Haal in 2024 alles uit LinkedIn: speel in op deze belangrijke trends
LinkedIn, een platform dat op veel vlakken in beweging is. Wat zijn de LinkedIn-trends voor aankomend jaar als je kijkt naar HR, marketing, content en SEO/SEA? Je leest het in dit artikel.
Persoonlijke aandacht is de rode draad in de LinkedIn-trends voor 2024. Beetje tegenstrijdig nu we allemaal aan het ChatGPT’en zijn geslagen. Met de opkomst van AI en de enorme vlucht die het heeft genomen in het afgelopen jaar zou je het tegendeel verwachten. Artificial intelligence is de ideale werknemer die je content maakt en 24/7 je klanten te woord staat op je website.
Maar juist daar zit de winst. Want meer dan ooit doen B2B-kopers zelf onderzoek voordat ze een aankoop doen. En daarbij verwachten ze informatie op maat op de vragen die zij hebben. Account Based Marketing (ABM) wordt steeds belangrijker. Human Touch mede mogelijk gemaakt door Tech. Hoe vertaalt zich dat naar trends 2024 op LinkedIn?
In het kader van ‘LinkedIn is geen doel op zich maar een middel’ geef ik in dit trendartikel aan hoe LinkedIn zich ontwikkelt, gebaseerd op trends en op het gebied van HR, marketing & sales.
Om te beginnen bij de HR-trends. Feitelijk de basis voor LinkedIn: werk zoeken, jezelf presenteren voor een nieuwe baan en nieuwe medewerkers zoeken via dit platform.
- 1. HR-trends: optimale kandidaatsreis
- 2. Marketingtrends: hyperpersonaliseer
- 3. Content-trends: zorg voor verdieping
- 4. SEO/SEA-trends: beter vindbaar met LinkedIn
1. HR-trends: optimale kandidaatsreis
A. Employee experience
Meer aandacht voor het welzijn van de medewerkers zodat ze langer blijven. En het aantrekken van nieuw personeel. Jezelf onderscheiden van de concurrent. De kandidaatsreis. Wat maakt jouw bedrijf speciaal en waarom gaat een kandidaat voor jou kiezen?
HR-trends 2024 op LinkedIn
Laat zien wat je doet voor medewerkers als bedrijf. En laat medewerkers zelf aan het woord als ambassadeur voor de organisatie als werkgever.
Op de LinkedIn-bedrijfspagina kun je je bedrijfsbeloften invullen bij ‘Commitments’. Er zijn er vijf en je vindt ze onder ‘Pagina bewerken’:
- Carrièregroei en leren
- Gelijke kansen, diversiteit en inclusie
- Duurzaamheid en milieu
- Sociale impact
- Balans tussen werk en privé
Daarbij is het goed om potentiële kandidaten te informeren hoe zij bij jullie kunnen werken:
Vul dit allemaal in. Deze informatie heb je waarschijnlijk op je website staan en in je vacatureteksten. Vermeld ze ook op LinkedIn. Daar start vaak de zoektocht naar een nieuwe baan.
Goed dat je als werkgever aangeeft dat je inclusie en duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, maar hoe vaak zijn dat loze woorden van een bedrijf. Ook wel greenwashing. We want proof.
Het is veel geloofwaardiger als je medewerkers het hierover hebben. Mensen geloven eerder berichten van andere mensen, dan van bedrijven. Dus stimuleer, faciliteer dat medewerkers liken en posten over hun werk. Besteed serieus aandacht aan het ambassadeurschap van je team op LinkedIn. Iedereen is het visitekaartje voor je bedrijf:
- Help ze bij het maken van een professioneel profiel. Maak het onderdeel van de ‘onboarding training’. En geef zelf het goede voorbeeld.😊
- Zet foto’s en teksten op intranet, of in de bedrijfscloud die mensen kunnen gebruiken voor hun profiel.
- Zorg dat er regelmatig goede content op de pagina is, zodat mensen daarop kunnen reageren.
- Help ze met content maken en posten. Niet iedereen heeft de vaardigheid communicatie in het pakket, waarmee ze makkelijker acteren op LinkedIn.
