Books: visual search
De complete bibliotheek van Amazon is toegankelijk op de website van Zoomii. De webshop maakt daarvoor gebruik van de Amazon Associates Web Service. Onder water wordt dit geregeld via een API (Application Programming Interface) dat het hergebruik van de content van Amazon door derden mogelijk maakt. Net als in de boekwinkel om de hoek staan de boeken visueel per categorie en op naam gesorteerd. Met één klik pak je het boek uit het schap.
6. Netshops: shop together
Netshops, een Amerikaanse online retailer die meer dan tweehonderd webshops beheert, introduceerde eind 2007 de shop together-functionaliteit, ontwikkeld door DecisionStep. Hiermee kun je een vriend uitnodigen samen met jou te surfen, waar hij of zij zich ook bevindt. In een speciale toolbar bovenin het scherm gebeurt het allemaal. Je vult je naam in en vervolgens krijg je een code die je aan je bekende moet doorgeven. Zodra hij de code in zijn eigen scherm heeft ingevuld, ben je verbonden.
7. Onlineshoes.com: Social navigation
Wij consumenten laten onze beslissingen voor een groot deel afhangen van de mening van relevante anderen. De klantbeoordelingen helpen hierbij. Je kunt deze reviews actief inzetten om de consument te helpen. Het buzz word is hierbij social navigation: de mogelijkheid een productselectie te verkleinen aan de hand van de reviews van mede-consumenten. Dit principe kun je behalve in de navigatie ook toepassen in de resultaten van de zoekfunctie.
8. RYZ: co-creatie
RYZ is opgericht door een stel sneaker geeks. Zij bieden iedereen de mogelijkheid zelf gympies te ontwerpen. Je download een aantal standaard ontwerpen van de schoenen naar je computer. Vervolgens kun je in Photoshop helemaal los gaan. Kleuren en patronen, alles is toegestaan. Of je ontwerp ook echt in productie wordt genomen, bepaalt de community, want elke website bezoeker kan zijn stem uitbrengen. De populairste ontwerpen zijn in de online shop te koop. De amateurontwerper profiteert mee. Je ontvangt duizend dollar voor het winnende ontwerp en krijgt één dollar voor elk verkocht paar.
Andere noemenswaardige co-creatie sites zijn: Threadless.com en Freitag.ch9. Agent Provocateur: experience shopping
Agent Provocateur believes that passion and intimacy should be indulged, and that exploring your inner desires and fantasies profoundly enriches your life. Wow: dat belooft wat. Deze lingeriesite behoeft weinig toelichting. Ga zo snel mogelijk naar de ‘campaign site’ en beleef de Agent Provocateur Experience. Lingerie shoppen zal nooit meer hetzelfde zijn!
10. FreshCotton: rich media en community
Deze Nederlandse webshop wil skaters, breakers, dikke rappers, bmxers, queens, bitches, beauty’s en de nerds van vette shirts voorzien. Opmerkelijk is de blog (freshblog), die vooral erg visueel is opgezet. Helemaal gemaakt voor de hedendaagse jongere die geen letter meer vanaf het beeldscherm leest. De webshop gebruikt ‘bekende’ muzikanten als model. Ook dit past perfect in het webconcept. De site is dodelijk eenvoudig en maakt visueel surfen gemakkelijk.
11. Like.com: visual search
Like.com noemt zichzelf de eerste visuele zoekmachine voor webshops. Wat houdt dat precies in? Vind je de kleur van die schoen geweldig en wil je ook andere schoenen zien met dat detail? Vrijwel elk product bij Like.com heeft een knop ‘visual search’. Daarmee kun je een uitsnede maken van de productfoto, met het detail dat je zo leuk vindt. Aan de hand van de uitsnede kun je direct vergelijkbare alternatieven zoeken. Je kunt zoeken op patroon, kleur of vorm van je uitsnede. Elke productfoto dient als aanknopingpunt om te zoeken in het aanbod. Met de overige filteropties als stijl, kleur, merk en materiaal kan je alles vinden wat je wilt. Like.com ontwikkelt momenteel zelfs een uploadtool zodat je ook eigen foto’s kunt gebruiken als basis om te zoeken. Dan heb je die mooie schoenen van je buurmeisje zo gevonden. Als je daar ten minste een foto van hebt!
12. Blair.com: veilingmodel
Blair.com, een Amerikaanse online verkoper van dames- en herenkleding en interieurspullen, maakt het wel heel spannend voor koopjesjagers om voor het welbekende dubbeltje op de eerste rang te zitten. Dit doen zij met hun 7-day clearance countdown. Het concept is simpel en doeltreffend. Blair biedt in een periode van zeven dagen artikelen aan die elke dag goedkoper worden. Per dag tonen ze welke artikelen er beschikbaar zijn, wat de prijs was vóór de uitverkoop en wat de spullen nu kosten. De klant bepaalt zelf of hij nu van het aanbod gebruik maakt, of toch liever een dagje wacht om wat extra dollars te besparen. Uiteraard loopt hij dan wel het risico dat het product is uitverkocht. Om de klant met zijn neus op dit feit te drukken blijven uitverkochte producten tijdelijk in de lijst staan met de tekst: ‘Going, going…gone: Sold out, you waited too long!’ Een hint om de volgende keer toch wat eerder (en dus voor een hogere prijs) te kopen.
Disclaimer – Ik ben, samen met Tim Besselink, Matthijs van Gaalen en Sjoers Mesker, mede-auteur van Finest Fifty 2009.