5 wereldwijde trends die onze mindset veranderen [onderzoek]
De wereld verandert zó snel door alle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, dat het niet gek is dat onze mindset ook verandert. Accenture deed er voor de 17e keer onderzoek naar en komt ook dit jaar weer met de belangrijkste wereldwijde trends*. Ik zet de trends waar jij als organisatie rekening mee kunt houden op een rij.
1. Wrijving tussen klanten en merken
We hebben het dit jaar allemaal gemerkt: alles wordt duurder. En als de prijs niet wordt verhoogd, worden de verpakkingen wel verkleind (krimpflatie). Klanten voelen zich minder gewaardeerd, met name door:
- Slechte klantenservice.
- Feedback die genegeerd wordt.
- Afnemende kwaliteit van producten.
- Verslechtering van de verpakking (neem de verpakking met minder inhoud voor dezelfde prijs als voorbeeld).
Hoe kan het nou dat bedrijven klantbeleving niet meer op nummer 1 hebben staan? Dat is toch ontzettend belangrijk? Bedrijven proberen kosten te besparen door een onzekere economische achtergrond.
Je komt er als organisatie tegenwoordig niet meer mee weg om je klanten minder te geven voor meer geld, want voor je het weet sta je op social media.
Door bezuinigingen wordt de klantbeleving uiteindelijk aangetast en krijg je ontevreden klanten die geen vertrouwen meer hebben in de organisatie. Gevaarlijk, want hoe win je dat vertrouwen weer terug?
Vertrouwen terugwinnen
Het liefst wil je het vertrouwen van je klanten natuurlijk helemaal niet beschadigen. Ben je toch genoodzaakt je prijs aan te passen? Wees daar dan gewoon eerlijk over, zoals bakkerij KEEK. Daarmee creëer je begrip bij je klant en voelen ze zich niet bedonderd.
2. Generatieve AI
Door de opkomst van generatieve AI is er ook een verschuiving gaande. Internet gaat van informatief naar intelligent. De gebruikerservaring wordt daardoor veel persoonlijker. Dankzij generatieve AI wordt je browser intelligenter, beter geïnformeerd en empathischer, waardoor gebruikers zich beter begrepen voelen.
Daarbij kunnen merken generatieve AI dan weer benutten om zeer relevante producten, diensten en ervaringen te ontwikkelen. Een win-win situatie dus!
Grote gevolgen voor merken
De gevolgen van generatieve AI voor merken zijn wel groot. Consumenten zullen eraan gewend raken dat ze zeer gepersonaliseerde en relevante producten en diensten voorgeschoteld krijgen.
Daarentegen worden AI-tools weer slimmer en kunnen ze informatie op een meer menselijke manier verwerken. Content wordt slimmer geschreven en visueel aantrekkelijker. Goede content maken en daarmee inspelen op behoeftes lijkt je dus makkelijker te worden gemaakt. Al vind ik dat wel wat tegenstrijdig met de 3e trend die hierop volgt. Eigen creativiteit blijft naar mijn mening het allerbelangrijkste. Ook voor het goed omgaan met AI-tools en bijbehorende prompts is creativiteit nodig.
3. Minder creativiteit
Volgens het onderzoek mist content tegenwoordig creativiteit. Waar het eerst draaide om het publiek of de doelgroep, draait het nu om efficiëntie. Dat heeft dan weer deels te maken met het besparen van kosten, zoals ik bij de eerste trend al benoemde.
Om content zo snel mogelijk te maken, wordt er vooral vanuit data gewerkt. De menselijke verbeeldingskracht wordt daarbij een beetje vergeten. Er wordt ingehouden op de budgetten voor creativiteit en innovatie.
AI als een kans zien
Dat er wordt ingehouden op budgetten voor creativiteit is natuurlijk ontzettend zonde, maar op de korte termijn is er helaas niet veel aan te doen. Toch is het als organisatie belangrijk om te onthouden dat creativiteit misschien tijd nodig heeft, maar je er veel voor terugkrijgt. Je verdient die investering vaak terug in het resultaat.
Zelf merk ik het ook. Als ik meer tijd stop in een Instagram Story of post, krijgen we daar meer kliks voor terug. Als ik er geen tijd voor heb en sneller iets maak, zonder er al te veel bij na te denken, daalt het aantal kliks.
Maar zoals ik al noemde, er is helaas nou eenmaal niet altijd budget voor deze tijd. Hoe kunnen creatievelingen toch proberen mee te gaan in sneller en efficiënter werken?
Komt ‘ie weer: AI. De contentmakers kunnen hun creatieve ideeën dankzij AI tot leven brengen, zonder daar al te veel tijd in te stoppen. Onthoud daarbij wel 3 belangrijke dingen:
- Het is essentieel om scherp te blijven en het werk met liefde te blijven doen. Het gaat nog altijd om het beste resultaat voor de doelgroep, kwaliteit boven kwantiteit.
- Hou altijd het einddoel in gedachten, zodat je je niet verliest in de talloze mogelijkheden die AI te bieden heeft.
- Blijf dichtbij de huisstijl en de eigenheid van je merk, wijk daar nooit vanaf.
