Social media

LinkedIn moet werk maken van deze missende functionaliteit

0

Column – Al jaren hoor ik van veel mensen dat ze deze functionaliteit missen voor LinkedIn. Het kunnen bijhouden van wie hen volgt en ontvolgt. Ik verbaas me erover dat LinkedIn deze kans nog altijd niet met beide handen heeft aangegrepen. Zeker gezien de huidige onrust bij Twitter, uh X. En ook met de komst van Threads.

Het LinkedIn-netwerk

LinkedIn staat mensen toe om een netwerk op te bouwen tot 30.000 connecties, maar tegelijkertijd biedt LinkedIn de mogelijkheid om eindeloos veel mensen te volgen. Daarmee wordt de limiet van 30.000 connecties eigenlijk teniet gedaan en heeft LinkedIn een functionaliteit die lijkt op die van bijvoorbeeld Twitter. Want sociale verbinding en kennisdeling zijn goud voor het werkleven en dat weet LinkedIn maar al te goed.

Volwassenen van over de hele wereld en van alle leeftijden hebben een LinkedIn-account. In de afgelopen jaren is de groep die LinkedIn actief gebruikt alleen maar groter geworden. Dit betekent dat LinkedIn een leidende positie kan innemen voor alles wat niet in de buurt komt van virtual en augmented reality. Denk hier bijvoorbeeld aan de Metaverse.

Sociaal minimalisme

LinkedIn kan voor sociale minimalisme zorgen, oftewel voor efficiëntie en rustpunten, in hoe mensen sociale media consumeren. Dit komt, doordat mensen in een ideaal scenario één platform inzetten voor vrijwel alle sociale interacties. Vooral als mensen niets met Facebook- of Instagram-achtige posts doen.

Ondertussen hoor ik al jaren van veel mensen dat ze een functionaliteit missen bij LinkedIn. Namelijk om bij te houden wie hen volgt en wie hen ontvolgt. LinkedIn heeft dit tot nu toe nog niet opgepakt. Er lijkt een exodus vanuit het zakelijke Twitter-verkeer te komen. Dat is nu net het verkeer dat op LinkedIn door zal gaan. Tijd voor LinkedIn om actie te ondernemen, zou je denken.

Daarnaast verbaas ik me daarover gezien de klanten van LinkedIn al zolang om deze geautomatiseerde, ingebouwde mogelijkheid vragen. Het lijkt me dan ook niet onbelangrijk om gehoor te geven aan de algemene wensen die mensen hebben.

Vriend toevoegen of verwijderen als vriend?

Ik kan me goed indenken waarom de behoefte, om bij te houden wie ons volgt en ontvolgt, op Linkedin leeft. Los van motivaties die te maken hebben met het ego, kan het inzichten geven in wanneer mensen ons volgen en ontvolgen. Naarmate mensen hun netwerk opbouwen op LinkedIn en nieuwe stappen zetten in hun loopbaan, raken ze een heleboel connecties uit het oog. Evenals inzichten in wat de standpunten en posities van die connecties zijn ten opzichte van hun werk.

Daarbij is alles data vandaag de dag, dus ook hoe de bedrijfsvoering loopt aan de hand van zaken zoals vraag en aanbod, content en de algemene belangstelling in de inhoud van het werk. Deze zaken zijn op verschillende manieren te meten, ook al is context en interpretatie nog altijd cruciaal om de juiste conclusies te trekken.

Denk aan hoe vaak mensen reageren of iets liken, ook wel engagement. Maar ook aan of er patronen te vinden zijn in wat mensen vanuit de inhoud wel en niet volgen. Of dat mensen wel of niet gevolgd worden. Voor wie graag periodieke nieuwsbrieven via LinkedIn verstuurt, zijn de patronen in de volgers en ontvolgers vanzelfsprekend ook van belang.

Een gemiste kans?

Ik vind het een groot gemis dat ik niet in een overzicht gepresenteerd kan krijgen wie me volgt en ontvolgt via LinkedIn, omdat de gevolgen van incrowd en outcrowd nergens in de samenleving zo zichtbaar zijn als in het werkende leven. Denk aan zaken zoals diversiteit, inclusiviteit, informatiebubbels en democratische ontwikkelingen rondom kennisdeling en -verspreiding. Uiteindelijk komt het met werk altijd weer neer op gunning en wie we zijn, in plaats van wat we kunnen. De patronen van volgers en ontvolgers houden wat dat betreft een spiegel voor.

LinkedIn kan aan de nodige transparantie werken, ook qua volgers en ontvolgers, om zaken die gaan over hoe we ons verhouden tot elkaar en tot de wereld helder te krijgen. Om te weten te komen waar we op een constructieve wijze aan kunnen bijdragen voor evolutie. Om geconfronteerd te worden met een heleboel blinde vlekken en vooroordelen. Vooral, om de juiste vragen te kunnen blijven stellen en diep, vrij en kritisch te kunnen blijven nadenken. Al helemaal in tijden van nepnieuws en gestuurde beeldvorming. Ook dat gaat over volgers en ontvolgers.

Dus wat denk jij? Moet LinkedIn werk maken van deze missende functionaliteit? Laat het mij weten!