Waarom quiet quitting in opkomst is
Quiet quitting is een term die door het populaire TikTok leven is ingeblazen. Millennials en Gen-Z’ers stoppen massaal met overuren maken als daar geen compensatie voor is. Dit betekent om 9 uur op het werk zijn en stipt om 5 uur naar huis. Ondanks het woord ‘quitting’, heeft quiet quitting niets te maken met ontslag nemen. Maar meer met binnen je functie werk verrichten en geen indruk meer hoeven te maken op je baas voor dat beetje extra. Kortom: je doet nog steeds je werk, maar niet meer ‘Above and Beyond’.
Er is niets mis met een beetje extra werk verrichten en je vrije uren in te leveren om je baas gerust te stellen dat deadlines behaald worden. Maar als het ten koste moet gaan van je familie en je gezondheid, dan is het misschien tijd om even een stapje terug te nemen.
De COVID-19-pandemie was een grote reset voor veel mensen. Velen vroegen zich af wat ze in het leven willen bereiken. Wil ik verdergaan met het leven dat ik heb, of wil ik iets compleet anders? Heb ik misschien meer vrije tijd en tijd met familie nodig?
Veel mensen zijn door de pandemie geforceerd geweest om een andere loopbaan te nemen. Sommigen voor een betere start, en anderen voor een carrière-pauze. Voor de vorige generaties was het heel normaal dat je een 40-urige werkweek of meer maakte. En zelfs buiten je werktijden e-mails en berichten beantwoordde.
Het blijkt dat veel Millennials en de Gen-Z’ers de ‘hustle-cultuur’ zat zijn. Veel van hen kiezen liever een betere work-life-balans over een bloeiende carrière met een grote kans op een burn-out. En dat is erg begrijpelijk.
De nadelen van quiet quitting
Werknemers en werkgevers gaan hand in hand. Als een werknemer geen baas heeft betekent dat geen inkomen. Heeft een werkgever geen werknemer, dan staat het bedrijf stil. Er zal dus een balans moeten zijn.
Werkgevers denken over het algemeen meer aan de groei van het bedrijf. De werknemer moet meer opbrengen dan hij of zij moet kosten. Dus als een werkgever iemand aanneemt, is er vaak de verwachting dat de aangenomen persoon zich meer dan 100% inzet. Dat wordt dan meestal ook gedaan, want de werknemer moet ook zijn brood verdienen om zijn familie te onderhouden en andere vaste lasten te betalen. Hij wil zijn baan natuurlijk niet verliezen.
Eigenlijk is het enige nadeel van quiet quitting voor het bedrijf zelf. Nederland is een land dat veel waarde hecht aan deadlines, en afspraak is afspraak-rituelen. Stel het werk is nog niet af en er is een strikte deadline, dan maken we al snel overuren. We slaan al snel het avondeten over en met familie bijkletsen over je dag wordt uitgesteld tot in de late uren. Quiet quitters doen dat niet (meer).
Het nadeel voor een quiet quitter is dat de werkgever inziet dat er geen motivatie getoond wordt en de persoon al snel vervangen kan worden voor iemand die zich wel 200% wilt inzetten.
Quiet quitters zijn niet het probleem, maar het management
Je zult wel denken dat het probleem in kwestie bij de quiet quitter ligt. Maar de realiteit is net iets anders. Een werknemer werkt natuurlijk wel voor een baas, maar de baas heeft geen enkele reden om familietijd en vrije tijd te ontnemen.
Techbedrijf Amazon experimenteert met kortere werkdagen en weken. De retailgigant is gaan experimenteren met een 30-urige werkweek: een groep medewerkers ging van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 14.00 uur aan de slag. Ze zouden 75% van hun normale salaris ontvangen, maar al hun andere voordelen behouden.
De proefperiode was over het algemeen succesvol. In een enquête zeiden mensen dat ze gelukkiger waren, minder gestrest waren en meer van het werk hielden. De enige zorg: het aannemen van nieuwe medewerkers zou wat geld kosten dat het bedrijf niet had verwacht uit te geven.
Wat kan er worden gedaan om quiet quitting te stoppen?
Quiet quitting is voor velen een misleidende term. Niemand stopt met werken. Er wordt simpelweg een betere balans gecreëerd tussen werk en privé. Een e-mail of een belletje buiten het werk om? Schuif het maar naar de volgende dag. Natuurlijk, als het management op orde is en de werkgever betaalt voor de extra overuren en energie die de werknemer geeft, mogen ze ook wat meer verwachten van de werknemer.
Maar andersom is dat ook een moreel. Krijg je meer salaris of andere secundaire voordelen? Ga er dan ook maar vanuit dat je meer taken op je bordje krijgt.
Het gaat hier om menselijke emoties. Als een werknemer zich ondergewaardeerd voelt, dan zal hij of zij ook minder presteren. Maar is de balans juist? Dan zal alles op zijn plaats vallen.
Vind jij dat quiet quitting een passende term is? Of heb jij grote vraagtekens of dit not done or done is? Ik hoor graag van je in de comments.