The Park en Studio 100 pakken uit met gloednieuwe Virtual Reality-beleving
The Park lanceert Virtual Reality spel voor kinderen vanaf 7 jaar, gebaseerd op de nieuwe K3-film ‘Dans van de Farao’ Eerste Nederlandse kids-proof VR-ervaring om fysiek met het gezin of vriendjes te spelen. Ga samen met K3 in VR naar de wondere wereld van piramides en farao’s.
Onze wereld is het afgelopen jaar even een stukje kleiner geworden, maar binnenkort kunnen Nederlandse gezinnen toch nog de Egyptische piramides gaan bezoeken. En wel samen met Hanne, Klaasje en Marthe van K3. Hoe dat in z’n werk zal gaan? The Park werkte samen met Studio 100 om kinderen en gezinnen binnen te laten stappen in de magische wereld van de nieuwe K3 film ‘Dans van de Farao’. Het is de eerste keer dat een Vlaams-Nederlandse film tot leven komt als VR-spel. The Park richt zich met dit spel ook voor het eerst op een jongere doelgroep, vanaf 7 jaar. Zo kunnen zij samen met hun gezin of vriendjes Virtual Reality ontdekken in een verhaal aangepast naar hun leefwereld. “Het mooie van Virtual Reality is dat je op een veilige manier werkelijk in een andere wereld kan stappen en die samen kan beleven,” zegt Harry Hol, technologiejournalist en VR expert. “De gedeelde ervaring is heel krachtig, vooral als je op een speelse manier kan samenwerken en experimenteren. Juist dat gevoel van ‘er zijn’ is met geen enkel ander medium te vergelijken en heeft enorm veel potentie voor communicatie en educatie”
VR toegankelijk gemaakt voor jongere doelgroep
Tot nu waren VR-games, die je fysiek samen met vrienden kan spelen, meestal pas geschikt vanaf 13 jaar. Dit zowel door de inhoud van de spellen – vaak zogenaamde shootergames – als de benodigde apparatuur. The Park en Studio 100 sloegen de handen in elkaar om VR toegankelijk te maken voor een jongere doelgroep. Ze hielden daarbij rekening met diverse factoren. Zo werd de speelduur aangepast, zijn de acties en puzzels gefocust op intuïtieve samenwerking en is de virtuele wereld waar de spelers in terecht komen herkenbaar vormgegeven. Het resultaat is het gloednieuwe Virtual Reality spel van K3, gebaseerd op hun laatste film ‘Dans van de Farao’.
Philippe De Schutter, CEO The Park: “We merken dat onze VR-ervaringen die gebaseerd zijn op een televisieprogramma of fictiereeks heel erg aanslaan bij het publiek. Kijkers vinden het erg leuk om ook zelf deel te nemen en zich helemaal in de sfeer en setting te kunnen onderdompelen. Ik ben dan ook blij met deze samenwerking met Studio 100, waarbij we ook aan een jongere doelgroep de mogelijkheden van technologie en entertainment kunnen tonen. De meisjes van K3 werkten mee aan speciale opnames in een volumetrische 3D-studio om zo realistisch mogelijk in het spel te verschijnen. Hierdoor lijken ze levensecht aanwezig in het spel. Door dergelijke samenwerkingen kunnen we de innovatie van ons Vlaams-Nederlands medialandschap weer extra in de verf zetten.”
Actie en avontuur: samenwerken is de sleutel
Het VR-spel is gemaakt voor twee tot zes spelers. Het gaat net als bij de andere ervaringen van The Park om ‘free-roam’ VR: dit betekent dat de VR-bril niet vastzit aan kabels en je vrij door de speelhal kan wandelen. Zodra je de bril opzet, zit je, als avatar van een ontdekkingsreiziger, middenin het decor van de K3-film. Je medespelers zie je ook als ontdekkingsreizigers naast je bewegen, en het is nog steeds mogelijk om tijdens het spel met hen interactie te hebben.
Het doel is om K3 te bevrijden uit een piramide in Egypte. Door goed samen te werken en puzzels op te lossen, gevoel voor ritme te tonen en zelfs over lava te lopen, vind je de sleutel die je naar de top van de piramide brengt. Uiteindelijk dans je samen met een virtuele, maar levensechte versie van K3 op de top van de piramide met een prachtig uitzicht. Het spel is te vergelijken met een escape-room: een combinatie van actie maar ook puzzelwerk. De oplossing kan je enkel vinden door doordacht samen te werken en goed te communiceren. K3 in VR – Piramide van Liefde kan gespeeld worden met het gezin of familieleden, maar is ook heel tof met leeftijdgenootjes.
Hanne: “We zijn heel fier op dit innovatieve project. Het is de eerste keer dat een Vlaamse/Nederlandse film tot leven komt als VR-spel, erg bijzonder dat onze film hiervoor uitgekozen werd! Nu kan iedereen zelf meespelen in onze nieuwe film.”
Klaasje: “Je moet goed samenwerken en communiceren om de raadsels en puzzels op te lossen. Heel leuk om met je gezin of je vriendjes te spelen. Wij hebben het spel zelf geprobeerd.”
Marthe: “Het spel zit vol leuke elementen met muziek, puzzels of wat meer actie. Je waant je echt in het oude Egypte!”
Virtual Reality voor kinderen: een slim idee?
Harry Hol: “VR is voor kinderen absoluut een geweldige ervaring en het is niet te vergelijken met een game op een plat scherm. Hoe groot dingen werkelijk zijn, dat kun je niet overdragen met een foto of een filmpje. Maar als je in VR aan de voet staat van een enorm bouwwerk zoals een piramide of de Sfynx, dan snap je pas hoe kolossaal de prestatie was van de bouwers. VR is ook uitermate geschikt voor creativiteit. We weten hoe leuk het is om te bouwen met blokken of in games. In VR kun je dingen maken die levensgroot zijn zonder dat ooit de bouwstenen opraken. Maar ook puzzels en ruimtelijk inzicht kun je op heel nieuwe manieren overbrengen via virtual reality.”
“Wel is veiligheid voor kinderen in VR belangrijk. Verkeerd ontworpen VR kan voor misselijkheid zorgen, de zogenaamde ‘simziekte’. Daar moet je als ouder of begeleider wel een oogje op houden. Ook zijn de ogen van kinderen nog volop in ontwikkeling, wat dus betekent dat je ze zeker niet te lang achter elkaar in vr moet laten spelen. Een sessie van 25 minuten is perfect..”
“Wat vooral geweldig is van VR is dat je kinderen veel zelfvertrouwen geeft door hen zelf onafhankelijk te laten ontdekken en ervaren. Laat hen vooral ook zelf puzzelen en fouten maken, dat is goed voor hun ontwikkeling. En VR geeft ook de ruimte om de eigen identiteit te ontdekken en te ontwikkelen. In VR kan je zijn wie je wil zijn. Dat is een superkracht.”
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen.