6 inzichten over mobile die geen marketeer mag missen
De mobiele revolutie raast onverminderd door. In onovertroffen snelheid volgt de ene verandering de volgende alweer op en ontstaan er diverse visies over de toekomst van apps. Als marketeer moet je hiervan op de hoogte zijn, om nu al in te spelen op het mobiele gebruik van jullie klant in de toekomst.
Keken we in 1996 nog vol verwondering naar Tom Cruise die op glazen plaatjes allerlei data tevoorschijn haalde, zo werd het in 2010 werkelijkheid met de eerste Apple iPad die er schrikbarend dichtbij in de buurt kwam.
Hiermee bedoel ik te zeggen dat het nu nog als een ver-van-mijn-bed-show klinkt, maar dat de toekomst dichterbij is dan jij denkt. Met een tunnelvisie red je het dan ook niet tot jouw pensioen.
Wat we al weten over de toekomst
Waar het om draait in de toekomst is een vergaande automatisering van de interactie tot onze apps. Facebookontwikkelaars dromen van een wereld waarbij chatbots dagelijkse kost zijn in onze gesprekken. Google onthult een suite van apps die gebruikmaakt van een diepere integratie van kunstmatige intelligentie. Apple stelt zich op zijn beurt open voor subscriptions, terwijl het ontwikkelaars een betere toegang verschaft tot tools als Siri.
Daarnaast zijn er interessante ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en virtual reality waar we niet omheen kunnen. Het lijken ontwikkelingen die alleen invloed uitoefenen op Silicon Valley, maar ze zijn dichterbij dan velen denken. Daarom zes inzichten waarvan jij minimaal op de hoogte moet zijn als marketeer.
1. Communiceer met kunstmatige intelligentie
Het gaat praktisch geruisloos. Zonder dat we het merken, maakt technologie ons leven iedere dag een stukje makkelijker. Talloze startups, maar ook grote spelers als Google en Facebook zetten groot in op kunstmatige intelligentie, machine learning en zelfs zelfrijdende auto’s.
Digitaal persoonlijke assistenten en klantcontact
Kunstmatige intelligentie en spraakgestuurde assistenten zoals chatbots worden een belangrijk onderdeel van conversatie-apps. Google Now en Siri begeleiden ons op basis van spraakherkenning en gedrag. De antwoorden van Siri worden steeds intelligenter, de spraakinterface wordt nauwkeuriger en de verbindingen tussen databronnen zoals plaats, tijd en historisch gedrag groeien exponentieel.
Ook bij het nemen van beslissingen en het onderhouden van contacten zien we kunstmatige intelligentie zijn intrede doen. Zo weten onze smartphones vanaf waar wij onze foto’s nemen en maken daar voor jou een keurige kaart van. Hoogste tijd om de volgende reis een van de nog lege gebieden te ontdekken. Het is een voorbeeld van onze dagelijkse beïnvloeding door technologie.
Hoe zet jij het in?
Kunstmatige intelligente kan bij klantcontact met dienstverlening een rol spelen. Een klantenservice die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie snapt wat je vraagt, zonder dat er een medewerker aan te pas komt. De robot hoeft nooit naar huis of te slapen en kent geen goede en slechte dagen.
De robot hoeft nooit naar huis of te slapen en kent geen goede en slechte dagen.
Zo zijn klanten in het eerste contact optimaal geholpen. Vervolgens kunnen de specifieke vragen alsnog worden doorgezet naar gespecialiseerde collega’s.
2. Creëer interactie met virtual reality
Virtual reality (VR) biedt nu al kansen voor bedrijven in sectoren als automotive, travel en retail. Bij virtual reality draait het minder om consumeren van content, maar juist om de interactie. Je hebt het gevoel deel te nemen aan een wereld die in het echt niet bestaat. Uiteraard staat de beleving hierbij centraal.
Terug naar het prehistorisch tijdperk
Albert Heijn zette virtual reality direct succesvol in. Met de dino-spaaractie ontving je als vanouds plaatjes in het lokale filiaal. Met de app breng je ze tot leven. Zo laat je met gemak pterosaurïers vliegen en waant de gebruiker zich even in het prehistorisch tijdperk. Albert Heijn maakte met de app goed gebruik van de hedendaagse mogelijkheden. Net als jaren geleden bij de Flippo’s, ontstond er een run op de plaatjes. Ieder kind wilde met een echte dino op de foto.
The North Face, een kledingmerk voor skiërs, hikers en andere sportievelingen met een voorliefde voor berggebieden, liet zijn klanten al plaatsnemen in een hondenslee. Deze maakt een schitterende, virtuele reis door prachtige landschappen. De beleving die ze hiermee creëren, sluit naadloos aan op de doelgroep en op die manier wordt met behulp van storytelling merkwaarde toegevoegd. Een goede vorm van branding dus.
