Mohi, Mastodon, Minds… 8 interessante alternatieve socialmedia-platforms
De alternatieven voor Twitter vliegen ons de laatste tijd om de oren. Maar ook andere opkomende socialmedia-platforms groeien in populariteit. Welke kanalen zijn in trek of wekken nieuwsgierigheid? Ik zet er in dit artikel 8 voor je op een rij.
Mijn collega Sanne Bekkema schreef eerder al over opkomende socialmedia-platforms als alternatief voor grote jongens als Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en WhatsApp. Denk aan platforms als Gab, Signal, Telegram, MeWe of Xing. Waarvan de een afgelopen jaren meer terrein heeft gewonnen dan de ander.
Dat minder bekende socials opeens populair worden of onze aandacht grijpen, is vaak een gevolg van een groot platform dat onder vuur ligt. Waardoor gebruikers hun heil elders zoeken. De wilde plannen die Elon Musk sinds zijn overname van Twitter daar doorvoert, zijn hier een voorbeeld van. We zien de laatste tijd dan ook een hoop ‘nieuwe’ platforms voorbij komen. Ik bespreek er 8 in dit artikel.
1. Koo
Koo is een Indiaas micro-blogplatform dat eind 2019 werd opgericht en qua uiterlijk veel weg heeft van Twitter. De app heeft het nobele doel om ‘s werelds meest inclusieve social experience te bieden. Dat doen ze door taalbarrières weg te nemen, zodat gebruikers wereldwijd met elkaar kunnen communiceren, ongeacht de taal die ze spreken.
Je kunt er ‘koo’s’ plaatsen in je eigen taal, anderen ontmoeten die jouw taal spreken, maar ook makkelijk berichten in andere talen vertalen en plaatsen om contact te leggen met gebruikers wereldwijd. Het platform ondersteunt momenteel ruim 20 talen, waaronder Engels, Portugees en verschillende Indiase talen. Maar er komen in rap tempo talen bij. Ook Nederlands volgt binnenkort.
Koo werd vooral in Brazilië plotseling razend populair in de zoektocht naar een Twitter-alternatief. Dat het platform specifiek in Brazilië zo aanslaat, heeft deels te maken met de naam. De klank ‘koo’ klinkt hetzelfde als het Portugese woord voor achterwerk: ‘cu’. Inmiddels heeft de app ruim 50 miljoen gebruikers wereldwijd. Of de app ook in Nederland en België aanslaat, zal de toekomst uitwijzen.
2. Minds
Minds werd al in 2015 gelanceerd, maar stijgt in populariteit. Het is ‘een open source sociaal netwerk, gewijd aan internetvrijheid’. Belangrijke pijlers daarbij zijn onder andere vrijheid van meningsuiting, privacy en maximale transparantie. Jan Scheele noemde het platform onlangs al eens op Frankwatching. Hij beschrijft Minds als het decentrale zusje van Facebook. ‘Een veilige sociale haven waar mensen hun gedachten posten, voor het geval er iets gebeurt met hun primaire kanalen als Facebook en Instagram’.
Minds is naar eigen zeggen bestand tegen surveillance, manipulatie van algoritmen en censuur. Bovendien worden mensen die bijdragen aan Minds beloond met Minds-tokens. Daarmee kun je dan weer content promoten of andere contentmakers een ‘fooi’ geven om hen te supporten.
3. Mastodon
Als je fervent Twitter-gebruiker bent, dan heb je misschien al eens over Mastodon gelezen. Alleen al omdat twitteraars de afgelopen tijd in groten getale naar Mastodon ‘verhuisden’ en dat aankondigden op Twitter.
Mastodon is een open source microblog-platform zonder algoritme, dat op het eerste gezicht aan Twitter doet denken. Al is het volgens henzelf geen social platform, maar een netwerk van servers over verschillende onderwerpen.
