Op zoek naar je contentbalans: snelheid of diepgang?

0

In een week waarin de Twitter aandelen kelderden, beweerde co-founder Evan Williams (als Keynote speaker bij de Bloomberg Businessweek’s jaarlijkse design conferentie in San Francisco) dat Twitter ‘on a roll’ is. Een uitspraak die past bij zijn rol als co-founder en die verdedigbaar is als je kijkt naar de nieuwe functionaliteiten. Het bedrijf ontwikkelde de laatste tijd een nieuwe manier van retweeten, groepsberichten en een nieuwe homepage. Toch lijkt de uitspraak van Williams meer op ijdele hoop dan op een objectieve constatering, zowel wanneer je kijkt naar de jaarcijfers van Twitter zelf, als wanneer je de algemene internettrends in ogenschouw neemt.

We zijn toch niet zo massaal overtuigd van Twitter

De tegenvaller voor Twitter is jammer. Niet dat het bedrijf al met één been in de afgrond staat, maar Twitter heeft, ondanks de tegenvallende cijfers, op het gebied van nieuwsvoorziening, discussies en webcare, misschien zelfs wel op het gebied van communiceren in het algemeen, grote veranderingen teweeg gebracht. Op Twitter volgen we mensen die we interessant vinden, maar haken we in op discussies van wildvreemden. Realtime is sinds Twitter nog meer realtime, en de restrictie van 140 tekens heeft ons creatief en direct to-the-point gemaakt.

World map SNS Vector

Ondanks deze voordelen raken we dus blijkbaar toch niet zo massaal overtuigd als ooit gedacht werd. Als Twitter een nieuwe volger meldt, blijkt dit de helft van de keren een irritant en automatisch volgaccount. Twitter wordt steeds meer gebruikt als handig doorlinkaccount naar andere platformen, in plaats van de plek waar de echte content te vinden is. Hoewel het bedrijf in die hoedanigheid haar rol speelt, is het toch niet de rol waarin het volledige potentieel van het kanaal wordt gebruikt.

Twitter’s Evan Williams verschuift zijn aandacht

Deze constateringen zijn natuurlijk niet nieuw, waarschijnlijk had Evan Williams ze een paar jaar terug zelf ook al gedaan. De man met een geschat vermogen van zo’n 3 miljard besteed zijn tijd voor het grootste gedeelte niet eens meer aan Twitter.

Evan Williams heeft met zijn Medium een nieuw groeibriljantje in handen.

In plaats daarvan, steekt hij zijn tijd tegenwoordig in zijn Medium-project. Een platform waar gebruikers verhalen, verslagen, columns en essays voor kunnen schrijven. Een platform ook dat, in tegenstelling tot Twitter, al binnen twee jaar probeert een fatsoenlijk verdienmodel op poten te zetten. Iets waar Twitter jaren mee wachtte, en nog steeds niet zo goed in slaagt, gezien de recente cijfers. Een platform dat daarnaast ook al 25 miljoen unieke bezoekers trok, en waarmee Williams een nieuw groeibriljantje in handen heeft.

Snelheid of diepgang?

Als mede-oprichter van Twitter zal hij het nooit toegeven, maar die persoonlijke verschuiving van aandacht staat op veel manieren symbool voor een trend die al langer gaande is. Jarenlang hebben veel internetbedrijven, net als Twitter, het snel brengen van nieuws geoptimaliseerd. Een primeurtje heb je op het internet voor twee seconden, daarna weet de rest van de wereld het. Voor kranten met journalisten werd het steeds moeilijker concurreren met de snelle goedkoper opererende Nu.nl’s en Voetbalzone’s van deze wereld. Maar in die race om volgers steeds sneller van nieuws te voorzien, werd de vraag naar kwalitatieve diepgaande content soms wat onderschat. Een onderschatting waar we steeds meer op terugkomen.

tweet

Medium, Blendle & Waitbutwhy

Of Medium straks het uniforme en collectief gebruikte kanaal is om die diepgaande content te delen, is natuurlijk maar de vraag, maar het is wel een mooie oplossing die voorziet in de vraag van de consument naar kwalitatief hoogstaande content. Naast Medium zijn er veel initiatieven in allerlei vormen die proberen te voorzien in die vraag. Met Blendle zien we een mooi Nederlands initiatief dat aantoont dat we inmiddels bereid zijn om te betalen voor die content. Maar ook het fantastisch geschreven Waitbutwhy.com, waarop longreads van duizenden woorden over ogenschijnlijk ontoegankelijke onderwerpen aan bod komen, kent inmiddels honderdduizenden unieke bezoekers per maand en bijna 200.000 Facebook-fans.

Diepgang versus vluchtig & makkelijk leesbaar

Hoe je daar als bedrijf mee omgaat is een lastig vraagstuk. Want hoewel de eerder aangehaalde voorbeelden zich met name ontwikkelen als pure contentontwikkelaars, kun je het geheel ook breder zien. Wanneer ga je in je bedrijfscommunicatie voor diepgang? Wanneer voor vluchtig en makkelijk leesbaar nieuws? Wanneer is een primair op content gebaseerde communicatiestrategie de tijd en geld waard en wanneer schiet je door in je zoektocht naar die content?

Het is een puzzel die je elke keer anders kunt leggen. Een vraagstuk dat per bedrijf een ander antwoord kent. Een vraagstuk dat per klantprofiel misschien wel een ander antwoord kent, maar ook een vraagstuk waar elk bedrijf erg serieus naar moet kijken en over moet blijven nadenken, want de markt vraagt steeds om een andere contentbalans.

Illustraties met dank aan Fotolia.