Productpine haalt 2,5 miljoen euro op in seed-ronde
Productpine – het succesvolle online shopping platform dat merken helpt producten rechtstreeks aan de consument te verkopen – heeft tijdens een internationale financieringsronde onder leiding van Acequia Capital uit de Verenigde Staten en NFQ Capital uit Duitsland 2,5 miljoen euro opgehaald. Aan deze Seed-ronde deden verschillende co-investors mee – zoals TechFund One, Kaas Ventures en primeCROWD – om de groeiambities van Productpine te ondersteunen.
Ook sloten vooraanstaande particuliere investeerders zich aan, zoals Stefan van den Berg (oprichter van Afterpay), Kalo Bagijn (oprichter van Binck Bank en Brand New Day), Patrick Andrae (oprichter van HomeToGo), Justin Hwa (Head of Commerce Innovations van eBay) en Arnoud Aalbersberg (oprichter van Care Plus), evenals bestaande investeerders, zoals Hans Schröder, voormalig partner van Provast. De investering stelt Productpine in staat haar platform op te schalen en nieuwe merken aan te sluiten. Er zijn al ruim 90 internationale merken aan boord – waaronder Sonos, Tile, Klipsch, Matt Sleeps, Ekster en Yale – en meer dan 600 merken staan op de wachtlijst om zich bij het online platform aan te sluiten.
Productpine is in 2019 door drie jonge Nederlandse ondernemers – Camiel van Dooren, Vincent Hulshoff en Dimitar Maslarov – gelanceerd als online shopping marketplace waar merken snel en eenvoudig een eigen shop als verlengstuk van hun direct-to-consumer kanaal kunnen openen om producten rechtstreeks aan consumenten te verkopen. Deze directe interactie biedt grote voordelen. Zo kunnen merken hogere marges realiseren, behouden zij de controle over hun merk en hebben ze toegang tot waardevolle inzichten over de voorkeuren van consumenten. Daarnaast adverteren veel merken nu nog via Facebook en Google, waarvoor zeer hoge tarieven worden gerekend; per jaar nemen de kosten hiervan met bijna 90 procent toe. Dankzij de onderliggende technologie van Productpine kunnen merken via haar platform samenwerken om deze advertentiekosten te delen. Dat levert flinke kostenbesparingen tot 75 procent op.
Online platform voor direct-to-consumer merken
Deze hoge advertentiekosten zijn voor merken een knelpunt in de groei van hun direct-to-consumer kanaal. “Direct-to-consumer verkopen zijn voor veel merken te kostbaar, waardoor zij het risico lopen onvoldoende door consumenten ontdekt te worden. Ondersteund door experts uit de e-commerce industrie hebben we daarom een online shopping-platform gebouwd dat wordt aangedreven door de allernieuwste technologie. Met deze marketplace stellen we merken in staat om op een eenvoudige en schaalbare wijze samen te werken en advertentiekosten te delen. De controle over hun merk en het bieden van een seamless winkelervaring aan de consument staan hierbij voorop”, vertelt Camiel van Dooren, CEO en medeoprichter van Productpine. “Op deze manier helpen we merken om minder afhankelijk te worden van online advertentiekanalen en om winstgevende groei te realiseren, buiten spelers als Facebook, Google en Amazon om.”
De internationale investeringsronde van de succesvolle jonge Nederlandse startup wordt geleid door Acequia Capital – de Amerikaanse investeerder achter Pinterest, Wish, Square en Classpass – en NFQ Capital, een Duitse partij die eerder investeerde in GoStudent en Shipbob. Zo’n crossborder financieringsronde is in Nederland erg zeldzaam in deze vroege ontwikkelingsfase van een bedrijf, vertelt Van Dooren. “We zijn ontzettend blij dat deze grote buitenlandse investeerders zich aan ons hebben verbonden en zowel bestaande als nieuwe particuliere investeerders in Productpine geloven”, zegt hij. “Naast kapitaal om ons platform uit te bouwen, brengt deze investeringsronde een schat aan kennis en ervaring met zich mee van toonaangevende investeerders, wat ons helpt bij het realiseren van onze missie.”
Markt met enorme groeipotentie
Terwijl Productpine via haar marketplace nieuwe klanten aantrekt, trekken merken via slimme features van het platform zelf óók externe klanten aan door hen via e-mail of andere (social) kanalen door te verwijzen naar het platform van Productpine en zo extra traffic te generen. Eenmaal op het platform kopen consumenten vaak producten van verschillende merken. Productpine stimuleert cross-selling door middel van een intelligente recommendation-engine, zodat merken elkaar via het platform kunnen versterken. Productpine zorgt vervolgens voor een eerlijke verdeling van de kosten. Tegelijkertijd kan aanzienlijk op advertentiekosten worden bespaard én kunnen consumenten de nieuwste producten van verschillende merken ontdekken, zonder tussenschakels en tegen de laagste prijs. Op deze manier speelt Productpine in op ontwikkelingen in de e-commerce markt, waarbij merken hun blikveld steeds meer verschuiven naar het direct-to-consumer kanaal. Van Dooren: “De direct-to-consumer markt vertegenwoordigt een jaarlijkse groei van maar liefst 29 procent. Tot nu toe hebben merken slechts twee opties, die echter veel nadelen hebben. Zo kunnen zij producten via retailers afzetten, waarbij ze weinig controle over hun merkpresentatie hebben en veel marge afdragen. Of zij proberen producten via traditionele marketplaces te verkopen, waar ze concurreren met andere wederverkopers van hun merk. Op ons platform behouden zij de regie, staan ze rechtstreeks in contact met klanten en hoeven zij geen hoge marge in te leveren.”
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Loopbaan.