Inspiratie

Facebook Monitor: McDonalds, Durex en Feyenoord

0

In samenwerking met Frankwatching doen we maandelijks verslag van de verschuivingen in de top 100 Nederlandse Facebookpagina’s en belichten we bovendien de campagnes die hierachter schuil gingen. Als digitale DJ’s praten we je bij over de sterkste stijgers, de nieuwe binnenkomers en de top 10. In deze editie over de maand mei: McDonalds en Durex de sterkste stijgers en Feyenoord Rotterdam als kampioen van de engagement. 

McDonalds sterkste stijger

De bekende fastfoodketen groeide de afgelopen maand het hardst en wist zijn fanbase met maar liefst 431,6% te laten groeien van 6.034 naar 32.350 fans. Goed voor een nieuwe binnenkomer op de 93e plek. Dit was te danken aan een combinatie van adverteren, leuke content en de wedstrijd voor de beste burger van Nederland.

Burgers testen bij McDonalds

De bekendste burger van Nederland op Facebook

De runner up deze maand is Durex Nederland. Stond de teller begin mei nog op 11.164 fans, eind deze maand wisten ze bijna de 30.000 aan te tikken. Goed voor een groei van 166,5% en de 100ste plek in de ranglijst. Het is dus spannend of Durex zijn positie in de lijst weet te behouden. Dit had ongetwijfeld wat te maken met het feit dat ze op zoek waren naar producttesters. Want zeg nou zelf, wie wil die baan nou niet ;-). Dit stond ook garant voor een hoge score op het gebied van engagement deze maand. De fanpagina van FCUpdate.nl sluit de top 3 af met een groei van 142,9 % en daarmee stond de teller eind deze maand op 35.327. Deze groei heeft de site mede te danken aan de aanloop naar het EK. Deze groei vertaalde zich overigens niet in een hoge(re) engagement. Kennelijk lezen mensen de updates van FCUpdate meer dan dat ze er op reageren. Andere sterke stijgers deze maand waren Hunkemöller en de nummer 1 van vorige maand Rimmel London. De complete top 10 vind je hieronder.

Facebook Monitor top 10 - mei 2012

Let op: deze data zijn een momentopname van 1 juni 2012

Feyenoord kampioen engagement

De prestaties op het veld waren goed de afgelopen maanden, maar Feyenoord werd er helaas geen kampioen mee. Op Facebook wisten ze in mei echter wel kampioen te worden op het gebied van engagement met een ratio van 1,49%. Dit had ongetwijfeld ook veel te maken met het optimisme bij de Feyenoord fans. Deze was bij grote concurrent PSV met een engagement ratio van 0,28 % een stuk lager afgelopen maand. Marco Borsato wist net zoals vorige maand zijn nummer twee positie te behouden en blijft goed scoren op dit gebied. Marco schrijft en plaatst zijn eigen posts en zijn fans waarderen dat enorm.

Durex posting

Engagement bij Durex Nederland

Zoals eerder al gezegd, scoort Durex Nederland deze maand niet alleen qua de groei in fans er goed maar wisten zij dit ook om te zetten in een positieve engagement op de pagina. Een kleine blik op de postings van de afgelopen maand vertelt al snel waarom; het product en het gebruiksmoment bieden genoeg aanleiding voor inhakers en leuke content. Hieronder een compleet overzicht van de engagement top 10.

Facebook Monitor - mei 2012 - top 10 engagement

Let op: deze data zijn een momentopname van 1 juni 2012

Groei stabiliseert

De groei van de top 100 was ook deze maand niet bijzonder hoog. We zien echt een duidelijke trend dat de  onstuimige groeistuipen van de laatste maanden voorbij zijn en dat de groei aan het stabiliseren is. Voor juni verwachten we dan ook dat deze boven de 30.000 zal komen. Ook het communitymanagement en de engagement blijven goed op peil. De top 100 pagina’s plaatsten gezamenlijk 4.811 berichten en genereerden hiermee 792.755 likes en 131.026 reacties. Dit kwam neer op een gemiddeld engagement ratio van 0,27%, wat net iets beter was dan in april. Wel steeg de ondergrens om een plekje in de top 100 te bemachtigen sterk. Vorige maand was Senseo Nederland met 25.697 fans de hekkensluiter, de maand is Durex dat met 29.757 fans.

FB monitor mei 2012

De hierboven genoemde aantallen zijn slechts een momentopname. Kijk voor de meest actuele data en de volledige Top 100 op FacebookMonitor.nl. De monitor is een initiatief van Facebook marketingbureau a friend of mine in samenwerking met fullservice internetbureau Yes2web.