A good way to describe the network is by saying that Mastodon is a ‘galaxy of interconnected social networks based on a common platform’.
Als gebruiker kun je je bij een server aanmelden en er ‘toots’ plaatsen (vergelijkbaar met tweets). Elke server heeft z’n eigen regels en moderators. Daarnaast kan iedereen een eigen server maken en beheren.
4. Mohi
Mohi is een Amsterdamse start-up en naar eigen zeggen het eerste slow mediaplatform van Nederland. De app werd eind juli 2021 gelanceerd en draait om het ontdekken van digitale content als boeken, artikelen, video’s, podcasts, films en muziek, op basis van aanbevelingen van mensen die je vertrouwt. Oftewel:
Content recommendations from the people you trust.
Mohi werkt niet met een algoritme dat je overspoelt met willekeurige content die al je tijd opslokt, maar op basis van contentcuratie uit je ‘inner circle’. De krenten uit de pap, zeg maar. Die kunnen van vrienden en familie komen, maar ook van je favoriete artiest journalist, filmproducent of expert. Je kunt tips opslaan, borden over bepaalde interesses volgen, om tips vragen én vanuit vrijwel iedere app en browser je eigen tips delen.
5. Hive Social
Hoewel op kleinere schaal, won Hive Social ook aan populariteit toen Elon Musk Twitter overnam. Het socialmedia-kanaal werd in 2019 opgericht en lijkt qua basisfuncties op Twitter, maar is zeker geen 1-op-1 alternatief. Eerder een combinatie van Twitter, Instagram en MySpace, zoals collega Sanne Bekkema het omschrijft. Dat laatste komt vooral door de mogelijkheid om muziek toe te voegen aan je profiel, om het persoonlijker te maken.
Hive Social heeft een tijdlijn zoals Twitter, maar ook een discover-tab waar je via verschillende topics en hashtags content kunt vinden, zoals we van Instagram en TikTok kennen. Een ander belangrijk verschil is dat Hive geen algoritme en advertenties heeft. Posts verschijnen in chronologische volgorde, zonder onderbrekingen.
Het verdienmodel? Om extra nummers aan je profiel toe te voegen, vraagt Hive een kleine bijdrage. Of dat genoeg is voor het voortbestaan van het platform, is de vraag.
6. Post
In een poging het vroegere Twitter te reproduceren, lanceert voormalig Waze-CEO Noam Bardin het microblog-platform Post. Een sociaal platform ‘voor echte mensen, echt nieuws en beschaafde gesprekken’. Op het platform opent Bardin zijn bericht:
Remember when social media was fun, introduced you to big ideas and cool people, and actually made you smarter? Remember when it didn’t waste your time and make you angry or sad? When you could disagree with someone without being threatened or insulted? We want to bring that back with Post.
Een paar functionaliteiten van Post zijn: geen maximale lengte van berichten, de mogelijkheid om losse artikelen van verschillende nieuwsuitgevers te kopen en de optie om content van verschillende bronnen te lezen zonder dat je naar verschillende websites wordt geleid. Om lid te worden, kun je je inschrijven op de wachtlijst.
Post streeft vrijheid van meningsuiting na en wil een leuke plek zijn om met elkaar te praten en van elkaar te leren. Een complexe uitdaging en belofte. Daar zijn ze zich van bewust.
7. The AT Protocol en Bluesky
The AT Protocol is een door Bluesky gecreëerd decentraal socialmedia-project gestart door Twitter-oprichter Jack Dorsey in 2019. Volgens Jan Scheele wil Dorsey met dit project ‘de invloed van bedrijven en overheden op socialmedia-platforms beperken’.
The AT Protocol is bedoeld om een decentraal protocol voor sociale netwerken te ontwikkelen, waarmee verschillende sociale netwerken via een open standaard met elkaar kunnen communiceren.
