De hele dag gamen in de klas, waarom eigenlijk niet?
Maandag werd bekend dat na de zomer tien ‘Steve Jobs-scholen’ openen in Nederland. Scholen waar de iPad hét centrale leermiddel is. Een mijlpaal op het gebied van vernieuwend leren. Eén van de betrokkenen geeft daarbij aan: “Het is niet de bedoeling dat een kind een hele dag gaat gamen”. Maar waarom eigenlijk niet?
Van games kun je namelijk heel veel leren. De gereputeerde Amerikaanse game-ontwerper en -onderzoeker Jane McGonigal stelt in haar boek dat “in games leren het roesmiddel is”. De motiverende kracht van games zorgt er juist voor dat je wilt leren. En daarmee wil doorgaan. Dat kan voor de lol in een Super Mario-game zijn, maar die motiverende kracht werkt net zo goed in serious games. Dat zijn spellen die ontwikkeld zijn om een probleem aan te pakken of een leereffect te bewerkstelligen.
Spelenderwijs leren dus. Zo bezien is ‘spelletjes spelen’ wel oké!
Spelenderwijs leren: toetsen als uitdagingen
De Quest to Learn school in New York is zelfs helemaal gebouwd op de principes van spelenderwijs leren. Toetsen zijn daar uitdagingen en wiskunde en natuurkunde komen terug in het vak ‘Hoe dingen werken’. Hoe dat in de praktijk gaat, is te zien in onderstaande video, startend met hoe de leerlingen het zelf ervaren.
Essentiële elementen
Een goed ontworpen game motiveert dus per definitie om te leren. Daarmee is het een heel mooie vorm van actief leren. Bij serious gaming zijn een aantal elementen vaak essentieel:
- De speler moet een bepaald leerdoel bereiken.
- Competitie: tegen een andere speler, tegen de computer of doordat de speler zichzelf wil verbeteren.
- Regels en hindernissen.
- Een bepaalde context waarbinnen het spel zich afspeelt.
- Meervoudige complexiteit.
- Reactiviteit, zoals directe feedback.
Al bestaande ‘iPad-scholen’ in het buitenland hebben dit al goed begrepen. Zo geeft het gebruik van iPads docenten de mogelijkheid om instant feedback te geven, zoals docente Jane Taylor uitlegt in onderstaand BBC-item. Dat is veel directer leren dan eerst een toets afnemen en pas veel later de uitslag terugkrijgen.
De motiverende kracht van games
En hoofddocent Showk Badat van deze school stelt: “De beste docenten gebruiken technologie om hun lessen nog beter te maken”. Ik durf daaraan toe te voegen dat “De beste docenten en trainers ook de motiverende kracht van games gebruiken om hun lessen of trainingen nog beter te maken”. Daarmee bedoel ik games in de breedste zin van het woord: dus de mechanismen en de dynamiek die maakt dat goed ontworpen games zo aantrekkelijk zijn.
Ik ben benieuwd of je die mening deelt! Geloof jij ook in de toegevoegde waarde van games in onderwijs en trainingen? Of vind je het ook niet de bedoeling dat een kind de hele dag gaat gamen?