- fb
- tw
- li
- gp
- pi
- total
- fb
- tw
- li
- gp
- pi
In het ‘Basisboek Interne Communicatie’ maak je kennis met de essentie van interne communicatie. Het is eveneens een praktisch bruikbaar fundament om de communicatie in een organisatie(-onderdeel) te verbeteren. Interne communicatie is voor veel organisaties een aandachtspunt in het beleid. Terecht, want intern je zaakjes op orde hebben is een belangrijke voorwaarde om extern (nog) beter te kunnen presteren.
Deze geheel herziene achtste editie van het ‘Basisboek’ is opgebouwd uit drie delen. Deel I beschrijft de context door een kennismaking met organisaties en veranderingen daarbinnen. Deel II besteedt aandacht aan de communicatie in organisaties en aan twee visies op interne communicatie. Vervolgens komen in deel III vijf aspecten aan de orde:
– Onderzoek naar interne communicatie
– Communicatief veranderen
– Digitale interne communicatie
– Naar een communicatieve organisatie
– De IC-professional in een communicatieve organisatie.
Als een ‘tweede scherm’ hoort bij het boek een uitgebreide website
www.internecommunicatie.vangorcum.nl. Docenten en studenten vinden daar aanvullend materiaal, waarnaar in het boek regelmatig wordt verwezen. Denk aan casuïstiek, verhelderende artikelen, (links naar) filmpjes, checklists en handige modellen, alle gerangschikt per hoofdstuk.
Het ‘Basisboek Interne Communicatie’ is vooral bestemd voor studenten Communicatie en cursisten van uiteenlopende beroepsopleidingen. Maar het is ook goed bruikbaar voor communicatieprofessionals die willen weten hoe interne communicatie kan bijdragen aan het communicatiebeleid.
Erik Reijnders schreef het boek ditmaal samen met vier co-auteurs, specialisten op deelgebieden van interne communicatie: Marius Hogendoorn, Arnold Koning, Conny de Laat en Lysbeth van Silfhout.
De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de vorige editie op een rij:
-De nieuwe editie van het Basisboek is compacter. Dat is gelukt door de theorie over organisaties en verandering te bundelen in één overzichtelijk inleidend hoofdstuk. Daardoor komen we in het boek sneller tot de kern van het specialisme. De aspecten ‘Beleid en organisatie’ en ‘Adviseren over interne communicatie’ vindt u niet meer terug als aparte hoofdstukken. Dit komt systematisch aan de orde in de hoofdstukken. Daarmee is het boek ook beter te gebruiken als praktisch naslagwerk.
De theorie over actie- en interactie-visie is nu samengevoegd in één hoofdstuk.
-Alle hoofdstukken zijn geactualiseerd met recente ontwikkelingen in het specialisme interne communicatie. De communicatieve organisatie en digitale interne communicatie komen nu in aparte hoofdstukken aan de orde.
-Bij het samenstellen van deze editie is nauw samengewerkt met de gebruikers van het boek. Dat heeft geleid tot een aantal wijzigingen die de toepasbaarheid in het onderwijs versterken. Elk hoofdstuk heeft nu een inhoudsopgave en plaatsbepaling. Daarmee zien studenten in één oogopslag waar ze zijn in het boek. De puntsgewijze inleiding en de compacte samenvatting geven bij ieder hoofdstuk aan wat de belangrijkste leerstof is. In de kantlijn staan de begrippen die centraal staan in dat hoofdstuk. De reflectievragen ten slotte ondersteunen de studenten bij het verwerken van de leerstof.
-Met deze editie vormen boek en website echt een geheel. Op de nieuwe website www.internecommunicatie.vangorcum.nl vindt u bij iedere paragraaf aanvullend materiaal. Denk aan filmpjes, verdiepende documenten, cases, vragen, powerpointpresentaties en de gebruikte tabellen en figuren.
-De vormgeving van het boek is eigentijdser, speelser en nodigt studenten uit om praktisch aan de slag te gaan. De heldere structuur en het agendamodel zijn gebleven.
-Er is specifieker aandacht voor de beroepspraktijk. Studenten maken kennis met de vertrouwde rol als communicatie-adviseur en nieuwe professionele rollen zoals strategisch procesontwerper, communicatief facilitator en coachend adviseur. Ook besteden we aandacht aan professionele ontwikkeling en communicatief leiderschap.
Alle boeken