Social media

Zo bereken je de engagement rate van jouw socialmedia-content

0

Er zijn verschillende manieren om te bepalen hoe jouw berichten op social media gepresteerd hebben. Het aantal weergaven, de CTR (Click Through Rate), de interactiefrequentie… Maar welke statistiek geeft nou het beste het succes van jouw posts weer?

De engagement rate

De engagement rate (ER) is een goede metric om te bepalen hoe interessant je publiek jouw posts vindt. De ER neemt niet alleen het aantal likes en comments mee, maar ook het aantal keer dat jouw bericht is gedeeld. Dit getal wordt vervolgens gedeeld door het aantal volgers of views en vermenigvuldigd met 100%, zodat je met een makkelijk te interpreteren percentage achterblijft.

De scherpe lezer zag het woord of al tussen ‘volgers’ en ‘views’ staan. De engagement rate kun je namelijk op twee manieren berekenen:

Berekenen engagement rate met volgers

Berekenen engagement rate met views

Beide engagement rates kunnen voor andere doeleinden worden gebruikt, geheel afhankelijk van wat je precies wil berekenen. De ER(V) geeft inzicht in hoe jouw posts het doen bij jouw volgers en de ER(v) vertelt je meer over jouw bereik.

Wat berekent de engagement rate?

Kort gezegd berekent de engagement rate het percentage mensen dat interactie met jouw post heeft gehad. Wie die ‘mensen’ zijn, is afhankelijk van welke ER je gebruikt: de ER(V) of de ER(v). En welke ER je gebruikt, is dus weer afhankelijk van jouw doel op social media.

Wanneer gebruik ik de ER(V)?

Bij de ER(V) deel je het aantal interacties op je post door jouw aantal volgers. In deze meetmethode wordt dus geen rekening gehouden met het aantal views van je post. Dit betekent dat je binnen jouw huidige netwerk (oftewel, de mensen die jou al kennen) gaat meten hoe zij engagen met jouw content. Eventuele nieuwe mensen die je bereikt met jouw post, laat je hiermee dus buiten beschouwing.

Waarom zou je de ER(V) dan gebruiken? Dit is een hele mooie manier om te meten hoe loyaal jouw volgers zijn en of jouw posts nog steeds aansluiten bij hun behoeften. Als jouw socialmediadoelen een of meerdere van onderstaande zijn, dan is de ER(V) dus een heel goede meetmethode voor jou:

Wanneer gebruik ik de ER(v)?

Is bereik voor jou belangrijker dan je huidige volgers, bijvoorbeeld omdat je jouw volgersaantal wil uitbreiden of met jouw content juist nieuwe mensen wil bereiken? Dan gebruik je de ER(v), waarbij je het aantal interacties op je bericht deelt door het aantal views. Hiermee meet je het percentage mensen dat jouw post heeft gezien (en dus niet per se een volger is) en vervolgens met je post engaged. 

De ER(v) gebruik je wanneer je op social media een of meer van de volgende doelstellingen hanteert:

Wanneer gebruik ik de engagement rate niet?

Het is belangrijk om bij beide meetmethoden te onthouden dat je ervan uitgaat dat likes, comments en shares belangrijker zijn dan volgers (ER(V)) of views (ER(v)). Het gaat bij de engagement rate echt om (je verwacht het niet) engagement. Dat is natuurlijk niet per definitie voor ieder bericht, ieder socialmediakanaal of ieder bedrijf het geval.

Wil jij bijvoorbeeld meer websitebezoeken? Dan zegt de engagement rate bar weinig en mag de CTR zeker niet ontbreken tussen jouw statistieken. Wil jij weten of je bereik over de maanden is gegroeid? Kijk dan vooral naar de weergave-aantallen en niet naar een percentage.

Kortom: breng altijd nuance aan in je rapportages en analyses en bedenk goed welke metrics het beste bij jouw doelstellingen passen.

Wat is een goede engagement rate?

Goed, nu je weet hoe je verschillende engagement rates kunt berekenen, wil je natuurlijk ook graag weten wanneer je te maken hebt met een goede of minder goede engagement rate. Dit verschilt per kanaal en er zijn al veel verschillende onderzoeken gedaan naar de beste range per platform. De cijfers van RivalIQ* uit 2024 zeggen het volgende:

Engagement Rates per platform

Bron cijfers: RivalIQ

Vind jij dit ook lage percentages? Dan ben je niet de enige. Maar houd er rekening mee dat hoe meer volgers (ER(V)) of views (ER(v)) je krijgt, hoe lastiger het wordt om een hoge engagement rate te behalen – vooral in het geval van de ER(V). Zo hebben organisaties met meer dan 100.000 volgers op LinkedIn een maximale ER(V) van 3%. Bedrijven met weinig volgers hebben relatief gezien het meeste engagement.

Je zult dan ook zien dat, wanneer je met een nieuw account begint (of met een bestaand account met weinig volgers), het heel makkelijk is om boven bovenstaande percentages uit te komen. Maar hoe meer volgers je krijgt, hoe lastiger het wordt om met de ER(V) goede resultaten te behalen. Merk je dat ook jij daar last van krijgt? Heroverweeg dan nog eens je doelen voor social media. Ben je de doelen die bij de ER(V) passen ontgroeid? Dan is dit wellicht een mooi moment om over te stappen op de ER(v).

Blijf testen en analyseren

Zoals je hebt gelezen is het gebruik van de engagement rate (en andere statistieken) vooral afhankelijk van wat jij wil meten voor welke doeleinden. Nu je weet wat een goede engagement rate is, raad ik je aan om zowel de ER(V) als de ER(v) gewoon een tijdje bij te houden, de verschillen te onderzoeken en te ontdekken welke het beste bij jouw kanalen, type berichten en doelen past.

Houd vooral in gedachten dat jouw eigen analyse en interpretatie altijd belangrijker zijn dan een getalletje uit een berekening. Valt de ER(v) op een van jouw LinkedIn-video’s bijvoorbeeld bijzonder tegen, maar heb je daarna ineens wel een inbox vol DM’s? Dan kun je ervan uitgaan dat die video toch iets goeds heeft gedaan, terwijl je dat niet terug ziet in de ER(v). Staar je dus niet blind op de percentages, maar blijf testen en onderzoeken!

*Bron cijfers RivalIQ: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok & X