Innovatie

Netwerken moeilijk of eng? Niet met deze 4 apps

0

Je hebt gezellige, informele en informatieve gesprekken met verschillende mensen gehad. Dan zit je in de auto met een lamme hand van het handjes-schudden en kijk je naar de opbrengst: één of twee visitekaartjes waar je eventueel wellicht misschien iets aan gaat hebben. Komt dit bekend voor? Niet iedereen is een salestijger en krijgt een instant blij gevoel van binnen bij de term netwerkborrels. Ikzelf ben ook niet iemand die beschikt over een pokerface om glansrijk door zulke momenten heen te komen. Gelukkig zijn er tools die het een stukje makkelijker maken.

De gunfactor en persoonlijk contact

Het is niet altijd nodig om op deze traditionele manier te netwerken met de aanwezigheid van social media  zoals Twitter en LinkedIn. Vanwege de laagdrempeligheid is contact zo gemaakt. En omdat er online zoveel informatie te vinden is over de persoon en/of het bedrijf, kun je snel to the point komen. Als zelfstandig ondernemer maak ik veel gebruik van deze twee platformen en haal ik hier mijn business uit.

Als er interesse is vanuit de potentiële klant, ga ik vaak een kop koffie drinken om elkaar beter te leren kennen. Want de twee belangrijkste factoren die online nog niet helemaal lekker tot stand komen zijn: persoonlijk contact en de gunfactor.

Tijdens de keynote van Steven van Belleghem op het Twittercongres, kwam dit ook naar voren. Hij kwam met een quote die duidelijk definieert waar wij vandaag de dag staan:

Computers personaliseren, mensen maken het persoonlijk.

Dat persoonlijke authentieke contact, dat maakt het verschil.

Nuttig netwerken

Effectiever en slimmer netwerken. Dat is iets waar meer mensen op zitten te wachten. Met maar 24 uur in een dag en alle activiteiten die daar in moeten plaatsvinden, is het wel zo fijn dat er tools zijn die het je een stukje makkelijker maken. Voorbeelden van zulke applicaties zijn De Netwerkapp, Yellenge, eTing en speciaal voor de dames Blushrr.

De voor- en nadelen van deze apps op een rij:

De Netwerkapp: ‘connecting knowledge’

De Netwerkapp is een communicatietool die wordt ingezet tijdens congressen en evenementen. Bezoekers kunnen via deze app voor, tijdens en na het event met elkaar communiceren. Ook het programma en een plattegrond van het event kunnen worden gedeeld en er kunnen enquêtes worden afgenomen om het sentiment te peilen.

NetwerkApp

Hoe gebruiksvriendelijk is het?

Behoorlijk. Vooral de koppeling met LinkedIn is erg fijn – mits je LinkedIn account up-to-date is – en scheelt veel tikwerk. Het is eenvoudig om je aan te melden bij een workshop en te zien wie er nog meer deelnemen. Het is ook makkelijk om via de app in contact te komen met andere deelnemers. Plaats een oproep met je wens of vraag om in contact te komen met mensen die je hierbij kunnen helpen of start een chat met de aanwezige deelnemers.

Wat is de meerwaarde?

Het is een drempelverlagende tool voor netwerkborrels. Waar je normaal de bekende mensen opzoekt – of erger nog, in je eentje aan de bar blijft staan – zorgt deze app ervoor dat je nieuwe mensen eerst leert kennen via de chat. Zijn jullie interessant voor elkaar, dan zet je je netwerktijd nuttig in.

Wat is het grootste nadeel?

Het is alleen te gebruiken tijdens een event waarbij de organisatoren hebben gekozen voor de inzet van De Netwerkapp.

eTing: ‘Meet online, connect offline’

Ook eTing is een communicatietool die voornamelijk wordt ingezet voor congressen en evenementen om de bezoekers meer met elkaar te verbinden. Het verschil tussen De Netwerkapp en eTing zit vooral in het uiterlijk. De screenshots van eTing zien er erg clean uit.

eTing

Hoe gebruiksvriendelijk is het?

Dat moet nog blijken, want de app is nog niet gelanceerd. De bedoeling is dat dit september 2015 gaat gebeuren. Het principe lijkt veel op dat van De Netwerkapp. Door je met LinkedIn aan te melden, wordt je profiel automatisch ingeladen. Vervolgens meld je je aan voor het evenement waar je op dat moment bent en het swipen van de aanwezige bezoekers kan beginnen. Dit netwerken lijkt op Tinder. Swipe naar links voor de volgende en swipe naar rechts om contact te maken met de betreffende bezoeker. De bezoeker krijgt hier een melding van. Is hij of zij ook geïnteresseerd in jou, dan is het mogelijk om met elkaar te chatten en elkaar in het echt te moeten.

