Hybride werken: hoe hou je werknemers gemotiveerd en betrokken?
Recent vroegen wij aan 300 mkb’ers hoe zij de afgelopen twee jaar hebben beleefd en hoe ze de weg naar groei inzetten. Ook 5 experts delen hun mening over de bevindingen uit het onderzoek. Het resultaat lees je in ons e-book Het mkb-gevoel nu. Zin om alles te lezen? Ga dan naar teamleader.nl.
En toen mochten we niet meer op kantoor werken. In tegenstelling tot wat veel werkgevers vreesden, steeg de productiviteit van werknemers op hun thuiswerkplek. Digitalisering van communicatie en bedrijfsvoering lag aan de basis voor het succes van thuiswerken. Maar hoe hou je de sfeer erin onder collega’s en blijven je werknemers gemotiveerd?
Wat is hybride werken?
Hybride werken is een combinatie van werken op kantoor en werken op een andere locatie. Die andere locatie kan een thuiswerkplek zijn, maar ook een koffiebar of co-working space. De afwisseling van die werkplekken is mogelijk door duidelijke afspraken en vertrouwen tussen baas en werknemer enerzijds. Maar vooral door de de digitalisering van communicatie en workflow management.
Een nieuwe werkcultuur
De voordelen van deze nieuwe hybride economie die zich de afgelopen twee jaar heeft geïnstalleerd, zijn legio. Mensen werken efficiënter, de work-life balance gaat erop vooruit en nieuwe technologische oplossingen verzekerden de continuïteit van het werk.
Maar die nieuwe norm heeft wel invloed op het personeelsbeleid en de werkcultuur. Welke activiteiten kun je thuis doen en voor welke zaken kom je naar kantoor? Nieuwe collega’s inwerken en onderhandelen lukken bijvoorbeeld beter live. Terwijl je een financieel rapport makkelijker thuis schrijft. Als werkgever moet je zorgen voor een goede band tussen je bedrijf en je medewerkers.
In verbinding blijven
Een grote uitdaging in deze hybride economie is in verbinding blijven. Als de helft van je personeel op kantoor zit en de rest werkt thuis, hoe zorg je dan voor een ononderbroken bedrijfsvoering? Essentieel daarin zijn digitale tools. Enerzijds communicatiemiddelen om gemakkelijk met elkaar in contact te blijven, en anderzijds tools voor je work management. Want deze technologie helpt medewerkers om productief te blijven en óók op afstand met elkaar samen te werken, ongeacht de locatie waar zij zich bevinden.
Bijna de helft van de ondernemers is zich door de coronacrisis meer bewust hoe belangrijk het is om een hecht team te hebben met medewerkers die voor elkaar klaarstaan. De meerwaarde van een sterke interne cultuur is duidelijk gebleken.
Mentaal welzijn van werknemers
De afgelopen twee jaar is de aandacht voor mentaal welzijn op de werkvloer enorm toegenomen. 35% van het mkb investeert sinds corona meer in het mentale en fysieke welzijn van hun personeel. Want goed personeel is waardevol en door de krapte op de arbeidsmarkt schaars. Daarom is het essentieel om je mensen tevreden en gemotiveerd te houden.
Dat doe je door te zorgen dat het je personeel aan niets ontbreekt qua digitale en technologische middelen om thuis zo goed mogelijk te kunnen werken. Maar even belangrijk is het om personeel zelf de vrijheid te geven om hun baan in te richten. Ondernemers zijn flexibeler geworden wat betreft werktijden: vaste werktijden behoren bijna definitief tot het verleden en dat leidt tot een betere work-life balance.
Benieuwd naar meer inzichten van mkb’ers in de zakelijke dienstverlening? Je leest er alles over in Het mkb-gevoel nu. Met dit e-book willen we ondernemers helpen om zich weer te richten op groei. We geven je een unieke inkijk in hoe andere ondernemers dat doen en geven het woord aan experts. Download het e-book op teamleader.nl.
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Loopbaan.