Voorbij traditionele marketing
Virtual reality kun je dus inzetten voor het genereren van publiciteit. Daarnaast zijn er andere toepassingen die het voor een marketeer interessant maken. Met de technologie bied je een experience die verder gaat dan traditionele fysieke en digitale kanalen. Audi biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf de auto van je dromen samen te stellen en hier vervolgens (virtueel) een proefrit in te maken. Probeer jouw droomwagen nu nog maar uit je hoofd te zetten.
Als je de beleving optimaal ervaart, wil je er liever voor gaan. Zoals Audi heeft de reisbranche ook een manier gevonden om de doelgroep te overtuigen. Je hoeft niet langer genoegen te nemen met plaatjes op een website, maar kunt de hotelkamer gewoon virtueel binnenstappen en ervaren. En wie zich onderdompelt in de romantiek die een zeehut op Hawaii biedt, heeft snel een ticket geboekt.
Een bereik van 10 miljoen
De potentie van VR ligt op de korte termijn bij de smartphone. In Nederland bezitten zo’n 10 miljoen mensen een smartphone. Dit maakt het een ideaal instappunt. Met een cardboard VR-pakket, bouw je in een handomdraai iedere smartphone om tot een VR-bril. Qua rekenkracht en sensoren beschikken recente telefoonmodellen zelfs al over de juiste specificaties. Het scherm van de VR-bril Oculus Rift is te vergelijken met het beeldscherm dat in de nieuwste Samsung smartphone is verwerkt. Dit biedt marketeers een bijzonder laagdrempelige manier om een virtual reality experience te bieden.
Gelukkig speelden socialmediakanalen jaren geleden al in op deze opkomende trend en kun je er zo mee aan de slag. YouTube en Facebook zorgen voor een groot en breed beschikbaar (marketing)kanaal dat geschikt is voor jullie VR-campagne. Via smartphones kunnen hierdoor alle video’s in VR worden bekeken. De voornaamste doelstelling bij het inzetten van VR is het creëren van engagement. Verwacht wordt dat wanneer de nieuwigheid eraf is, de focus zal opschuiven van branding naar conversie gedreven ROI-doelstellingen, zoals de stimulatie van verkoop.
Hoe zet jij het in?
De voornaamste doelstelling bij het inzetten van VR is het creëren van engagement. De mogelijkheden zijn eindeloos. Eén van de kansen voor jou: laat een 360-graden-video maken. Zo toon je jouw bedrijf of project op een unieke manier. De mate van betrokkenheid en interactie ligt hoog, wat zorgt voor een nieuw perspectief. Je onderscheidt je en valt op tussen de 2D-video’s.
3. Altijd een vinger aan de pols
De adoptie van wearables en smarthome-producten zorgt vooral bij business-to-consumer-bedrijven voor nieuwe mogelijkheden. Wearables laten een exponentiële groeicurve zien, vergelijkbaar met die van tablets bij de lancering. Wearables komen dit jaar uit op bijna 20 procent en dit zal naar verwachting nog groeien. Voor een deel hangt verdere groei af van de verwachte lancering van de Apple Watch 2 deze week.
Internet of Things is here to stay
Al zijn er voor organisaties voordelen, het vormt het ook een uitdaging. Die ligt vooral aan de kant van datamanagement aangezien miljarden apparaten met elkaar verbonden zijn. Bedrijven moeten op zoek naar tools voor datavisualisatie en managementsystemen om met grote datasets om te kunnen gaan. Zonder de juiste organisatie is deze data van geen enkele waarde. Een andere uitdaging is om de snelheid van het platform op peil te houden, zodat het platform alles in real time kan verwerken.
4. Mobile video is een must
Video speelt een steeds belangrijkere rol. De nieuwe generatie verkiest portable entertainment. Video op mobile devices groeit al jaren en deze lijn wordt doorgezet. Aan het begin van 2015 werd 20 procent van het aantal video’s geconsumeerd op mobiele apparaten, aan de start van 2016 was dit al 50 procent volgens Deloitte. Wanneer we deze trend volgen, mogen we concluderen dat we in 2020 13 miljard mensen met mobile video bereiken.
Technische verbeteringen
De stijging van mobile video is voor een deel toe te schrijven aan de toenemende internetsnelheid. Hierdoor wordt livestreaming en live video kijken een stuk leuker, want een goede mobile video loopt niet meer vast.
Ten opzichte van “gewone video’s” kijken mensen naar live video volgens Facebook maar liefst drie keer langer.
Ten opzichte van “gewone video’s” kijken mensen naar live video volgens Facebook maar liefst drie keer langer. Dit verklaart zich vooral doordat het een authentieke en intieme manier is om ervaringen te delen. Tevens heeft het zijn populariteit te danken aan het algoritme van Facebook die de voorkeur geeft aan live video.
Hoe zet jij het in?
