De ultieme landingspagina in 8 stappen
Landingspagina’s spelen een belangrijke rol voor webshops bij het converteren van traffic. Een goede landingspagina geeft bezoekers snel antwoord op de volgende 4 vragen: Bij wie ben ik? Wat biedt de pagina aan? Wat zijn de voordelen? Wat is de vervolgstap?
Studies tonen aan dat goed ingerichte landingspagina’s gemiddeld een conversieratio van 5 tot 15 procent hebben; in vergelijking met de gemiddelde conversieratio van 1 tot 3 procent van een webshop in het algemeen. Goede landingspagina’s hebben dus een aanzienlijke bijdrage in het succes van een webshop en zijn meer dan de moeite waard om met dezelfde zorgvuldigheid als de homepage in te richten. Hieronder een stappenplan.
1. Wie is de doelgroep en waar komt die vandaan?
Bedenk goed wie je doelgroep is en via welke bron de (potentiële) klanten op de landingspagina terechtkomen. Zo kan een landingspagina gekoppeld aan een nieuwsbrief om een andere inrichting vragen dan dezelfde pagina waarbij een social media-campagne een belangrijke bezoekbron is. Gezien de sterke toename van mobiel internetgebruik (tablet en smartphone), is het daarnaast raadzaam een voor mobiel geoptimaliseerde landingspagina aan te bieden.
2. Bied een sluitende opvolging
Zorg dat de landingspagina aansluit bij de verwachting die de bijbehorende uiting creëert. Homepages of overzichtspagina’s als landing voor een specifieke productcampagne zijn vaker regel dan uitzondering. Als een bezoeker via een klik aangeeft geïnteresseerd te zijn in uw aanbod, moet hij ook direct op de juiste pagina terechtkomen. Laat daarnaast de boodschap en stijl van de campagne-uiting terugkomen op de landingspagina (bijvoorbeeld de SEA-tekst of gebruikte afbeelding in een banner). Dit geeft een punt van herkenning.
3. Zorg dat de pagina makkelijk scanbaar is
Een bezoeker wil in een oogopslag kunnen zien of de landingspagina aansluit bij zijn behoefte. Een makkelijk scanbare pagina is om deze reden essentieel. Gebruik weinig tekst, een groot lettertype, veel witruimte en grote elementen (iconen en buttons).
4. Communiceer één hoofdboodschap
Maak gebruik van één hoofdboodschap. Maak hierin duidelijk wat het voordeel is van het aanbod op de landingspagina of wijs de bezoeker op hetgeen hij misloopt door niet op het aanbod in te gaan. Communiceer de hoofdboodschap prominent op de pagina in een groot lettertype. Richt de pagina uitsluitend in rond het specifieke doel van de pagina en laat afleidende content achterwege (social sharing-buttons, externe links of zelfs de navigatie).
5. Toon de voordelen en manage verwachtingen
Toon naast de hoofdboodschap een korte beschrijving van de voordelen van het aanbod. Waarom moet de bezoeker juist hier op het aanbod ingaan? Gebruik bullets of vinkjes voor een overzichtelijke presentatie. Geef daarnaast aan wat de bezoeker kan verwachten, mocht hij op het aanbod ingaan.
Door via bullets de voordelen en vervolgstappen te communiceren, nam de conversie van inschrijvingen voor een demoaccount van RJ Metrics met 190 procent toe.
6. Verduidelijk het aanbod met video
Bij complexere producten of diensten is enige toelichting noodzakelijk. Een goede manier om dit te doen is via een productvideo. Dit beperkt de noodzaak tot tekstuele uitleg, wat de rust in de pagina ten goede komt.
7. Wek vertrouwen
Omdat de landingspagina vaak de eerste kennismaking is met je site, is het belangrijk om de bezoeker te overtuigen dat hij bij de juiste partij is. Leg kort uit waar je bedrijf voor staat en wat jouw unique selling points zijn. Communiceer daarnaast vertrouwenswekkende informatie als logo’s, testimonials, betaalmogelijkheden en service-informatie.
8. Bied één heldere call-for-action (CFA)
Bied een duidelijke knop met een call-for-action, uiteraard boven de paginavouw. Gebruik hierbij heldere teksten in de context van het aanbod. Biedt de landingspagina bijvoorbeeld een gratis proefabonnement aan? Communiceer dit dan in de CFA. Dus ‘Abonneer gratis’ in plaats van ‘Schrijf in’. Het is aan te raden om, bijvoorbeeld via A/B-testen, te experimenteren met de tekst in de CFA-button.
Dit artikel verscheen eerder in Twinkle, april 2012.