Verdieping

Klusmarktplaats is community voor professionals

0

De eerste indruk, zegt lang niet altijd alles. Zo blijkt een ruwe steen soms ineens een diamant te zijn. Zo verrast ook Werkspot.nl. Op het eerste oog is de site geen community. Er is geen hechte gemeenschap, geen kennisoverdracht en de interactie beperkt zich tot opdrachten. Toch is de site dit jaar genomineerd voor de Dutch Interactive Awards. Hoe kan dat? Om hier achter te komen hebben we de zakelijke community in dit artikel uitgelicht aan de hand van een interview met een van de oprichters.

Voor het oog van de consument is de site een marktplaats om klussen te plaatsen. Aan de achterkant zit echter een slim systeem voor professionals. Een generiek platform waar vakmannen –ja nog steeds voornamelijk mannen- niet alleen kunnen reageren op opdrachten, maar ook in contact kunnen komen met elkaar. Joost Gielen, een van de oprichters van Werkspot.nl, geeft aan dat er achter de schermen een waardevol kenniscentrum zit voor professionals. “We hebben een sociaal netwerk ‘Werkspot Connect’ gebouwd voor de vakmannen. Hier hebben ze onderling contact om kennis en ervaringen te delen, maar hier vinden ze onder andere ook geschikte onderaannemers. Specialismen die ze zelf niet in huis hebben, maar die ze voor een specifieke klus wel nodig hebben.”

Cocreatie

Het netwerk van professionals is voor de site ook een bron van ideeën en inzichten om de site en de dienstverlening te optimaliseren. In de ‘Werkspot Bètaclub’ wordt er door de vakmannen onderling gediscussieerd over nieuwe features, tevens denkt deze besloten club mee over dingen waar Werkspot.nl zelf mee bezig is. “We kijken altijd mee met de discussies. Dit geeft ons soms hele verrassende inzichten. Daarnaast leggen we ideeën regelmatig voor aan deze groep. Op die manier kunnen we onze dienstverlening verbeteren op basis van de daadwerkelijke behoefte”, aldus Gielen.

Het lerende effect is zeker niet eenzijdig. Alle vakmannen die een samenwerking aangaan met Werkspot.nl krijgen een training. Enerzijds om hun dashboard te beheersen of profiel in te richten, anderzijds ook voor een stuk interactie met consumenten. Onder de titel ‘Werkspot Academie’ geeft Werkspot.nl tevens trainingen door het hele land en digitale trainingen. Deze worden veelal door de vakmannen zelf gegeven.

Meerwaarde consumenten

Wie wel eens heeft moeten klussen in huis en zelf niet heel handig is, weet hoe lastig het kan zijn om de juiste vakman te vinden. Via buren, kennissen of vrienden kun je al tips krijgen? Maar weten die niemand? Waar moet je beginnen met zoeken? En hoe weet je dan dat deze bekwaam is en dat je niet opgelicht wordt. Verschillende televisieprogramma’s laten duidelijk zien tot welke nachtmerrie een (simpele) verbouwing kan uitmonden. Hier speelt de site op in.

Werkspot.nl biedt een platform met aan de achterkant een groot netwerk van vakmannen met uiteenlopende specialismen. Reviews van opdrachtgevers, geven inzicht in de ervaring met de verschillende vakmannen. Gielen geeft aan dat de meerwaarde dus niet alleen voor de branche is. “Dankzij de uitgebreide profielen van deze mensen, kunnen consumenten een hele gerichte keuze maken. Bijvoorbeeld op basis van profilering, achtergrond, specialisatie, eerdere projecten, maar ook referenties van anderen. Daarnaast controleren we alle vakmannen in het netwerk. Niet alleen op basis van de KvK-registratie, maar ook op basis van de registratie Geregistreerd Vakman, de identificatie, bankafschrift en op verzoek ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en Verklaring Omtrent Gedrag. Daarbij geven we Klusgarantie om zekerheid te geven dat de klus volgens afspraak geklaard wordt.” Hiermee voorkomt de site frauduleuze praktijken.