B. Vaardigheden/skills boven diploma’s
Werkgevers kijken steeds meer over welke vaardigheden je beschikt en wil leren. Het gaat hierbij om skill based hiring en upskilling (het continu ontwikkelen van vaardigheden binnen de organisatie). Hard skills, maar zeker ook soft skills. En er vinden over de jaren verschuivingen plaats naar nieuwe skills.
Zo zien we met de opkomst van AI ook een grote shift naar technische skills. En prompt engineer is in opkomst. Als je zoekt op prompt engineer krijg je bijna 4 miljoen personen voorgeschoteld, waarvan 56.000 in Nederland.
Op LinkedIn
- Veel aandacht voor vaardigheden op LinkedIn. Naast het profielonderdeel Vaardigheden wordt nu op meerdere plekken op je profiel gevraagd welke vaardigheden van toepassing zijn. Daarbij worden verbanden gelegd, zodat de recruiter kan zien in welke hoedanigheid je bepaalde vaardigheden hebt opgedaan.
- Je kunt zelf wel zeggen dat je ergens goed in bent en over bepaalde vaardigheden beschikt, maar het is beter als anderen dat over je zeggen. Vraag aanbevelingen en zorg voor recommendations op de vaardigheden die jij wil benadrukken. Je soft skills laat je zien door anderen een aanbeveling te geven.
- ‘Je kunt zelf wel zeggen (2)….’ Geef invulling aan deze vaak lege begrippen door je activiteit op LinkedIn. Ook dat zien nieuwe werkgevers.
2. Marketingtrends: hyperpersonaliseer
A. Persoonlijk
De klant heeft meer dan ooit behoefte aan een persoonlijke benadering. Persoonlijke tone of voice én op maat-informatie. Echt contact. In plaats van 1-to many zien we meer 1-to-few en 1-op-1 gesprekken met je klant. Dit kan live of via een chatbot. Op social media komen ook meer conversatiemogelijkheden tussen bedrijf en klant. WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram DM worden ingezet voor conversational marketing.
Op LinkedIn
LinkedIn is bij uitstek het platform, waar je 1-op-1 contacten kunt leggen. Als marketeer kun je ook hiervan de aanjager zijn met de bedrijfspagina. Dit is geen trend voor 2024 maar wel belangrijk dit in je marketingactieplan 2024 op te nemen.
Doe onderzoek op LinkedIn naar je klant en de DMU. Gebruik de filters op LinkedIn om optimaal te zoeken. Lees, luister en leer op LinkedIn wat je klant laat zien. En deel informatie die je klant nodig heeft in content op LinkedIn.
Behandel je bedrijfspagina als een persoonlijke pagina. En persoonlijk betekent niet dat je op LinkedIn je privé-verhalen deelt. Schrijf zoals je spreekt en niet zoals je het in de folder zou afdrukken. Reageer op mensen die reageren op je post. Ga het gesprek aan en speel het contact door aan sales als het interessant is om op te volgen.
Nieuwe opties
Wel nieuw en inspelend op de trend om persoonlijk contact te hebben met bedrijven: de LinkedIn-berichtenknop. Mensen kunnen nu ook direct vragen stellen aan het bedrijf op de LinkedIn-bedrijfspagina. Deze optie is nog mondjesmaat beschikbaar, maar wordt verder uitgerold.
En nieuw is de verificatie van je profiel. In de strijd tegen bots en om het vertrouwen in het platform te vergroten, komt LinkedIn met de optie om je profiel met je ID te verifiëren. Fijn in een veranderende wereld waar fake foto’s en fake profielen zo makkelijk te maken zijn.
B. Account Based Marketing
Aanhakend op deze grotere behoefte voor persoonlijke aandacht voor de klant, is er een groeiende interesse voor Account Based Marketing. Bij deze marketingstrategie is de focus op een selecte groep accounts die het grootste potentieel hebben voor groei en succes. Kwaliteit boven kwantiteit. De strategie van hypergepersonaliseerde communicatie, met echte aandacht win je ‘de strijd’. Hier is diepgaande kennis van de klant voor nodig, en nauwe samenwerking tussen marketing- en verkoopteams.
