Verhoog je CTR met Google Search Console [checklist]
Google Search Console is voor iedereen met een website aan te raden. Hiermee krijg je niet alleen inzicht in problemen van je website of welke pagina’s wel of niet geïndexeerd zijn, je komt ook meer te weten over de prestaties van je website in de zoekresultaten van Google. Ik geef je in dit artikel handvatten om je CTR te verhogen.
Met Google Search Console zie je hele waardevolle statistieken voor je website en specifieke pagina’s. Zo krijg je inzicht in de zoekwoorden die mensen hebben gebruikt om op je pagina’s terecht te komen, de gemiddelde positie van dat zoekwoord, hoe vaak jouw website in de zoekresultaten is vertoond en hoe vaak iemand op je website heeft geklikt.
Wat is CTR en waarom is het belangrijk?
CTR staat voor ‘click through rate’ en dit zegt iets over hoe vaak iemand jouw pagina in de zoekresultaten gezien heeft in verhouding met hoe iemand erop geklikt heeft. Eigenlijk is de CTR plat gezegd niets meer dan een formule van de twee statistieken ‘vertoningen’ en ‘klikken’. Deze formule werkt als volgt:
- Aantal klikken / Aantal vertoningen x 100%
- Bijvoorbeeld: (5 klikken / 100 vertoningen x 100%) = Een CTR van 5%
Waarom is je CTR belangrijk? Deze geeft inzicht in de vindbaarheid van je pagina en hoeveel mensen hier vervolgens op klikken. Je pagina kan goed vindbaar zijn en dus veel vertoningen krijgen, maar als mensen er vervolgens voorbij scrollen, schiet je er uiteindelijk niks mee op.
Hoe kom ik achter mijn CTR?
Allereerst moet je website aangemeld zijn bij Google Search Console.
Als je al een Google Search Console account hebt, zijn dit de stappen die je moet volgen:
- Log in bij Google Search Console.
- Klik links in het menu op ‘Prestaties’.
- Vervolgens kom je terecht bij een overzicht met de volgende statistieken: Aantal vertoningen, Aantal klikken, Gemiddelde CTR en Gemiddelde positie. Let wel even op dat de checkbox “Gemiddelde CTR” aangevinkt is, anders wordt deze data niet getoond.
- Bovenin bij “+ nieuw” kan je filters instellen om je data te specificeren. Zo kan je filteren op zoekwoorden, pagina’s, datums, landen en apparaten. Wees kritisch op wat je hier instelt. Een zoekterm of pagina waarin alle landen zijn opgenomen kan een vertekend beeld geven wanneer je specifiek voor alleen Nederland wil gaan optimaliseren.
- Als we iets verder naar beneden scrollen, komen we uit bij een tabel waarbij we de statistieken kunnen zien van zoekopdrachten of pagina’s, afhankelijk van het tabblad dat je daarboven hebt geselecteerd.
Nu je weet hoe je jouw CTR kan opzoeken, is het tijd om te beoordelen wanneer het nodig is om je vermelding te optimaliseren.
Wat is een lage en wat is een hoge CTR?
Als je een makkelijk en eenduidig antwoord had verwacht, moet ik je helaas teleurstellen. De CTR verschilt namelijk per branche en zoekwoord. Een ander onderzoek van mijn collega’s genaamd ‘Wat is de CTR van topposities in Google? Dit onderzoek geeft je inzicht’ geeft een indicatie van wat je kan verwachten als je een bepaalde positie hebt weten te bemachtigen op een bepaald zoekwoord.
Dit kan je goed gebruiken om inzicht te krijgen, maar houd er rekening mee dat er meer factoren meespelen bij het beoordelen van een goede of slechte CTR. Enkele voorbeelden van factoren zijn:
- Of er advertenties boven de organische resultaten staan. Zo ja, dan heeft ook het aantal advertenties hier invloed op.
- Of de zoekopdracht door Google als lokaal of regionaal gezien wordt. Bij de zoekopdracht ‘Online marketing bureau’ kan je lokaal een hoge CTR hebben wanneer iemand zoekt vanuit Arnhem en jouw bureau gelegen is in Arnhem. Regionaal kan je positie een stuk lager uitvallen wat direct je CTR beïnvloedt.
Eigenlijk zou je in dit geval beter de vraag kunnen stellen: “Is mijn CTR voor verbetering vatbaar?”. Dit is een vraag die we aan de hand van een checklist een stuk beter kunnen beantwoorden.