Verras met live video eens met een andere vorm van content. Het biedt tal van kansen. Vraag- en antwoordsessies, productlanceringen, delen van evenement of een kijkje in het bedrijf: het zijn manieren om de consument aan je te binden. Via Facebook (of Twitter) kun je de video’s ook eenvoudig opnemen en laat je het bedrijf eens van een andere kant zien.
5. Bereik de doelgroep met games
Mobile games vliegen ons om de oren en Europa is koploper. Afgelopen maand kwamen 6 van de 10 best lopende mobile games van Europese ontwikkelaars. Deze moeten inmiddels plaatsmaken voor het Japanse Nintendo dat met Pokémon Go de Nederlandse markt bestormt. De wereld is in de ban van dit spel, waarbij gebruikers in hun nabijheid virtuele Pokémon opsporen. Het spel maakt gebruik van augmented reality: op je smartphone zie je via de ingebouwde camera de echte wereld en de Pokémon-app legt daar een virtuele laag bovenop. Zo lijkt het alsof er op straat ineens wezens verschijnen.
Doe het goed of niet
KLM Aviation Empire en KLM Jets zijn mobile games waarmee je vliegtuigen kunt besturen of zelfs een complete luchthaven beheert. De lol in het spel houdt spelers van de straat en bij de eerstkomende vlucht naar een volgende vakantiebestemming wordt direct aan KLM gedacht.
Overigens verandert niet alles in goud. Juist door het immens aantal nieuwe mobile games zijn veel titels onzichtbaar. Dit vormt een uitdaging voor ontwikkelaars zonder marketinguitgaven.
Hoe zet jij het in?
Nu de doelgroep zijn smartphone steeds meer gebruikt om zich met een merk te verbinden, verwacht ze een mobielvriendelijke ervaring en content. Het feit dat we talloze uren aan mobile gaming spenderen, maakt dit kanaal interessant. Het creëren van een eigen mobile game is een goede manier om je product of bedrijf te promoten.
Bedenk wat jouw bedrijf dagelijks doet en werk dit uit tot een spel. Developers kunnen dit verder voor jou uitwerken. Wij ontwikkelden voor een klant in de zorg onlangs een mobile game waarbij stoornissen snel inzichtelijk worden. Klinkt misschien ongezellig, maar wordt met veel plezier gespeeld.
6. Betalen met mobile wordt de norm
Het is geen geheim dat Apple Pay nog dit jaar naar Europa komt. In verschillende opzichten kan het een beslissend jaar voor mobiele betalingen worden. Als Apple op een juiste manier Apple Pay lanceert, kan het zorgen voor een transformatie. Gezien het feit dat Google en Samsung ook zeer actief een eigen payment solution zullen pushen, is het uiterst onwaarschijnlijk dat er sprake zal zijn van een uniforme standaard op de korte termijn.
Mobiele betalingen zullen het shoppingproces veranderen. Apple Pay zorgt voor een totaal andere ervaring door verandering van het proces. Mede om het feit dat Apple Pay naadloos samenwerkt met Wallet (voorheen Passbook). Oriëntatie buiten de winkel, herkend worden voor de winkel, het tonen van aanbiedingen middels vouchers én het doen van de betaling zullen zich straks op één device afspelen. Niet alleen zorgt dit voor een rijkere customer journey, ook krijg jij hierdoor een beter profiel van de klant. Let wel dat toepassingen en gebruik van data op een juiste manier moeten worden ingezet. Voor je het weet jaag je de klant de winkel uit, omdat ze geen berichten meer van je willen ontvangen.
Tikkie
ABN Amro ontwikkelde de app Tikkie. Hiermee verstuur je vrienden eenvoudig een appje met het bedrag dat ze jou verschuldigd zijn. De ontvangers klikken op de link in WhatsApp en gaan direct naar hun Internetbankieren-app, ongeacht de bank waarbij ze zijn aangesloten. Niet alleen handig voor de gebruiker, ABN Amro wordt er ook nog wijzer van omdat alle transacties via hun systeem lopen.
Hoe zet jij het in?
De Wallet app slaat je creditcard- en andere betalingsgegevens op waarmee Apple Pay later makkelijk betaalt. Wie denkt dat Apple Pay alleen een betaalmiddel is, heeft het mis. Apple heeft laten weten dat de betaaldienst klantenkaarten ondersteunt. Verwacht wordt dat steeds meer marketeers gebruik zullen maken via loyaliteitsprogramma’s, rewards, en coupons via dit kanaal.
Alleen meegaan met de tijd betekent stabiliteit
Wil je bestaansrecht behouden, dan is het zaak te kijken naar alle technieken. Mobiel liggen er gelukkig talloze kansen. Heb oog voor jouw doelgroep en je ontdekt waar zij behoefte aan hebben. Pak er de zaken uit die voor het bedrijf en de klanten goed toe te passen zijn. In het geval van mobile geldt, net als met alles, je kunt beter één ding goed doen, dan veel verkeerd. Investeer slim!