Mobiele Televisie in Seoul

0

Mobile TV in Seoul subwayWanneer je vandaag de dag in Seoul in de metro of de bus stapt, valt het direct op dat menig Koreaan met oordopjes in zit te staren naar zijn mobiele telefoon. Niet dat ik het zelf heb gezien, maar mobiele televisie is naar verluidt de normaalste zaak van de wereld in Zuid-Korea. Met dank aan een actief investeringsprogramma van SK Telekom (betaalde satellietdienst, S-DMB) en concurrenten KTF en LG Telecom (gratis terrestrische dienst, T-DMB).

Eind 2004 werd de lancering van de verschillende Digital Multi-Media Broadcasting (DMB) netwerken aangekondigd in Korea. Op 1 mei 2005 ging SK Telekom live met haar netwerk, terwijl het bedrijf in 2006 al meer dan een miljoen klanten had. Inmiddels zijn er al zo’n 7,5 miljoen Koreanen die gebruikmaken van mobiele televisie. Substantiële aantallen, die niet gehaald kunnen worden met telefooninfrastructuren. De reden: bij een omroepnetwerk maakt het niet uit of je 1 of 7,5 miljoen gebruikers hebt, terwijl je bij GPRS, UMTS en zelfs HSDPA te maken hebt met mobiele cellen waarbij de beschikbare bandbreedte moet worden gedeeld met de gebruikers binnen die bereikscel. Voor elke gebruiker is een apart TV-signaal nodig en dat leidt dus al snel tot capaciteitsproblemen.

Mobiele TV in de bus…

Terug naar Zuid-Korea. Van de 7,5 miljoen Koreanen kijken er 6.3 miljoen naar de gratis T-DMB service, terwijl de overige 1,2 miljoen gebruikers ongeveer $11 per maand betalen voor S-DMB service van SK Telecom. De Koreaanse overheid voorspelt dat deze aantallen zullen groeien naar 12.8 en 2.8 miljoen gebruikers, ofwel een kwart van de totale bevolking. Dat is ook te hopen voor SK Telecom, die middels haar dochteronderneming TU Media al zo’n $435 miljoen in het avontuur heeft gestopt. Het break-even punt ligt bij 2,5 miljoen gebruikers, volgens Kwang Heo van TU Media. Op dit moment worden er via het satellietnetwerk 15 TV-zenders en 19 audiokanalen doorgegeven.

… en in de metro.

Wie een selectie van de mobiele devices live in werking wil zien, doet er verstandig aan om voor a.s. dinsdag 11 september nog een bezoek te brengen aan de International Broadcast Convention (IBC), die momenteel gehouden wordt in de RAI in Amsterdam (klik hier voor een gratis ticket via Adobe). Dat Mobiele Televisie een hot-topic is, bleek wel uit de uitgebreide coverage over het onderwerp op het speciale in-house IBC ConvergenceTV, waarvan ik hieronder een tweetal relevante items embed.

Samenvatting van de discussie tot nu toe (IBC 2007):

Deze content is niet langer beschikbaar.

Interview van IBC 2006, waarin Nokia aangeeft waarom het zo sterk gelooft in DVB-H:

Deze content is niet langer beschikbaar.

Ook in Nederland staan we aan de vooravond van de introductie van mobiele televisie. Sinds kort maak ik zelf ook weer regelmatig gebruik van het OV en het valt me nu al op hoeveel mensen gebruikmaken van personal media: variërend van iPods tot PDAs/smartphones en van laptops tot portable DVD spelers. Wanneer KPN in de eerste helft van 2008 haar DVB-H dienst gaat lanceren (“Ruim op tijd voor de Olympische Spelen”), zullen foto’s zoals hierboven ook steeds meer gemeengoed gaan worden. De Publieke Omroep zal in ieder geval niet ontbreken, zo zei Michiel Mol onlangs in Broadcast Magazine.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Wat interessant wordt, is om te gaan ervaren aan welke content de gebruiker de meeste behoefte heeft: made-for-mobile content (korte clips) of volledige films en TV-series.

Met mijn nieuwe HTC-PDA kijk ik in ieder geval nu al regelmatig dergelijke content die gedownload is op m’n SD Microkaartje van 2GB. Groot voordeel: ik ben niet afhankelijk van een telecom- of omroepnetwerk. Nadeel: het uploaden is wel wat omslachtig. Gelukkig zijn er meerdere partijen die ook daar wat op hebben gevonden.

Dit artikel is mede gebaseerd op een recent artikel in The Economist en Broadcast Magazine.