Door alle data die beschikbaar is en de technologische ontwikkelingen, kun je als bedrijf inspringen op ieders individuele informatiebehoeften.
Op LinkedIn
LinkedIn heeft heel uitgekiende advertentietools om gericht een audience te bouwen en te targeten. LinkedIn heeft daarbij ook een uitgebreid partnerplatform met CRM en marketing automation-integraties om effectievere ABM-campagnes te doen.
Organisch inzetten
Maar je kunt als marketeer ABM ook organisch inzetten. Begin hierbij klein, dit wordt vaak vergeten. Marketeers zijn over het algemeen beheerders van de LinkedIn-bedrijfspagina. Spring in op wat er met je pagina en überhaupt op LinkedIn gebeurt. Het gaat niet alleen om content plaatsen. Hier ontstaan eerste klantcontacten.
Zorg voor een goede samenwerking met sales en maak LinkedIn een vast onderdeel van het overleg met sales. Gerichte social selling bij vooraf geselecteerde hot prospects.
Een nieuwe optie op LinkedIn: volg als bedrijf andere LinkedIn-bedrijfspagina’s. Dat doe je vanuit de beheerdersweergave. De ander ziet dat niet, maar het geeft je achter de schermen een schone tijdlijn van interessante bedrijven. Die kun je doorspelen naar sales, maar ook gebruiken als bron voor content.
Meer praktische tips om Account Based Marketing op LinkedIn organisch op te pakken lees je hier: Account Based Marketing (ABM) op LinkedIn – Gewoon Gratis.
3. Content-trends: zorg voor verdieping
A. Meer content en meer verdieping
Door de komst en omarming van AI is het makkelijker om veel content te maken. Daardoor groeit de behoefte aan verdiepende content. Vooral geen eenheids-copy-paste-worst van ChatGPT. Content is niet alleen tekst, maar ook beeld en audio. Video en vooral short form-video is heel populair door TikTok en Instagram.
Trends 2024 op LinkedIn met AI
- Met de Creator Modus voor kennisdelers heb je extra tools boven de ‘netwerk modus’. LinkedIn live, LinkedIn audio, de nieuwsbrief en uitgebreidere statistieken. Ik verwacht dat LinkedIn dit verder gaat uitbouwen en daarmee de content creators, de echte kennisdelers, meer gaat ondersteunen.
- Algoritme aanpassing: LinkedIn geeft voorrang aan kennisberichten. LinkedIn kijkt nu ook naar je profiel. Schoenmaker blijf bij je leest: past je profiel bij wat je deelt, dan scoor je hoger op autoriteit en heeft je post een betere kans gezien te worden. Bye bye met de Facebook-achtige posts voor de likes.
- LinkedIn is volop aan het experimenteren met AI. Zo lanceerde LinkedIn al eerder AI-tools voor het schrijven van artikelen. Gezamenlijke artikelen, waarbij de LinkedIn-redactie met behulp van AI gespreksstarters maakt. Experts onder de leden kunnen hier verdieping aan geven.
- Binnen de recruitertool wordt getest met het door AI genereren van functiebeschrijvingen.
- En LinkedIn biedt een soort schrijfhulp die een lekkere tekst maakt van jouw ruwe input. Vooralsnog alleen in het Engels. Ook werkt LinkedIn samen met Engage AI om comments te laten genereren op LinkedIn. Een veelgehoorde tip, maar wel heel relevant: plaats niet klakkeloos door AI gegenereerde tekst, maar gebruik het als inspiratie en maak hiermee je eigen tekst!
- Allernieuwste AI-ontwikkelingen op LinkedIn zijn vrijgegeven bij de melding van de milestone van het behalen van 1 miljard leden wereldwijd. Voor Premium-leden komen er nieuwe AI-features aan. Je hoeft dan niet meer zelf je feed door te spitten, maar AI helpt je een handje:
– Analyse van de berichten in je feed
– Meldingen van opvallende kansen en voorstellen van informatie die nuttig kan zijn voor jou. Ik ben heel benieuwd hoe.
– Op de hoogte blijven van actueel nieuws door een koppeling met Bing. Jij vraagt en LinkedIn/Bing antwoordt met artikelen, experts op LinkedIn en daarbuiten.