Ambassadeurs: consument verrassen

Het doel van Werkspot.nl is om iedere ervaring voor zowel vakman als consument onvergetelijk te maken. Dit komt niet alleen in uiting richting de achterkant, ook aan de voorkant richting degene die de klus plaatst. Zo is er een proactief webcare beleid waar consumenten worden benaderd wanneer zij een klusvraagstuk hebben. “Komt er op Twitter een tweet voorbij waarin staat ‘koude douche, cv doet het niet.’ Dan neemt iemand van ons team contact op met: ‘kijk eens hier’ met een directe url. Hier krijgen we veel positieve reacties op. Zeker als de douche de volgende dag weer wordt gerepareerd.” Werkspot.nl zet hun webcare hiermee in als een actieve tool om kansen te signaleren en mensen te verrassen.

Naast Twitter zet Werkspot.nl ook Facebook in. Consumenten kunnen kiezen voor ‘Laat je vrienden meebeslissen’. “Wie een opdracht plaatst en hier voor kiest, krijgt op zijn ‘wall’ automatisch een overzicht van de verschillende offertes. De vrienden in het netwerk van deze persoon kunnen tips en adviezen geven om zo de juiste vakman te kiezen”, aldus Gielen. In totaal zijn er in 2010 ruim 150.000 klussen geplaatst en uitgevoerd. 35 procent van de consumenten plaatst een ‘herhaalklus’.

Mobiel op de bouwplaats

Toen Werkspot.nl zo’n zes jaar geleden begon moesten ze flink aan de slag om de van nature traditionele markt open te breken. Gielen geeft aan dat het merendeel in het begin geen e-mailadres had, laat staan een website. “De mobiele ontwikkeling is in de bouw van grote toegevoegde waarde. Vakmannen zijn veel onderweg en moeten mobiel helemaal gecoverd zijn. Op de werkplaats loopt het merendeel al met een iPad, iPhone of ander apparaat. Zo blijven ze in contact met potentiële opdrachtgevers. Terwijl we in het begin regelmatig tegen een muur aanliepen, is zeker de helft van de vakmannen nu iedere dag op de community aanwezig. Simpelweg omdat het zorgt voor nieuwe opdrachten, omzet: voor brood op de plank. Daarnaast is het een plek om zichzelf te presenteren en dingen te leren.”

Noviteiten

Gezien de mobiliteit, is het onvoorstelbaar dat Werkspot.nl nog geen mobiele applicatie heeft. Maar deze is in ontwikkeling. Voor alle mobiele platforms. Gielen wil nog niet zeggen wat de functionaliteiten precies zijn, maar geeft aan dat er in ieder geval opdrachten geplaatst kunnen worden. Het moet haast wel dat deze ook toegang biedt tot de zakelijke community, maar hierover wil Gielen nu nog niets kwijt.

Ook opvallend is dat de site geen communityrichtlijnen heeft, enkel algemene voorwaarden. Gielen geeft aan dat deze er snel aankomen. “Onder de werktitel ‘Code of Conduct’ hebben we flink gezwoegd op richtlijnen voor de community. Hier is veel tijd en overleg in gaat zitten, maar deze komen nog deze maand online.”

Tips: focus en innovatie

Sjoerd Eikenaar en Joost Gielen hadden in het begin tal van ideeën. De eerste versie van Werkspot.nl was een vraag-en-aanbodsite voor allerhande diensten. In 2007-2008 gingen ze zich specialiseren op de renovatiebranche omdat hier de meeste interactie zat. “Nadat deze focus gelegd was en hier vol gas op gegeven werd, ging het snel. Vakmensen wilden echt betalen om gebruik te maken van het platform. Daarnaast is het noodzakelijk om continu te blijven door ontwikkelen en duidelijke beslissingen te nemen.” Tips die Gielen geeft aan iedere ondernemer. Daarbij zijn kwaliteit, betrokkenheid en transparantie essentieel voor een goede ervaring.

Werkspot.nl is verrassend. Aan de achterkant zit een groot zakelijk netwerk dat een community is voor kennisdeling en het onderhouden van contacten. Daarnaast is de site een platform voor vakmannen om zichzelf te profileren. Voor consumenten is het een transparante plek om een geschikte vakman te vinden op basis van reviews van anderen, specifieke voorkeuren en reviews van anderen. Het blijkt maar weer, niet alles is wat het op het eerste oog lijkt te zijn.

De nominatie voor de Dutch Interactive Awards is goed ontvangen: “Het is een hele eer, zeker gezien de andere nominaties en de status en autoriteit van de Dutch Interactive Awards. Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn”, aldus Gielen. Nu is het wachten op de uitslag van de awards, later vandaag…