Innovatie

Wat kunnen MOOC’s betekenen voor het bedrijfsleven?

0

Waar liggen de kansen en uitdagingen van MOOC’s voor het bedrijfsleven? Dit is een vraag die ik steeds meer hoor van Learning & Development-specialisten binnen organisaties. Het is een terechte vraag die we nu langzamerhand moeten beantwoorden. Om hier een goed beeld van te vormen, ga ik eerst in op wat een MOOC is. Vervolgens maak ik de stap naar wat een MOOC kan betekenen voor het bedrijfsleven.

Wat is een MOOC?

MOOC staat voor Massive Open Online Course. Het zijn gratis online cursussen die aangeboden worden door bekende universiteiten over de hele wereld. Sommige universiteiten maken het zelfs mogelijk om een certificaat te halen voor de cursus die je volgt. In Nederland zijn het onder andere de universiteiten TU Delft, UvA, OU, Universiteit van Leiden en Universiteit van Humanistiek die MOOC’s aanbieden met verschillende onderwerpen. Universiteiten maken hierbij vaak gebruik van bestaande MOOC platformen, zoals CourseraUdacityEdxFutureLearnCanvas NetworkUdemy en Curatr.

In deze video wordt op een heldere manier uitgelegd wat een MOOC is en wat de kenmerken zijn van een MOOC.

Accepteer cookies

Voordelen voor universiteiten

Het inzetten van MOOC’s heeft voor universiteiten veel voordelen en het is dan ook niet vreemd dat het gebruik op dit moment zo toeneemt. Hieronder heb ik enkele voorbeelden van voordelen geformuleerd. Met een MOOC kunnen universiteiten:

  • Zichzelf profileren;
  • verbreding of verdieping aanbrengen bij hun bestaande curriculum;
  • met één docent een groot publiek bedienen, wat de kosten kan drukken;
  • en onderwijsmateriaal hergebruiken, wat de kosten ook kan drukken.

MOOC’s hebben ook voordelen voor mensen die zich willen verdiepen in een onderwerp bij een gerenommeerde universiteit. Het is dan ook niet vreemd dat bij bijvoorbeeld MOOC- aanbieder Coursera, duizenden lerenden zich aanmelden voor één cursus. Hieronder heb ik enkele voorbeelden van voordelen geformuleerd. Met een MOOC:

  • Is informatie vrij toegankelijk voor iedereen die zich wil bekwamen in een bepaald onderwerp;
  • kan de lerende op elk ogenblik leren;
  • kan de lerende op iedere plaats leren;
  • is er focus op het actuele leermodel;
  • heeft de lerende geen tijdverlies aan onderwerpen die hij of zij al beheerst;
  • staat de lerende centraal en ontvangt de lerende alle noodzakelijk ondersteuning van een docent;
  • kan de lerende, meestal voor een kleine vergoeding, een certificaat halen bij een gerenommeerde universiteit;
  • kan de lerende zijn professionele netwerk gedurende de cursus vergroten;
  • en wordt de leerstof meestal aantrekkelijk en gevarieerd gepresenteerd door pre- en posttesten, webinars, discussiefora, nieuwsgroepen, FAQ’s en het gebruik van multimediamiddelen.

Afbeelding38

De waarde voor het bedrijfsleven

MOOC’s blijven de komende tijd zeker een hot item binnen het opleiden en ontwikkelen van mensen, zeker binnen het hoger onderwijs. Ook de beweging van MOOC’s richting organisatieleren is interessant. De vraag is hierbij: hoe kunnen MOOC’s het organisatieleren ondersteunen en versterken? In onderstaande presentatie ‘What can MOOC’s mean for the corporate world?’ wordt door Bert de Coutere op een heldere manier uitgelegd wat MOOC’s voor een organisatie kunnen betekenen:


In bovenstaande presentatie wordt ook ingegaan op wat organisaties kunnen leren van de ervaringen die opgedaan zijn bij de al aangeboden MOOC’s door universiteiten. Naar aanleiding van deze presentatie zal ik hieronder een (fictief) voorbeeld geven van een MOOC die ingezet kan wordt binnen de autobranche.

Voorbeeld: MOOC binnen de autobranche

Een autofabrikant, bijvoorbeeld de afdeling Learning & Development, organiseert gezamenlijk met afdeling marketing een MOOC over hun nieuwe lijn. Gedurende een paar weken is de hele wereld in staat om alles te leren over de nieuwe modellen, hoe je deze moet bedienen, hoe je onderhoud pleegt en wat voor een motor er in zit. De autofabrikant richt zich in het begin alleen op zijn eigen dealers en garagehouders, om deze in een korte periode up to date te krijgen over hun nieuwe modellen. Maar, de pers van de autobranche en de fans zullen zich snel aansluiten in de MOOC.

Zoals een product manager zou kunnen zeggen: ‘We kunnen absoluut in een hele korte periode de wereld laten zien wat onze nieuwe modellen zijn, maar we zijn nog nooit in staat geweest om in zo’n korte tijd ook nog een cursus uit te rollen. Voor iedereen die meer wil weten over onze nieuwe modellen.’ Deze manier van het inzetten van een MOOC, is er eentje die echt zou kunnen werken. De waarde van deze MOOC ligt vooral bij het grote bereik en de snelle time-to-market, en is daarom kostenverlagend.

Afbeelding34 (1)

Het kan twee kanten op werken

Veel trainingsmanagers binnen de autobranche geven aan dat het nog niet zo eenvoudig is om de kennis van de nieuwe technologie in een korte tijd bij de dealers, garagehouders en eindgebruikers te krijgen. MOOC’s zijn Massive zoals de acroniem al doet vermoeden, een cursus van een onderwerp naar keuze van een paar weken kan in een kort tijdsbestek de hele wereld bedienen.

En even belangrijk is dat het twee kanten op kan werken binnen een MOOC: de reacties van klanten, fans en geïnteresseerden binnen een MOOC kunnen namelijk ook inzicht geven in nieuwe (gewenste) technologie en best practices van technologie. En het marketing-element blijft altijd nog.

Geen toekomst zonder MOOC’s in het bedrijfsleven

Persoonlijk kan ik me geen toekomst meer voorstellen zonder dat we als Learning & Development-specialisten kijken naar de mogelijkheden van MOOC’s binnen het opleidingshuis van de organisatie. Het resultaat zal mogelijk een totaal andere soort MOOC worden, misschien wel één die de naam ‘MOOC’ niet waardig is.

Foto intro met dank aan Fotolia