Ruim 44% van digitale bureaus heeft uitdaging in meer facturabel maken personeel
Ruim 44% van de digitale bureaus in Nederland ervaart een directe bedreiging van het verdienmodel omdat zij medewerkers niet facturabel genoeg in kunnen zetten. Dat blijkt uit het benchmarkonderzoek Digital Agencies 2020 dat vandaag gepresenteerd wordt tijdens een webinar. Aanvankelijk was het plan om het onderzoek te presenteren tijdens een fysiek evenement, maar dat ging niet door vanwege het coronavirus.
Het onderzoek is gedaan door branchevereniging Dutch Digital Agencies in samenwerking met managed hostingprovider True en onderzoeksbureau IDG. 146 personen in de digitale agency sector hebben meegewerkt aan het onderzoek. 50% was oprichter of directeur van een digitaal bureau.
Bedreiging voor groei
Dat het onvoldoende facturabel maken van personeel een directe bedreiging is voor groei, blijkt onder andere uit het huidige verdienmodel. Ruim 75% van de ondervraagden hanteert op dit moment een verdienmodel waar de omzet komt uit projecten op urenbasis. Het optimaler kunnen inzetten van personeel op facturabele projecten draagt dus direct bij aan de omzet en de groei van de agency en is hiermee een cruciale factor voor elke agency. De top 3 diensten waar bureaus de meeste omzet uit halen zijn ‘Development’ (95%), ‘UI/UX design’ (50%) en ‘Strategie en advies’ (33%).
Focus op strategie en advies
Opvallend is dat strategie voor agencies steeds belangrijker wordt. dat de top 3 er voor de meeste agencies er de komende twaalf maanden verschuift. 56% van de bureaus geeft aan dat dit een onderscheidend vermogen is ten opzichte van de concurrentie.
Aantrekken technisch personeel blijft lastig
Een mogelijke verklaring voor de verschuiving van diensten waar de meeste omzet wordt verwacht is het feit dat digitale bureaus moeite hebben met het vinden en aantrekken van nieuw technisch talent (zoals developers). Ruim 75% noemt dit een bedreiging voor groei van het bestaande verdienmodel.
Er wordt veel geïnvesteerd in goed werkgeverschap. De top 3 van prioriteiten om digitaal talent aan te trekken is teambuilding (67%), loopbaancoaching en begeleiding (66%) en de hoogte van salarissen (66%). Echter de initiatieven die hoog scoren bij de agencies zijn zaken zoals het hebben van een opleidingsbudget voor medewerkers, goede secundaire arbeidsvoorwaarden als lease auto’s en fietsen en employer branding.
Interne efficiëntie
Tegelijkertijd wordt er alles aan gedaan om de interne efficiëntie op gang te zetten om zo het digitaal personeel optimaal in te kunnen zetten op facturabele projecten. De komende twee jaar wordt met name een groei verwacht in de inzet van Robotic Process Automation (+19%), no-code applicatieontwikkeling (+12%) en low-code applicatieontwikkeling (+14%). Deze technologieën zijn met name bedoeld om development functies te ontlasten. De belofte van deze technologieën is namelijk dat applicaties sneller en automatischer te leveren zijn aan de eindklant.
Bureaus die systemen hebben ingericht om optimaal facturabel te zijn, monitoren beter, bieden remote access aan developers en hebben front- en back-end processen op elkaar afgestemd. Dit geeft ruim 60% aan.
Bovenstaand is een greep uit de inzichten die met het onderzoek zijn opgedaan. Alle inzichten uit het onderzoek zijn te downloaden via de speciale website (https://www.digital-agencies20202.nl) van Digital Agencies 2020. Later dit jaar vinden er nog een aantal roundtables plaats.
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Digital business.