Voor werkzoekenden
- Beoordelen op een bepaalde baan bij je past.
- Hulp bij het op de beste manier positioneren voor de job.
LinkedIn zegt de werkzoeker te helpen met het vinden van je droombaan en het bouwen aan je zelfvertrouwen. Bijna magisch – We’ll see 😀
Mooie verhalen, ik kan niet wachten om dit te testen. Zijn dit features waar we op zitten te wachten? Lees het hier zelf in dit artikel van Tomer Cohen. Voor LinkedIn weer argumenten voor het premium-account.
Er komt ook volop video op LinkedIn met LinkedIn Live. Hopelijk worden deze events makkelijker te vinden op LinkedIn. Gerichter zoeken met filters is al een goede volgende stap. Dit filter verandert terwijl ik een printscreen maak, voor mij een teken dat LinkedIn hiermee bezig is. Ben benieuwd wat je bij het filter ‘news’ te zien krijgt, maar news en artikelen waren ineens verdwenen.
Gelukkig zijn er de opnamen van de LinkedIn Live die je als replay kunt bekijken. Nog steeds is het mijn wens om LinkedIn audio te recorden binnen LinkedIn en zo een eigen LinkedIn-podcastomgeving te creëren.
4. SEO/SEA-trends: beter vindbaar met LinkedIn
Google en het zoekgedrag van mensen veranderen. Gevonden worden met losse zoekwoorden speelt een minder belangrijke rol. Mensen zoeken steeds vaker met hele zinnen/vragen. Google weet beter in te spelen op de intentie van de zoeker. En Google laat sinds kort bovenaan antwoorden zien in plaats van alleen websites die de antwoorden kunnen geven.
Google is met inzet van hun AI-tool Bard aan het experimenteren om een blok AI-gegenereerde content te laten zien als zoekresultaat: Google Search Generative Experience (SGE). Daarnaast zien we dat andere zoekmachines én socialmediaplatformen (YouTube, TikTok, Pinterest) vaker gebruikt worden om te zoeken. En mensen zullen vaker hun zoektocht starten in een tool als ChatGPT of Bard.
Er wordt steeds meer content gemaakt, zeker nu met AI. Het hebben van veel content geeft je dus niet meer het voordeel om beter gevonden te worden. Het wordt belangrijker wie de afzender is. Google hanteert het model E.E.A.T.: Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness (Ervaring – vorig jaar toegevoegd-, Expertise, Autoriteit, betrouwbaarheid). Een soort extra filter op de content: wie is de expert? Wie heeft de ervaring met dit onderwerp? Wie is de autoriteit?
Waarom is dit belangrijk in relatie tot LinkedIn
Google lijkt persoonlijke LinkedIn-profielen hoog te tonen in de zoekresultaten. Dus als je op LinkedIn je profiel optimaal hebt ingericht en je regelmatig vakinhoudelijke kennis deelt, is er een kans dat je hoger zult ranken in Google. En mogelijk ook in de content die AI-tools aanbieden.
Je kunt zelf je profiel en profielonderdelen openbaar zetten, zodat deze buiten LinkedIn gezien kunnen worden en door zoekmachines opgepakt kunnen worden. Als je alleen een goed profiel hebt maar niet actief bent, zul je waarschijnlijk minder snel als goed zoekresultaat aangeboden worden.
Op LinkedIn heb je genoeg gelegenheid om je EEAT te laten zien. Ook goed voor het algoritme van LinkedIn, zoals ik hierboven aangaf. Meer aandacht voor expertise en autoriteit blijft ook de trend voor 2024 op LinkedIn. Past wat je deelt bij wie je bent.
Trends voor LinkedIn: persoonlijke benadering voorop
AI zet de wereld op zijn kop met volop mogelijkheden om nog beter je klant te bereiken. Laat je daarbij helpen door AI, ook op LinkedIn. Van de kandidaats- tot klantreis. Maar jouw unieke jij maakt het verschil. Persoonlijke benadering voorop.
Bron header-afbeelding: BongkarnGraphic / Shutterstock.com