Onderzoek & Trends

Soda Social Media Monitor ’21: Facebook groeit plotseling weer

A Bigger Circle

Facebook is weer geliefd, terwijl Instagram binnen een jaar tijd in populariteit is gedaald, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Soda. Nederlanders hebben minder behoefte om via social media informatie over de coronacrisis te lezen en zien social media meer dan ooit als een manier om contact te houden met vrienden en familie.

Het jaar 2020 riep regelmatig vragen op rondom de macht van techgiganten en hun status op het gebied van privacy. Toch hebben Nederlanders juist nu meer dan ooit behoefte om in contact te blijven met vrienden en familie via social media. Zo blijft TikTok in populariteit stijgen, zit Facebook weer in de lift, maar moet Instagram hiervoor boeten. Dit blijkt uit het onderzoek naar het socialmediagedrag in Nederland, dat online onderzoeksbureau Soda jaarlijks in opdracht van socialmediabureau A Bigger Circle uitvoert. In de Soda Social Media Monitor 2021 is onderzocht in hoeverre Nederlanders meer of minder gebruik maken van social media ten opzichte van voorgaande jaren en is er gekeken naar de coronacrisis en wat dit voor effect heeft op ons socialmediagedrag.

TikTok steeds verder groeiende favoriet onder jongeren

Jongeren onder de 25 jaar staan open voor alle nieuwigheden op social media. Zo is de helft op TikTok te vinden, naast hun geliefde kanalen Instagram, YouTube en Snapchat. De populariteit van TikTok blijft doorzetten onder jongeren. In 2020 maakte 43% gebruik van TikTok, nu een jaar later is dit gebruik toegenomen tot 55%. Ook staan jongeren meer open voor alle nieuwe functies, van lenzen, AR-filters tot aan Instagram Reels en TikTok challenges. Mensen boven de 25 jaar maken hier aanzienlijk minder gebruik van.

Social media als nieuwsbron over corona

Dit brede gebruik van social media uit zich onder jongeren ook in het feit dat 55% social media gebruikt als nieuwsbron over corona. Over alle leeftijdsgroepen is dit nog maar 46%, wat een grote daling is ten opzichte van het begin van de COVID-19 uitbraak (62%). De hoge sociale spanning aan het begin van de crisis lijkt te zijn afgenomen.

Facebook is geliefd bij millennials

Naast TikTok is ook Facebook weer enorm in populariteit gestegen. Niet onder jongeren maar vooral bij de millennials lijkt dit platform geliefd te zijn. 71% van de 25 tot 44-jarigen heeft Facebook in hun top-3 staan, vorig jaar was dit nog maar 34%. Ook wordt de chatapp Messenger vaker door hen gebruikt om privéberichten te versturen in plaats van Instagram. Het plaatsen van Stories doet deze leeftijdscategorie aanzienlijk minder via Instagram ten opzichte van vorig jaar. Het lijkt erop dat de millennial nu eerder voor één platform kiest en dan voornamelijk voor Facebook.

Spraakberichten, livevideo’s en WhatsApp breken door bij 44-plussers

Spraakberichten zijn dit jaar eindelijk ook voor de leeftijdsgroep 44 jaar en ouder doorgebroken: in vergelijking met vorig jaar sturen zij vaker gesproken boodschappen (21%). Ook kijken zij meer livevideo’s (20%) dan vorig jaar. Deze leeftijdsgroep verkiest het nauwe contact met vrienden en familie op WhatsApp boven het gebruik van andere kanalen. 80% zet dit jaar dit kanaal in hun top-3, terwijl dit percentage vorig jaar nog op 66% lag.

Instagram voelt minder veilig aan

In het onderzoek worden 12 vragen gesteld met betrekking tot socialmediaverslaving. Opvallend is dat de drang om voortdurend op de mobiel te kijken onder mobielgebruikers gedaald is, ook vinden zij het minder belangrijk om te laten zien wat zij aan het doen zijn ten opzichte van vorig jaar. Dit verklaart deels een daling in populariteit van Instagram, aan de andere kant is deze daling te verklaren door een verminderd gevoel van veiligheid onder gebruikers. Voor slechts 23% voelt Instagram als app nog veilig genoeg aan. Toch blijft het gros van de Nederlanders het belangrijk vinden op de hoogte te blijven van vrienden op social media. Meer dan 80% vindt dit van belang. En dit is buiten de onderzoekresultaten om, misschien nu wel belangrijker dan ooit tevoren.

Benieuwd naar het volledige socialmediaonderzoek? De resultaten zijn nu voor iedereen in te zien via de website van Soda: https://www.meetsoda.com/kenniscentrum/ssmm-2021

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Social media.

0
0
0
0