Geld verdienen met je podcast: zo doe je dat
Wil je een podcast beginnen of maak je er al één, maar heb je nog niet nagedacht over hoe je podcast je ook wat kan opleveren? In dit artikel bespreek ik vijf verdienmodellen. Disclaimer vooraf, geld verdienen met je podcast staat nog in de kinderschoenen. Je bent op dit gebied dus hoe dan ook een pionier.
Kies een verdienmodel dat past bij jou, je bedrijf en je dienst of product
In haar boek Succesvol podcasten voor ondernemers (affiliate) in vier stappen bespreekt Mirjam Hegger hoe je een podcast van de grond krijgt. Naast het doel, het onderwerp, de doelgroep, frequentie en groeistrategie, is het ook belangrijk om na te denken over hoe je geld kunt verdienen met je podcast. Voor de één is het meer dan genoeg als er een bedrag voor een kop koffie tegenover staat, maar voor de ander kan een podcast een op zichzelf staand verdienmodel zijn. Kijk wat bij jou, je bedrijf en je product of dienst past. Alleen dan maak je de juiste keuze voor een verdienmodel.
Verdienmodel 1: Je podcast zelf
De eerste manier om geld te verdienen met je podcast ligt nogal voor de hand, dat is namelijk met de podcast zelf. Jouw podcast is een duurzaam instrument waarmee je een persoonlijke band opbouwt met je potentiële klant en stap voor stap bouwt aan een stevige relatie. Je kunt je podcast zien als een groeiversneller waarmee niet alleen je bedrijf groeit, maar waarin je ook nog eens steeds meer werkt met ideale klanten, zodat je je passie en purpose met elkaar verbindt en impact maakt als ondernemer.
Hoe trek je die ideale klant in je podcast dan aan? Door letterlijk je eigen stem te laten horen. Zo leert je luisteraar jou en je bedrijf (nog beter) kennen en maak je alvast een voorselectie van jouw ideale klanten. Want wie jouw podcast niet interessant vindt, valt simpelweg af.
Verdienmodel 2: Adverteren & Sponsoring
Adverteren en sponsoring liggen heel dicht bij elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillen die je moet kennen.
Adverteren
Verwacht wordt dat de advertentie-inkomsten in podcasting in 2023 stijgen naar 2 miljard dollar wereldwijd. Adverteren in podcasts heeft dus veel potentie, maar staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Een gemiste kans! Waarom? Veel podcasts zijn niche-podcasts. Ze gaan over een specifiek onderwerp of zijn voor een specifieke doelgroep. Dat maakt het voor adverteerders heel interessant. Podcasts hebben een kleiner, maar veel interessanter bereik, waardoor adverteerders minder betalen en tegelijkertijd hun doelgroep beter bereiken.
Uit recent Nederlands onderzoek naar podcasts kwamen drie interessante uitkomsten naar voren:
- Ruim 90% van de podcast-luisteraars skipt reclame in podcasts niet, terwijl de meeste apps waarmee podcasts worden geluisterd die mogelijkheid wel bieden.
- Meer dan de helft van de ondervraagden zegt sneller iets van het adverterende merk te kopen, als ze een advertentie in een podcast hebben gehoord.
- Het overgrote deel van de Nederlandse podcast-luisteraars heeft een hogere tolerantie als het gaat om reclame in podcasts in vergelijking met reclames in andere media, zoals tv of radio.
Podcast-luisteraars blijken reclame tijdens het beluisteren van een podcast niet direct storend te vinden. Ze snappen dat er iets tegenover de waarde staat die ze gratis krijgen.
Soorten advertenties in podcasts
Er zijn drie soorten podcast-advertenties die je kunt inzetten:
- Pre-roll: een advertentie van ongeveer 30 seconden, voordat de podcast begint
- Mid-roll: een advertentie van ongeveer 1 minuut, tijdens de podcast
- Post-roll: een extra advertentie aan het eind van de podcast, die de pre-roll of mid-roll kort herhaalt.
Als je wil gaan adverteren in je podcast is het belangrijk om te weten dat het verschil maakt op welk moment de reclame te horen is. De kans dat een advertentie midden in een podcast-aflevering wordt gehoord, is groter dan bij een pre- of post-roll-advertentie. Voor adverteerders is de mid-roll daarom de meest begeerde plek en jij kunt er als podcast-maker het meest aan verdienen. Realiseer je daarbij wel dat een mid-roll door je luisteraars als het meest storend wordt ervaren.
Wil je dat de advertentie effectief is en je luisteraars zich er zo weinig mogelijk aan storen, hou dan het volgende in gedachten:
- Integreer je advertentie zo in je aflevering, dat de flow van de podcast zo min mogelijk wordt onderbroken
- Verweef de advertentie zo goed mogelijk in je verhaal
- Maak reclame het liefst aan het begin of eind van je podcast
Sponsoring
Bij sponsoring ga je als maker een creatieve relatie aan met de sponsor. Je bedenkt met elkaar leuke manieren om een product of dienst van de sponsor in de aflevering te laten terugkomen. Wat levert het je op? Er is geen standaard berekening om de kosten voor een sponsor, en dus de inkomsten voor jou als maker, vast te stellen. Wel zijn er een aantal modellen:
- CPM: dit zijn de kosten per duizend luisteraars. Stel je hebt 10.00 luisteraars per maand, dan stelt een sponsor daar een vast bedrag tegenover. Uitgangsbedrag is ongeveer 20 dollar per 1.000 downloads (voor 1 advertentie). Daarbij wordt gerekend met de publicatiedatum binnen 30 dagen. CPM is interessant als je al veel luisteraars hebt.
- Als je nog niet zoveel luisteraars hebt, dan kan beloning beginnen in natura, zoals ‘de Paardenpodcast’ en ‘Doet ‘ie anders nooit’ met diervoeders deden.
Als je voor het eerst op zoek gaan naar een sponsor, hou hier dan rekening mee:
- Ga uit van de merkwaarden van je bedrijf. Staat je bedrijf voor groen en duurzaam? Kies dan voor een sponsordeal met een merk met duurzame producten of die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.
- Maak een duidelijke doelgroepomschrijving, zodat je die kunt voorleggen aan je sponsor.
- Benader liever drie interessante, passende sponsoren, dan honderd waar je geen goed gevoel bij hebt.
- Personaliseer je aanvraag. Zorg dat je je sponsor leert kennen en leg uit waarom je specifiek met deze sponsor wil samenwerken.
- Wees transparant, geef aan dat sponsoring van podcasts nog in de kinderschoenen staat. Ga liever brainstormen met je mogelijke sponsor, dan een deal sluiten. Kijk samen hoe je er voor jullie allebei een waardevolle samenwerking van kunt maken.
- Ga niet voor een quick-win, maar voor een duurzame samenwerking op de lange termijn.
Verdienmodel 3: Betaalplatform
Geld verdienen met je podcast door je podcast aan te sluiten bij een betaalplatform wordt in Nederland nog niet heel vaak toegepast. Een betaalplatform kan werken met een donatiemodel (crowdfunding), maar ook met een abonnementsmodel.
Laten we eerst eens kijken naar crowdfunding. Heb je financiële hulp nodig om je podcast van de grond te laten komen? Dan is het een mooie manier om je idee werkelijkheid te laten worden. Zonder ingewikkelde constructies met investeerders en banken. Maar ook om structurele inkomsten uit je podcast te halen, is het koppelen van een crowdfunding-campagne ideaal.
Via o.a. Patreon en Petje Af kun je donaties binnenhalen. Het koppelen van een crowdfunding-platform aan je podcast is heel simpel:
- Je meldt je podcast aan bij een platform zoals Patreon of Petje Af.
- Je kiest voor welk bedrag (eenmalig of lidmaatschap) jouw luisteraars kunnen doneren
- Je luisteraar doneert een bedrag
- Jij krijgt de inkomsten minus een fee voor het platform
- Je luisteraar krijgt toegang tot extra content
In april 2022 startte het Deense bedrijf Podimo in Nederland een abonneedienst voor podcast-luisteraars. Je kunt het zien als een betaalplatform zoals Netflix, maar dan voor podcasts. Podcast-makers die zijn aangesloten ontvangen een vast bedrag per maand. Abonnees krijgen voor 5 euro per maand toegang Nederlandse podcasts en luisterboeken.
Verdienmodel 4: Een product of dienst koppelen
Door een product of dienst aan je podcast te koppelen, kun je indirect geld verdienen aan je podcast. Hoewel je in je podcast natuurlijk al kennis en expertise deelt, zal je merken dat luisteraars jouw advies over hun specifieke situatie willen, én bereid zijn om daarin te investeren. Die kennis kan je op verschillende manieren verkopen. Bijvoorbeeld in de vorm van een uurtarief door jezelf als zzp’er te verhuren, maar er zijn ook andere manieren. Stel je bent een marketingspecialist en je hebt een podcast over social media. Dan is het een kleine stap om daaraan een training over social media te koppelen.
Wil je meerdere mensen tegelijk helpen? Dan kun je een (online) workshop geven, een (online) training maken of een groep deelnemers verzamelen die je gaat coachen.
Verdienmodel 5: Online leads
Via je podcast bereik je op een laagdrempelige manier veel potentiële klanten. Daarmee biedt je hen al waarde, maar deze waarde kun je als het ware verlengen. Je kunt luisteraars in je podcast uitnodigen om naar jouw website te gaan, bijvoorbeeld om artikelen te lezen, of om lid te worden van je community. Ook kun je hen vragen om je te volgen op social media of ze een weggever aanbieden. Op deze manier krijg je via je podcast online leads. Leads zijn voor jouw bedrijf interessante potentiële klanten.
Dit waren vijf verdienmodellen, maar er zijn er nog meer. De belangrijkste boodschap van Hegger is dat je je podcast benadert als een ondernemer. Ik ben heel benieuwd of, als jij een podcast hebt, of overweegt om er een te starten, al hebt nagedacht over je verdienmodel?
Succesvol podcasten voor ondernemers
Ik hoor het om me heen regelmatig dat mensen willen gaan podcasten, maar allerlei beren op de weg zien. Dit boek is dan precies wat je moet lezen. Het is praktisch, laagdrempelig en maakt vooral heel duidelijk dat je gewoon moet beginnen. De markt zit vol potentie. 49% van de Nederlanders van 16 jaar of ouder luistert weleens naar een podcast. En er zijn ‘slechts’ 18.000 Nederlandse podcasts op de markt. Dat klinkt misschien veel, maar het aantal podcast-kanalen is nog erg laag ten opzichte van de socialmedia-kanalen.