Prezi wordt volwassen: nieuwe interface & website
Afgelopen dinsdag heeft Prezi haar nieuwe interface en vormgeving gelanceerd. Het meest opvallend is het verdwijnen van de geliefde ‘bubble’. Het menu dat Prezi zo eigen maakte moest plaatsmaken voor een strak menu. Maar niet alleen de interface moest er aan geloven, ook de website en zelfs het Prezi-logo zijn vernieuwd.
Zelf maak ik al ruim een maand gebruik van de nieuwe interface, maar voor de meeste Prezi-gebruikers zal de interface echt nieuw en wellicht even wennen zijn. De lead designer van Prezi.com heeft een uitgebreid artikel geschreven over het hoe en waarom van de veranderingen. Ik zal de veranderingen in dit artikel bespreken, want het is veel meer dan het verdwijnen van het bubble-menu.
Prezi groeit op
Zelf zegt Prezi over de veranderingen dat ‘het daar nu de tijd voor was’. In 2009, toen Prezi startte, paste een experimentele en niet-conventionele interface juist goed bij een startup, wat Prezi toen was. De early adopters vonden het geweldig, want het was vernieuwend!
Tijd voor serious business
Ruim drie jaar later blijkt Prezi een enorm succes te zijn en is het tijd voor serious business, waarbij ze een grotere groep mensen willen aanspreken. Want Prezi heeft een droom. Ze willen dat de presentatietool wordt gebruikt om ideeën te delen door allerlei soorten mensen in allerlei soorten situaties. Daarom moest Prezi toegankelijker worden en prettiger en efficiënter in gebruik. Persoonlijk vond ik Prezi al erg makkelijk in de omgang, maar wellicht gold dat niet voor iedereen.
Professioneel en schaalbaar
Prezi moest dus meer professioneel en schaalbaar worden naar de toekomst, met als desastreus gevolg dat de geliefde bubble moest verdwijnen. Want in eerste instantie was dat een schokkende ervaring. Ik was er inmiddels toch aan gehecht geraakt. En daar ben ik niet de enige in, weet ik inmiddels uit reacties van andere Prezi-gebruikers. Toch ging ik vol enthousiasme de nieuwe interface gebruiken en tot mijn grote verrassing beviel deze me ontzettend goed. Ik miste de bubble niet eens! Ik was om.
“Prezi is improving how we build, organize, present and share ideas together. This will never change and this is the true value of prezi, not the bubble menu.”
Nieuwe interface
Het meest opvallend aan de veranderingen is de compleet nieuwe interface van Prezi. Voor de laatste maal de oude interface (met de bubble linksboven):
En de nieuwe interface:
Alle menu-onderdelen uit het bubble-menu zijn naar boven verplaatst in een horizontaal menu met de onderdelen Add Frames, Themes, Images, Shapes, Media en PowerPoint. Helemaal rechts vind je de optie om anderen uit te nodigen voor Prezi Meeting, een printknop waarmee je een PDF van je prezi kunt maken, een knop Settings waarmee je onder andere terug kunt naar de Classic Look (mocht je het echt helemaal niets vinden) en de Exit-knop om de Prezi-editor te verlaten. Helemaal links vind je de knoppen Undo, Redo, Save en (dat is nieuw) een knop om een nieuwe prezi te starten, zonder dat je eerst de editor hoeft te verlaten.
Het pad dat aangeeft hoe je door jouw prezi loopt staat nog steeds aan de linkerkant, maar de knoppen om je hele prezi te bekijken (het huisje) en om in- en uit te zoomen (+ en -) zijn verhuisd naar de rechterkant. De knop Show is verplaatst van rechtsonder naar linksboven en is omgedoopt naar ‘Present’. De handige Transformation Zebra (of gewoon zebra) is gelukkig gewoon gebleven.
Nieuw: symbolen
Er zijn nog twee dingen die opvallen in de nieuwe interface. Dat is ten eerste de mogelijkheid om symbolen toe te voegen via Shapes > Symbols. Dit zijn leuke tekeningen in vectorformaat (altijd scherp, zowel klein als heel groot) die je in je prezi’s kunt gebruiken. Een paar zie je er in onderstaande afbeelding. Ik vind deze symbolen een grote toegevoegde waarde, omdat je hiermee snel iets kunt visualiseren op een mooie, grafische manier. Hier vind je een voorbeeld van het gebruik van de nieuwe symbolen.
Nieuw: automatische frames
Een tweede verandering (die je minder snel ziet, maar wel merkt) is dat een frame, dat je toevoegt aan je Prezi, ook direct aan het pad wordt toegevoegd. En dat is handig, want je hoeft de frames dus niet meer handmatig aan het pad toe te voegen. Natuurlijk kun je ze wel weer gewoon verwijderen uit het pad.
Nieuwe website (en player)
Ook de website is in een nieuw strak jasje gestoken, compleet met video’s, een infographic over de groei van Prezi en quotes van The New York Times, Forbes en Rob Campbell, die (leuk detail!) de grondlegger van PowerPoint is.
De website is mooi, maar verder niet zo spannend. Dit geldt overigens niet voor de nieuwe player van Prezi, die is dat juist wel. Als je een Prezi selecteert, kun je in de vernieuwde player onderin met de tijdlijn stap voor stap door je Prezi heenlopen, net zoals je dat bij een YouTube-filmpje kunt. Ook zie je hoeveel stappen het pad bevat.
Nieuw logo
Prezi heeft niet alleen een nieuwe interface en een nieuwe website, maar ook een gloednieuw logo. Inmiddels nummer vier in de rij van Prezi-logo’s. Van nieuw naar oud:
1 miljoen nieuwe gebruikers per maand
Tot slot: Prezi is ontstaan en bedacht in Boedapest (Hongarije) door Adam Somlai-Fischer. In 2001 maakte hij zelf handgecodeerde zooming presentaties. Somlai-Fischer is van origine architect en media-artiest. In 2007 hielp Peter Halacsy met het creëren van de tool Prezi. Peter Arvai maakt het groepje van grondleggers compleet. In het begin heette Prezi geen Prezi, maar ZuiPrezi. ZUI staat voor Zooming User Interface en Prezi is het Hongaars verkleinwoord voor presentatie. Al snel werd duidelijk dat mensen ZuiPrezi niet goed konden uitspreken en werd het Prezi. Na een jaar in bèta werd Prezi op 5 april 2009 gelanceerd. Inmiddels heeft Prezi 15 miljoen gebruikers en ze groeien met een miljoen gebruikers per maand.
Jouw oordeel?
Ik ben reuze benieuwd wat jij van de vernieuwingen van Prezi vindt. Ben je blij dat de bubble weg is? Wat vind je van het nieuwe uiterlijk? Vind je dat de vernieuwingen echt iets toevoegen aan Prezi? Is Prezi nu uit de kindertijd en volwassen geworden? Ik nodig je van harte uit om de nieuwe interface te proberen en hier te reageren met je bevindingen.