Marketing technology

De beginnersguide voor een stressvrij & ijzersterk marketingplan

0

Stel je voor: de klanten stromen binnen en je vindt het fijn om online aanwezig te zijn, want je weet dat deze connecties online, vroeg of laat, klant bij je zullen worden. Jij maakt impact met je bedrijf. Je hebt een geweldig product of dienst en je hebt al trouwe klanten weten te werven. Je droomt ervan om je bedrijf te laten groeien, maar je merkt dat er ergens iets stroef loopt. Er is nog geen duidelijk plan van aanpak om nieuwe klanten aan te trekken, en je boodschap kan wellicht ook nog wat duidelijker gecommuniceerd worden. Dus hoe ga je aan de slag?

Met een ijzersterk en stressvrij marketingplan ga je voor succes en stromen de klanten binnen. Door doelen en acties op te stellen kun je het resultaat behalen dat je voor ogen had. Graag deel ik met jou alvast enkele essentiële elementen die je marketingplan naar een hoger niveau tillen.

Client Clarity

Je hebt vast en zeker al eens gehoord van doelgroeponderzoek en het bepalen van een niche. Ik wil echter dat je een stap verder gaat en een duidelijke profilering maakt van jouw ideale klant. Hierbij definieer je niet alleen de demografische kenmerken, maar ook de pijnpunten en behoeften van jouw ideale klant. Hoe beter je jouw ideale klant begrijpt, hoe gerichter je je marketingboodschap kunt formuleren, hoe efficiënter je de middelen kunt inzetten en hoe beter je je kunt onderscheiden van de concurrentie. Waarom kiezen we voor een ideale klant en niet voor een niche of doelgroep?

Doelgroep

Dit is een bredere groep mensen die je wil bereiken met je producten of diensten. Het kan bijvoorbeeld gaan om ondernemers, moeders of studenten. Je doelgroep kan gebaseerd zijn op demografische gegevens zoals: leeftijd, geslacht, locatie, of op specifieke interesses en behoeften.

Niche

Dit verwijst naar een specifiek segment binnen je doelgroep. Het is een meer gespecialiseerde groep mensen die specifieke behoeften, uitdagingen of interesses hebben. Bijvoorbeeld als je een copywriter bent, kun je je specialiseren in het schrijven van verkoopbrieven voor ondernemers in de gezondheids- en welzijnsbranche. Dit zou je niche kunnen zijn.

Ideale klant

Dit is een gedetailleerde beschrijving van de persoon of het bedrijf waarvoor je producten of diensten het meest geschikt zijn. Het gaat verder dan demografische gegevens en omvat ook psychografische kenmerken zoals: waarden, doelen, uitdagingen en interesses. Het helpt je om diepgaand begrip te krijgen van wie je wil bereiken en hoe je een meerwaarde kunt leveren aan die specifieke persoon.

Wie zijn jouw klanten? Met wie wil jij het liefste werken? Van welke soort mensen krijg jij energie? We zijn geneigd om ‘iedereen te willen helpen’, maar door je op iedereen te richten, richt je je eigenlijk op niemand.

Voorbeeld: je sport op hoog niveau en je hebt schouderklachten. Wil je dan naar een fysiotherapeut die er voor iedereen is, voor alle mensen met alle klachten, of wil je een fysiotherapeut die zich richt op jonge vrouwelijke sporters met een schouderblessure?

Waarom we dan toch altijd breed willen blijven? Angst. Angst voor financieel tekort, want misschien lopen we wel klanten mis door klanten uit te sluiten. Dit werkt echter andersom: door niet te kiezen, loop je klanten mis. Niemand voelt zich aangesproken. Door te kiezen en je expertrol te pakken, krijg je de juiste klanten naar je toe – en vaak nog meer. Klanten die zich enigszins herkennen komen ook op je af. Of klanten die niet in de doelgroep vallen, vragen of je ook iets voor hen kan betekenen. Je snapt het: tijd om te kiezen.

Definiëren leidt tot 3 voordelen

Door je te specialiseren in een bepaald segment van de markt, kan je jezelf positioneren als een expert of go-to persoon binnen dat gebied. Dit leidt tot een concurrentievoordeel en biedt meer kansen om klanten aan te trekken. Het definiëren van jouw ideale klant zal leiden tot:

  1. Gerichtere marketing: door specifiek te zijn in het definiëren van jouw ideale klant, spreek je hen gerichter aan in jouw content. Hierdoor zullen zij zich meer aangesproken voelen.
  2. Efficiëntie: door je te richten op een specifieke doelgroep, kun je je middelen efficiënter gebruiken. In plaats van je marketinginspanningen te versnipperen en te proberen iedereen te bereiken, concentreer je je op diegenen die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Dit helpt je om je tijd, energie en geld effectiever te benutten.
  3. Concurrentievoordeel: het identificeren van jouw ideale klant kan je helpen om je te onderscheiden van je concurrentie. Door te focussen op een specifieke doelgroep en hun specifieke behoeften en pijnpunten aan te pakken, kan je unieke waarde bieden die anderen niet kunnen bieden.

De sleutel om jouw ideale klant aan te trekken is precies weten hoe zij denken en zich gedragen.