Checklist voor het verhogen van je CTR
Om te beoordelen of je CTR voor verbetering vatbaar is, kan je de onderstaande checklist gebruiken om te controleren of je jouw paginatitel (meta title) en pagina omschrijving (meta description) nog verder kan optimaliseren.
- Staat je belangrijkste zoekwoord in je meta title?
- Bevat je meta description de belangrijkste zoekwoorden?
- Maak je gebruik van een call-to-action in je meta description?
- Is je meta title niet te lang? (max 60 karakters).
- Is je meta description niet te lang? (max 155 karakters als je op safe wilt zitten).
- Zijn je koppen aantrekkelijk genoeg?
- Spreek je de juiste doelgroep aan?
Kan jij alle bovenstaande vragen met ‘Ja’ beantwoorden? Dan is de kans groot dat je pagina al goed geoptimaliseerd is. Ben je toch ontevreden met je CTR en twijfel je of het beter kan? Probeer dan je bewoording en opbouw eens aan te passen en houd bij wat de resultaten na een bepaalde periode zijn.
Het effect van de aanpassingen controleren en waar je op moet letten
Er zijn drie dingen belangrijk bij het controleren van aanpassingen:
- Een goede documentatie.
- Voldoende data om conclusies te trekken.
- Een stuk beoordelingsvermogen bij het trekken van conclusies.
Door alles te documenteren kan je straks makkelijk terugblikken en eventuele aanpassingen ongedaan maken. Zelf gebruik ik graag Google Spreadsheets voor het noteren van data. Stel een spreadsheets-document op, waarin je de volgende dingen bijhoudt:
- De URL van de pagina die je aanpast.
- Je oude meta title en meta description.
– Het aantal vertoningen van voor de aanpassingen.
– Het aantal klikken van voor de aanpassingen.
– De CTR van voor de aanpassingen.
– De gemiddelde positie van voor de aanpassingen. - Je nieuwe meta title en meta description.
– Het aantal vertoningen na de aanpassingen.
– Het aantal klikken na de aanpassingen.
– De CTR na de aanpassingen.
– De gemiddelde positie na de aanpassingen.
Om de statistieken vanuit Google Search Console te verwerken en te noteren, kan je gebruik maken van Search Analytics for Sheets. Hiermee worden je huidige Google Search Console-data in een Spreadsheet-document verwerkt, waardoor je deze gemakkelijk verder kan bewerken. Vervolgens kan je de meta titles en meta descriptions met een tool of plugin per pagina uitlezen om het Spreadsheet-document compleet te maken.
Bekende tools die je hiervoor kunt gebruiken zijn ‘Screaming Frog’ of ‘SEO tools for Excel’. Dit zijn enkele voorbeelden, maar online zijn er nog veel meer tools te vinden die je hiervoor kunt gebruiken.
Meerwaarde bij verhogen CTR
Het handig om te kijken welke pagina’s je wil optimaliseren. Je CTR proberen te verhogen op pagina’s die amper vertoond worden, heeft weinig nut. Daarnaast moet er een meerwaarde zijn in het verhogen van je CTR. Het doel is meer bezoekers trekken om uiteindelijk een actie plaats te laten vinden op je website.
Het is daarnaast belangrijk dat je voldoende data verzamelt om conclusies te kunnen trekken. Te weinig data betekent dat je data onbetrouwbaar zijn. Als je bijvoorbeeld op basis van 30 klikken probeert te beoordelen of je CTR verbeterd is, is je testgroep niet breed genoeg en kan je net de pech hebben dat je data hebt verzameld van de verkeerde mensen. Door langere tijd data te verzamelen spreid je deze risico’s. En heb je uiteindelijk een beter beeld over de gemiddelde bezoeker.
Zorgvuldig conclusies trekken
Het beoordelingsvermogen is ook heel belangrijk. Je hebt de data netjes gedocumenteerd en je hebt voldoende nieuwe data om deze te vergelijken met je oude data. Ook hier geldt, er is niet altijd een eenduidig antwoord door simpelweg te kijken naar alleen je CTR. Een stijging van je gemiddelde positie zal normaal gesproken ook zorgen voor een stijging van je CTR. Het is dus belangrijk dat je dit soort factoren meeneemt wanneer je conclusies gaat trekken.
Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.