4. Help, technologie!
In dit artikel benoemde ik het al een paar keer, maar daarvoor heb je het waarschijnlijk al 1000 keer voorbij zien komen: AI, AI, AI. Wordt het misschien wat te veel? Uit het onderzoek van Accenture blijkt dat 47% van de ondervraagden de snelheid van nieuwe technologie overweldigend vindt.
Een derde zegt zelfs dat technologie hun leven net zo ingewikkeld heeft gemaakt als vereenvoudigd. Het voelt voor veel mensen alsof er geen controle meer over is en dat heeft een negatieve impact op hun welzijn. Ze hunkeren naar minder technologie en meer van het ‘echte’ leven. Ze zetten notificaties uit, beperken schermtijd en verwijderen apps of zelfs apparaten uit hun leven.
Ik herken het wel. Een tijdje geleden keek ik wat oude afleveringen van Black Mirror opnieuw en schrok ik een beetje. Sommige voorspellingen zijn gewoon al gaande (denk bijvoorbeeld aan de allereerste aflevering, over deepfakes). En dat terwijl we die afleveringen best eng vonden: het gebeurt nu toch echt.
Wat kun je hier als bedrijf mee?
Maak belangrijke overwegingen en laat je met ontwikkelingen niet te veel meeslepen in alle nieuwe technologieën en wat concurrenten daarmee doen. Denk in de eerste plaats altijd aan je doelgroep: waar hebben zij behoefte aan?
Maak belangrijke afwegingen voor je iets nieuws introduceert. Is een nieuwe uitvinding iets wat de werkdruk vermindert, of zadel je jouw klanten of werknemers juist op met extra mentale belasting? Ga je mee in de nieuwste technologie, of vraag je je allereerst af hoe ethisch verantwoord het is en welke minpunten er nog meer aan kleven?
En als je dan toch nieuwe technologieën introduceert bij werknemers en klanten (wat natuurlijk ook helemaal oké is!), ga daar dan voorzichtig mee om. Laat het niet als een bom inslaan, maar laat anderen voorzichtig wennen aan de nieuwste ontwikkelingen.
5. Traditioneel leven? Nee!
Uit het onderzoek blijkt dat we niet meer zoveel geven om de traditionele mijlpalen in ons leven. Zo blijkt dat…
- nog maar 24% afstuderen aan de universiteit als relevante mijlpaal ziet;
- 21% trouwen als relevant ziet;
- 17% uit huis gaan als relevant ziet.
We creëren nieuwe manieren van denken, gedragen en leven. Niet zo gek natuurlijk, we gaan mee met alle ontwikkelingen die plaatsvinden. In 1963 was er een soortgelijke verandering in de maatschappij gaande. Destijds kwam dat door culturele, medische en sociale ontwikkelingen. Nu komt het vooral door sociale, economische en technologische ontwikkelingen.
Kortetermijn-denken
Daarnaast wordt er minder aan de lange termijn gedacht. 48% denkt niet verder dan een jaar of denkt überhaupt niet aan levensplannen. Niet zo heel gek als je je bedenkt dat het voor jongvolwassenen en jongeren bijna onmogelijk wordt gemaakt om een studieschuld af te betalen, te sparen, financieel stabiel te zijn én ook nog een huis te kopen. Het voelt voor veel mensen als een onbereikbaar doel.
Het krijgen van kinderen is daarom voor veel jonge mensen ook een steeds grotere twijfel. Misschien wil je wel kinderen, maar vraag je je af of het wel een goede keuze is, gezien de toekomst van onze planeet. Of wil je sowieso liever stabiliteit in je financiën en werk hebben voor je eraan begint.
Duidelijk is dus dat we ons niet meer aan traditionele denkwijzen houden. Eerst maar eens kijken wat de razendsnelle ontwikkelingen en technologieën ons brengen, voordat we verder denken.
Hoe kun je hier als merk rekening mee houden?
Blijf je verdiepen in je doelgroep. Aangezien de ontwikkelingen zo snel gaan, verandert gedrag ook snel mee. Doe dus vaak genoeg onderzoek naar je doelgroep om jouw marketingstrategie daarop aan te passen.
Bedenk ook hoe jij een toegevoegde waarde bent voor je klanten. Waarom zouden ze met jou in zee gaan, als ze voorzichtig omgaan met hun geld omdat ze misschien wel liever willen sparen.
Een snel veranderende wereld en mindset
Ik vond het heel interessant om in dit onderzoek over onze veranderende mindset te duiken. Het laat maar weer zien wat een grote impact technologische en maatschappelijke ontwikkelingen hebben op… eigenlijk alles, maar zeker ook op de marketing en communicatie van merken.
Daarnaast laat het ook zien hoe bizar snel alles eigenlijk gaat. De meeste ontwikkelingen heb je niet eens zo door, tot je erbij stilstaat. Dus nog even een laatste tip voor elk bedrijf: sta een paar keer per jaar stil bij de laatste ontwikkelingen en in hoeverre jij hierop in kan spelen.
*Het Accenture Life Trends rapport is gebaseerd op de input van 15.227 respondenten in 21 verschillende landen. Nederland en België zijn daarin niet meegenomen. Toch herken ik veel punten als relevant voor Nederland en vind ik de trends herkenbaar.