Gespot

NOS smartwatch-app: De eerste Nederlandse smartwatch-app met snellees-functie

0

De NOS lanceert maandag 22 september als eerste in Nederland een smartwatch-app met snellees-functie. Het is, na de Google Glass-app, de tweede NOS-app voor ‘wearables’, een nieuwe generatie mobiele devices die op het lichaam worden gedragen. Tom van den Broek, projectmanager mobiel bij NOS, vertelt.

Wat is het?

“Deze ‘snellezer’ zorgt ervoor dat de woorden automatisch – dus zonder dat de gebruiker hoeft te scrollen – één voor één en uitgelijnd voorbij komen. De applicatie, die nu nog alleen beschikbaar is voor de Samsung Galaxy Gear 1 (met Tizen), Gear 2 en Neo, bevat de belangrijkste nieuwsheadlines van dat moment.”

Waarom dit initiatief?

“Als NOS willen we ons nieuws altijd en overal brengen, dus mag de smartwatch niet ontbreken. Het is een experiment, maar als het goed werkt, dan gaan we de app waarschijnlijk ook ontwikkelen voor andere smartwatch-modellen.”

Hoe werkt het?

“Het concept werkt als volgt: als je een artikel op een ‘gewone’ manier leest, dan scroll je naar beneden en beweeg je je ogen over de regels en het scherm. Dit kost je ogen moeite en energie, en natuurlijk kost het ook tijd. Door de woorden één voor één uitgelijnd op een vaste plek voorbij te laten komen op je scherm, lees je alles veel gemakkelijker en dus ook sneller. Het bespaart tijd, en deze tijd kun je weer gebruiken om meer te lezen.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De NOS nieuws-app voor smartwatches is een experiment. Als dit goed werkt, dan maken we dit voor een groter publiek beschikbaar. We houden daarom goed in de gaten hoe deze app wordt ontvangen en gebruikt. De app is vanaf vandaag nu gratis te downloaden via de Samsung App Store.”

Wie is er bij betrokken?

“De NOS smartwatch-app is gerealiseerd in samenwerking met mobiele app-ontwikkelaar Pinch.”