De netwerktechnologie moet ideeën van de nieuwste gedecentraliseerde technologieën integreren in een simpel, snel en open netwerk. De social-app die daarbij wordt ontwikkeld, zal Bluesky heten. Waarschijnlijk gaat dit in 2023 live, maar je kunt je nu al aanmelden op de wachtlijst.
8. Discord
Discord is misschien wel het meest bekende platform in dit rijtje. Het community-platform bestaat al 7 jaar en bestaat uit servers (een soort groepen) waarin je weer kanalen over verschillende onderwerpen kunt aanmaken. Binnen die kanalen kun je chatten, afbeeldingen delen, threads starten en via audio of video met elkaar communiceren.
Het platform is vooral populair onder gamers, maar dat maakt het niet minder interessant voor andere gebruikers. Opvallend is de aandacht voor het belang van privacy. Je kunt redelijk anoniem blijven en bijvoorbeeld naast je hoofdaccount 4 alternatieve accounts maken waarmee je aan verschillende kanalen kunt deelnemen. Wel benadrukt Discord dat die anonimiteit niet betekent dat iemand aan de gevolgen voor zijn of haar acties kan ontkomen. Meer over Discord lees je in dit Frankwatching-artikel.
Wat moet je met al die alternatieve social platforms?
Als je in Google Trends kijkt naar de toegenomen wereldwijde interesse in deze nieuwe platforms, dan steekt Mastodon er nog steeds met kop en schouders bovenuit. Maar ook Koo en Hive Social pieken rond de periode van Elon Musks overname van Twitter.
En toch denk je misschien: allemaal leuk en aardig, maar behalve een beetje experimenteren en rondkijken: wat moet ik nou met die alternatieve socials?
Is tijdig aanhaken tijdverspilling?
Als je je doelgroep ziet verkassen naar nieuwkomers als Mastodon of Hive Social, kan de druk om met je merk overal aanwezig te zijn hoog oplopen. Zeker nu de chaos bij Twitter amper te overzien is en het organische bereik op de grote platforms alsmaar daalt.
Moet je als bedrijf mee in de volksverhuizing? Social strategist Jack Appleby vindt van niet. Zo schrijft hij op Morning Brew:
If you’re gonna abandon ship on a social network, don’t do it for an unproven social platform that’s barely made it out of the gate.
Niet alleen hebben socialmediamanagers het met de huidige platforms al druk genoeg. Volgens Appleby is het leren kennen van nieuwe social media en daar het wiel uitvinden ook een enorme tijdverspilling. En daar heeft hij een punt. Want zelfs als je content van andere platforms hergebruikt, hebben nieuwe social media vaak nog geen planningstools en zijn ze nog lastig meetbaar. Doordat veel handmatig moet, wordt het een tijdrovende klus.
Je kunt wat Applyby betreft dan ook beter even afwachten hoe een platform groeit en hoe early adopters het gebruiken. Een belangrijk advies daarbij: het kan de moeite waard zijn om je bedrijfsnaam vast veilig te stellen op nieuwe platforms, voor het geval dat.
Size matters 😉
En hoe omvangrijk de chaos en uittocht op Twitter ook lijkt, de omvang van het netwerk is nog altijd enorm. En dat is van wezenlijk belang, benadrukt Jack Appleby. De alternatieve, opkomende platforms zijn in vergelijking met Twitter microscopisch klein als je naar de gebruikersaantallen kijkt. Te klein om écht een concurrent van big tech te worden.
Appleby’s advies: als je een van de grote netwerken dan toch verlaat, verdubbel dan je fanbase op een van de andere gevestigde socials, en begin niet vanaf nul op een nieuw platform dat zich nog moet bewijzen.
Most importantly, remember there’s no such thing as being late to a social network — you’re not missing the boat, you’re just making sure it won’t sink.
Zijn er nog meer onbekendere socialmedia-platforms waar jij enthousiast over bent en die ik heb gemist? Laat het me vooral weten in de comments hieronder!