Concreet:
Om jouw ideale klant te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat hen beweegt, hoe zij denken en hoe zij zich gedragen. Voer onderzoek uit, vraag feedback aan bestaande klanten en luister naar hun behoeften. Dit zal je inzichten geven die je kunt gebruiken om jouw marketingboodschap effectiever te maken.

Klantgesprek

Dazzling Differentiators

Nu je jouw ideale klant hebt gedefinieerd, is het tijd om te kijken naar jouw product of dienst en te ontdekken wat het uniek maakt. Wat is jouw unique selling point? Wat maakt jou anders dan jouw concurrenten?

Identificeer de kenmerken, voordelen en waarde die jouw product of dienst biedt en vertaal deze naar een sterke waardepropositie. Communiceer duidelijk waarom klanten voor jou moeten kiezen en hoe jouw product of dienst hun behoeften en problemen oplost. Je wil ervoor zorgen dat je de voordelen van jouw product of dienst benadrukt en laat zien hoe het hun leven of bedrijf kan verbeteren. Die voordelen dien je te omschrijven als verlangens, als het resultaat die jouw klant wil bereiken.

Laat me dit nader uitleggen:

Functies zijn de onderdelen van wat je verkoopt. Het zijn de feitelijke aspecten van jouw product of dienst. Bijvoorbeeld: jouw producten zijn volledige gerecycled. Vaak vertel je de functies in een zin als: “Het is….” of “Wij zijn….”.

Niemand wil je product of dienst kopen. Het is hetgeen dat het product doet. Het resultaat dat we willen.

  • Je koopt geen lipstick, je koopt zelfvertrouwen
  • Je koopt geen boor, je koopt een middel om gaten te maken

Het eindresultaat is wat je wil, niet het product.
Je verkoopt dus geen features, maar verlangens.

Het zinnetje ‘het betekent dat’ kan hier een hulpmiddel zijn.

Denk vanuit de klant

Doorloop de volgende 4 stappen om succesvol te zijn door vanuit de klant te denken:

  1. Maak een lijst van eigenschappen en voordelen die uniek zijn aan jouw product of dienst. Welke voordelen onderscheiden jou van je concurrenten? Wat zijn je USP’s?
  2. Besluit welk klantmotief jij raakt met jouw product of service. Ga in de schoenen van de klant staan. Welke angsten, zorgen en wensen heeft de klant?
  3. Bepaal aspecten van je product of service die je concurrenten niet kunnen imiteren. Markeer alle unieke eigenschappen die niet makkelijk na te doen/maken zijn.
  4. Per eigenschap stel je daarna vast wat de klant eraan heeft. Maak het antwoord SMART en formuleer het als een voordeel voor de klant. Op die manier ga je van USP naar UBR (unique buying reason). Redeneer dus altijd vanuit de reden die de klant heeft om jouw product of dienst te kopen.

Als we iets nodig hebben, maar het niet in het bijzonder willen hebben, zullen we het kopen tegen de laagste kosten (uiteraard, op voorwaarde dat het aan de behoefte voldoet). Als we echt iets willen, zelfs als we het niet nodig hebben, wordt de prijs veel minder een probleem. Bijvoorbeeld als je het uur wil weten. Je zou een uurwerk kunnen kopen van een kindermerk, een uurwerk met een mooiere uitstraling of een uurwerk van Rolex. Wat zal hier de doorslag geven denk je?

Choose your battles

Nu je een duidelijk beeld hebt van jouw ideale klant en de unieke waarde die jouw product of dienst biedt, is het tijd om de juiste marketingkanalen te kiezen. Er zijn talloze marketingkanalen beschikbaar, maar het is belangrijk om te selecteren welke het meest effectief zijn voor jouw bedrijf.

Kies kanalen waar jouw doelgroep actief is en waar je ze effectief kunt bereiken. Dit kan variëren van socialmedia-platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn, tot e-mailmarketing, contentmarketing, influencermarketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO) en betaalde advertenties.

Het is ook belangrijk om te kijken naar kanalen die aansluiten bij jouw sterke punten en waar je graag actief op bent. Als je bijvoorbeeld goed bent in het schrijven van blogartikelen, is contentmarketing en bloggen misschien een goede keuze voor jou. Als je comfortabel bent voor de camera, kan videocontent en YouTube een geschikt kanaal zijn.

Denk ook na over de resources die je hebt, zoals tijd en budget, en kies kanalen die haalbaar zijn binnen jouw mogelijkheden. Het is beter om je te focussen op een paar kanalen en deze goed te beheersen, dan om overal aanwezig te zijn maar weinig resultaten te behalen.

Remarkable results

Een marketingplan is niet compleet zonder monitoring en meting van je resultaten. Uiteraard dien je eerst meetbare doelen op te stellen om daarna je marketingactiviteiten te evalueren. Leer van je successen en mislukkingen en pas je strategieën aan waar nodig

Aan de slag!

Met een stressvrij en ijzersterk marketingplan kan je jouw bedrijf laten groeien, maar laat jezelf ook niet overrompelen van alle mogelijkheden die marketing biedt. Jij maakt impact met je bedrijf. Je trekt de juiste mensen aan en het voelt nu alsof marketing geen moeite meer kost.

Dus jeuken jouw handen al om aan de slag te gaan met deze handvatten?