Wat is de meerwaarde?

Zonder twijfel de swipe-functie. Dit zorgt voor een snelle en overzichtelijke manier van netwerken en je krijgt net iets meer informatie per deelnemer te zien in vergelijking tot De Netwerkapp.

Wat is het grootste nadeel?

Bij lancering wordt de app alleen aangeboden tijdens events waarbij de organisatoren hebben gekozen voor de inzet van eTing. De app zou in een later stadium gelanceerd worden zonder verbonden te zijn aan een evenement. Op die manier wordt het interessant voor professionals om met potentiële klanten en specialisten in contact te komen. Relevant contact leggen is dan just a swipe away.

Yellenge

Yellenge richt zich eveneens op congressen en events waarbij de nadruk – in tegenstelling tot De Netwerkapp en eTing – ligt op de organisatoren. Er worden vragen gesteld aan de bezoekers naar aanleiding van de sprekers en hun verhaal. Op die manier wordt de dialoog gezocht.

Yellenge

Hoe gebruiksvriendelijk is het?

Best wel. Alleen is de insteek van Yellenge iets anders dan de besproken voorgangers. Yellenge richt zich vooral op de organisator en hoe die het meeste uit het event kan halen. Zo is het mogelijk dat de spreker een vraag stelt en het publiek hier op reageert via de app, dit wordt gemeten. De interactie wordt aangegaan, maar dit speelt zich meer af tussen de spreker en de bezoeker in plaats van de onderlinge mogelijkheid om elkaar te leren kennen.

Wat is de meerwaarde?

De statistieken en resultaten van het event worden realtime bijgehouden en kunnen op schermen worden getoond. Zelf omschrijft Yellenge: ‘Bezoekers worden deelnemers.’

Wat is het grootste nadeel?

In vergelijking tot De Netwerkapp en eTing richt Yellenge zich meer op de organisator en niet op de bezoeker. Het netwerken via de app wordt niet volledig benut.

Blushrr: ‘Connecting women networks globally’

Blushrr is een netwerkapp speciaal voor dames die veel van de wereld zien en graag een handje geholpen willen worden in het ontdekken van de beste events en hotspots.

Blushrr

Hoe gebruiksvriendelijk is het?

Niet enorm, aangezien de app soms vastloopt. Daarnaast is er geen mogelijkheid om gemakkelijk dames te vinden die je wellicht al in je eigen netwerk hebt. Een LinkedIn- of op z’n minst e-mail-koppeling zou daarom fijn zijn.

Als ik daar doorheen kijk, is het concept van Blushrr wel iets wat mij aanspreekt. Het is een app met internationale allure, van Hollandse komaf. Vrouwen over de hele wereld geven elkaar tips voor goede conferenties en events of hotspots waar je heen moet als je in de buurt bent. Je kunt ook een oproep doen met de vraag waar je ‘s avonds naar toe kan als vrouw alleen.

Wat is de meerwaarde?

Van andere gelijkgestemde (zaken)vrouwen horen waar je naartoe moet als je de wereld over reist voor je werk. Het scheelt veel uitzoekwerk en je bouwt op die manier gemakkelijk aan een internationaal netwerk door je gezicht te laten zien in plaats van op tijd naar bed te gaan.

Wat is het grootste nadeel?

De app functioneert nog niet goed. Door de matige zoekfunctie is het lastig om met gelijkgestemde vrouwen in contact te komen.

Online en offline beter samenbrengen

Naast deze netwerk-apps heb je natuurlijk apps als Twitter en LinkedIn die je makkelijk in contact kunnen brengen met nieuwe mensen. De insteek hiervan is alleen iets anders, waardoor je vaak iets meer moeite moet doen om nieuwe mensen te leren kennen.

De traditionele manier van netwerken is voor mij noodzaak. Begrijp me niet verkeerd. Ik weet dat het ook heel nuttig kan zijn, maar vaak kost het veel tijd. Daarom zit ik te wachten op een app die het gat tussen off- en online netwerken dicht. Apps die net zijn besproken helpen hier al bij. Toch zit ik nog te wachten op een app die professionals dichter bij elkaar brengt, zonder dat we daarbij afhankelijk zijn van een evenement. Tot die tijd verschijn ik op netwerkborrels en voer ik gezellige, informele en informatieve gesprekken met verschillende mensen.

Foto intro met dank aan Fotolia