We zijn te afhankelijk van Google
Het klinkt misschien gek uit de mond van iemand die zijn geld grotendeels verdient met zoekmachinemarketing. Toch zeg ik het: laat je bedrijf niet té afhankelijk worden van Google. Voor een groot gedeelte van de Nederlandse bedrijven geldt dat de afhankelijkheid van Google eigenlijk ongezond groot is. Natuurlijk is het bereik van Google groot en kan het een effectief kanaal voor relevant verkeer zijn. Maar er kan van alles gebeuren waardoor een te grote afhankelijkheid afgestraft wordt. In dit artikel 4 mogelijke bedreigingen voor jouw Google-traffic.
1. Op het Google strafbankje
Probeer je Google te foppen of te beïnvloeden voor snelle rankings, dan kan het maar zo gebeuren dat de zoekmachine je in het strafbankje zet. De straffen vanuit Google zijn vrij divers: van een pagina die wordt gedevalueerd tot het volledig verwijderen van een website uit de zoekresultaten.
In principe is er niets aan de hand als je netjes volgens de Google-richtlijnen werkt, maar tegenwoordig is ook gedrag uit het verleden strafbaar geworden. Heb je vijf jaar terug massaal links ingekocht of een linknetwerk opgezet, dan kan je daar nu nog voor gestraft worden. O, en denk maar niet dat je als (grote) adverteerder of naam wordt gematst. Niks daarvan. Zelfs grote namen als de BBC, RapGenius en Interflora werden niet gespaard.
2. Concurrentie met diepe zakken
Stel, je hebt een leuke webshop met tennisschoenen. Je doet het al jaren heel goed en dan komt daar ineens een Zalando, Wehkamp of V&D met tennisschoenen op de markt. Deze partijen hebben veel diepere zakken dan jij, dus moet je het qua AdWords-biedingen laten afweten. Gelukkig heb je de organische posities nog. Maar dan begint ook de PR- en SEO-machine van bovengenoemde partijen te draaien. En binnen een mum van tijd raak je ook de organische posities kwijt. In dit geval is totale afhankelijkheid van Google dodelijk voor je omzet.
3. Google wordt concurrent
Niet alleen directe concurrenten zijn een bedreiging voor jouw bezoekersaantallen, maar ook Google komt weleens met initiatieven waarmee ze concurreren met organische resultaten. Een voorbeeld is de toevoeging van het weerbericht bij de zoekopdracht ‘weer Arnhem’ of ‘weerbericht’. Niet zo fijn als je als commercieel weerbedrijf jaren keihard hebt gewerkt om in de top drie van de zoekresultaten te komen.
Google Flights & Google Hotel Finder
Hetzelfde geldt voor de toevoeging van Google Flights en Google Hotel Finder. Deze blokken zorgen er ook voor dat organische resultaten naar beneden worden geschoven. En online geldt, hoe verder mensen moeten scrollen, hoe meer mensen afhaken. Je wordt als onderneming in de reisbranche op deze manier bijna gedwongen om mee te gaan in het advertentiegeweld.
4. Meer advertenties
Als ik zeg dat Google geld wil verdienen, dan laat ik niemand schrikken. Maar dit houdt ook in dat de zoekmachine in de loop van de jaren steeds meer ruimte voor advertenties is gaan inruimen. En ja, dat gaat uiteindelijk ten koste van de organische zoekresultaten. Net als in het eerder genoemde voorbeeld, geldt hierbij dat je als ondernemer bijna wordt gedwongen om mee te bieden in de veiling van Google AdWords. Zeker voor kleinere bedrijven kan dit betekenen dat volledige afhankelijkheid van organisch verkeer via Google bijzonder pijnlijk kan worden.
Er is meer dan Google
Genoeg bangmakerij voor nu. Er zijn nog tal van andere kanalen en manieren om bezoekers op jouw website te krijgen. Hieronder een paar oplossingen om te voorkomen dat je té afhankelijk van Google wordt.
- Branding: bouwen aan een merk levert op de lange termijn veel directe bezoekers op. Mensen die Google niet nodig hebben om te weten dat ze bij jouw bedrijf moeten zijn.
- Content strategie: maak gebruik van websites waar jouw doelgroep actief is en kijk of je deze mensen kunt bereiken met het delen van kwalitatieve content.
- E-mail marketing: bouw zelf een adressenbestand op, of maak gebruik van een nieuwsbrief van een interessante andere partij.
- Social media: Google heeft dan veel bezoekers, maar Facebook en Twitter kunnen er ook wat van. Een goede social media-strategie kan ervoor zorgen dat je jouw doelgroep ook zonder Google kunt bereiken.
- Overname: niet voor iedereen bereikbaar, maar je kunt natuurlijk ook een concurrent overnemen om bereik in te kopen.
- Offline marketing: traditionele kanalen als televisie, radio en print hebben nog altijd een groot bereik.
- Samenwerkingen: bedenk eens met wie je zou kunnen samenwerken om elkaar te versterken. Waar zit jouw doelgroep en voor wie zijn jouw bezoekers interessant?
Er zijn nog veel meer manieren om minder afhankelijk te worden van Google. Bijkomend voordeel van veel van bovenstaande opties is dat het uiteindelijk ook helpt bij het verkrijgen van organische rankings, een hoger conversiepercentage en een hogere CTR op je AdWords-advertenties. Met dit artikel wil ik dan ook niet zeggen dat je Google moet vergeten, zeker niet. Maar een gezond bedrijf heeft juist een gezonde mediamix. Nietwaar?