Ondanks klappen coronacrisis lanceert Grenzelooswerk een Franstalig vacatureplatform
Het door de coronacrisis hard geraakte technologiebedrijf Grenzelooswerk lanceert een nieuw vacatureplatform. Naast een Nederlands- en Duitstalig platform, breidt de organisatie haar dienst uit met een Franstalig platform. In maart 2020 leek een uitbreiding naar Frankrijk dit jaar niet meer mogelijk; Grenzelooswerk raakte door de coronacrisis 95 procent van zijn omzet kwijt. Oprichter Casper Lemmen: “De nieuwe werkelijkheid was een realiteitscheck, maar bood onze start-up ook nieuwe kansen.”
Drijfveren
Samen met zakenpartner Rémon Wobbema lanceert Casper Lemmen in 2015 Grenzelooswerk. De jonge ondernemers zagen een unieke kans om internationale bedrijven te matchen aan Nederlandse werkzoekenden. De start-up kan spreken van een vliegende start; binnen een jaar bestond het team al uit 18 mensen en was Grenzelooswerk marktleider in de internationale arbeidsbemiddeling. De organisatie had destijds zelfs al plannen om ook andere talen te faciliteren met internationale vacatures. “Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om in het buitenland te werken en dit zo toegankelijk mogelijk te maken.”
In 2018 breidde de organisatie uit naar Duitsland. Vanaf dat moment is het ook voor Duitse werkzoekenden mogelijk om te solliciteren op internationale vacatures via het platform Grenzenlosarbeiten. Inmiddels zijn al meer dan 5.000 Nederlandse en Duitse werkzoekenden wereldwijd gestart. Kenmerkend voor de start-up is de continue zoektocht naar kansen in de markt. “Als start-up moet je niet kijken naar wat er (nog) niet mogelijk is, maar juist kijken naar de mogelijkheden die wel binnen handbereik liggen”, Lemmen.
Rebranding
Om internationale werkgevers zo goed mogelijk te faciliteren, werd een eigen recruitment tak opgericht: Dutch Employees. Waarbij de focus enkel lag op de Nederlandse markt. Al gauw begon de ambitie binnen het team te groeien en ontstond het idee van een wereldwijde community. De merknaam Dutch Employees zorgde hierbij voor verwarring bij de werkgevers in het buitenland. Daarom greep de organisatie halverwege 2019 de kans om een rebranding te realiseren. De grafisch vormgever ontwikkelde een geheel nieuw beeldmerk voor het moederbedrijf en ook een nieuwe merknaam werd geïntroduceerd: Yobbers. Lemmen: “Met de lancering van Yobbers maken we de organisatie klaar om écht internationaal te gaan en op te schalen naar meer talen met als missie ‘Connecting Worlds’.”
Pitstop
Begin 2020 stond de lancering van een Frans platform op de planning. Dit project moest echter wachten door de corona pandemie. Grenzen gingen dichten en het was voor kandidaten tijdelijk niet mogelijk om in het buitenland te starten, waardoor een groot deel van de omzet van Grenzelooswerk verdampte. Dit zorgde voor een ‘pitstop’, zoals Lemmen het zelf noemt. Toch heeft de startup hier veel van geleerd volgens de ondernemer. “Onze kracht is dat we jong zijn en snel kunnen schakelen. Tijdens de pandemie bleek dit cruciaal en dat een goede organisatiestructuur hiervoor essentieel is. De nieuwe werkelijkheid gaf ons de kans om het bedrijf onder de loep te nemen, processen te verbeteren en nieuwe ambities te bepalen.”
Binnen één week was Grenzelooswerk overgeschakeld op remote werken en werd een plan opgezet om mensen te kunnen blijven inspireren om de wereld te ontdekken. “Als start-up ben je genoodzaakt om keuzes te maken en mee te bewegen met de ontwikkelingen”, vertelt Casper. “Wij hebben geleerd hoe belangrijk het is om je organisatie zo flexibel mogelijk in te richten. De wereld verandert snel. Wat gisteren nog een goed idee leek, kan morgen al anders zijn.”
Nieuwe kansen
Ondanks de ‘pitstop’ lanceert Grenzelooswerk in september 2020 alsnog het Franstalige platform. En met succes; binnen twee weken plaatste de organisatie de eerste Franse kandidaten. “Het is heel cliché, maar fouten maken is nodig als je wil groeien. We hebben veel van de lancering van het Duitse platform geleerd, dit proces geoptimaliseerd én succesvol toegepast op het Franse platform. Het is essentieel om een cultuur te creëren waarin dit mogelijk is. Moedig elkaar aan om feedback te geven, zodat je samen kunt groeien”, aldus Lemmen.
Met de lancering van Yobbers Frankrijk speelt Grenzelooswerk in op de vraag van zijn klanten naar Franstalige medewerkers. De uitbreiding is ook weer een nieuwe stap richting een wereldwijde community. “Er is veel vraag bij opdrachtgevers naar Franssprekend personeel. Het was de uitgelezen kans om juist nu in te spelen op deze behoefte. Waar veel Nederlandse en Duitse projecten tijdelijk stilliggen, is Frankrijk volop running. In een paar weken ontvingen we al meer dan 400 sollicitaties. Dit laat zien dat je altijd scherp moet blijven als startup. Ook in lastigere tijden. Volg je ambities en benut de kansen die je krijgt, anders doet een ander het.”
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.