Boek Traject Welzijn Theorieboek Communicatie MZ basisboek + student 1 jr licentie

Traject Welzijn Theorieboek Communicatie MZ basisboek + student 1 jr licentie

A.C. Verhoef, M.H.A.J. Gloudemans, R.F.M. van Midde
ThiemeMeulenhoff
2020
€ 47,60
0
0
0
0

Als beroepskracht Maatschappelijke Zorg communiceer je de hele dag door met cliënten, familie, collega’s, leidinggevenden en anderen die betrokken zijn bij de cliëntgroep. Met elk gedrag dat je vertoont, breng je informatie over. Je communiceert bewust en onbewust.

Het theorieboek Communicatie MZ richt zich op belangrijke aspecten van communicatie, zoals luisteren, gesprekstechnieken, feedback geven en ontvangen, assertiviteit, groepsprocessen en het omgaan met crisissituaties. Ieder onderdeel wordt afgesloten met een begrippenlijst. De inhoud is daarmee geschikt voor mbo-studenten en mensen die zelfstandig meer willen leren over communicatie binnen de maatschappelijke zorg.

Het theorieboek Communicatie MZ maakt deel uit van de serie Traject Welzijn. Communicatie MZ sluit volledig aan bij de kerntaken ‘Bieden van ondersteunende, activerende begeleiding en zorg’ en ‘Werken aan kwaliteit en deskundigheid’ uit het kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg.
Bij dit theorieboek behoort het werkboek Communicatie MZ uit de serie Traject Welzijn.

Beroepskrachten Maatschappelijke zorg werken in allerlei organisaties in welzijn en de gezondheidszorg. Daarbij kan gedacht worden aan de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, thuiszorg en maatschappelijke opvang. Maar ook in welzijnsorganisaties, justitiële inrichtingen en asielzoekerscentra.

De serie Traject Welzijn biedt lesmateriaal op mbo-niveau is en is bestemd voor de opleidingen Pedagogisch werk, Maatschappelijke Zorg en Sociaal werk. Het materiaal sluit volledig aan bij de eisen van de nieuwe kwalificatiedossiers.

Traject Welzijn is ontwikkeld op basis van leerstijlen en leerervaringen van mbo-studenten, waardoor zowel studenten met een meer theoretische, als studenten met een meer praktische inslag er gebruik van kunnen maken. Er is rekening gehouden met de verschillende onderwijsstijlen, waardoor Traject Welzijn inzetbaar is binnen elk didactisch model.

Traject Welzijn sluit aan bij actuele opvatting over flexibiliteit en zelfstandig leren. Dat betekent dat er onder andere gewerkt wordt met uitgaven die ingedeeld zijn in thema’s die bestaan uit theorie en de daarbij behorende verwerkingsopdrachten, praktijksituaties en evaluatie middels de studiehulp. Daarnaast komen de beroepsvaardigheden en de houdingsaspecten van de (beginnende) beroepsbeoefenaar expliciet aan de orde. Deze elementen vormen immers een essentieel onderdeel van de beroepsuitoefening.

De leerstof is opgebouwd uit theorie, praktijksituaties en beroepsvaardigheden:
– De theorie bevat alle basiskennis en achtergrondinformatie bij het betreffende werkproces en bevat veel voorbeelden uit de beroepspraktijk. De verwerkingsopdrachten sluiten aan bij de leerstof in de theorie.
– De praktijksituaties zijn realistische beschrijvingen van situaties uit de beroepspraktijk, inclusief opdrachten gekoppeld aan houdingsaspecten, vaardigheden en kenniselementen.
– De beroepsvaardigheden bevatten opdrachten voor het stapsgewijs aanleren van sociaal-agogische, communicatieve, verzorgende en creatieve vaardigheden.

De combinatie van deze onderdelen maakt het leren vanuit verschillende invalshoeken mogelijk en kan zowel in een onderwijssituatie als in de beroepspraktijk plaatsvinden.
Het complete aanbod van Traject Welzijn bestaat uit:
– Theorieboeken met een heldere en gestructureerde uitleg over de benodigde vakkennis, verduidelijkt met veel praktijkvoorbeelden
– Werkboeken met verwerkingsopdrachten, toepassingsopdrachten en evaluatie-/reflectieopdrachten;
– Digitale omgeving met ondersteunend materiaal voor zowel student als docent.



Alle boeken