4 handvatten voor groei, ook tijdens een recessie
Zou het een kwestie van perspectief, durf of strategie kunnen zijn hoe een mogelijke recessie invloed heeft op jouw resultaten? Om de mensen die verantwoordelijk zijn voor groei enkele handvatten te geven deel ik een uiteenzetting van zaken die kunnen zorgen voor groei, ongeacht de omstandigheden.
Het recessiespook waart door de westerse wereld. Het consumentenvertrouwen behaalde in april 2022 het laagste niveau ooit volgens de metingen van het CBS. Oorlog, inflatie, krapte op de arbeidsmarkt en potentiële lockdowns zijn aan de orde van de dag. Roerige tijden dus voor ondernemers, directieleden en marketeers die afgerekend worden op de groei van hun bedrijf maar tegelijkertijd een grote afhankelijkheid van de markt ervaren.
The invisible hand, zoals ooit geopperd door Adam Smith, is nog altijd invisible en onze invloed hierop blijkt ondanks verwoede pogingen van organisaties als de Europese Centrale Bank nog altijd beperkt. Een ander veel gehoord motto is ‘never waste a good crisis’. Bedrijven als Uber, WhatsApp en Instagram werden tijdens de vorige economische crisis opgericht.
Misschien is het dus slechts een kwestie van perspectief, durf of strategie hoe een mogelijke recessie invloed heeft op jouw resultaten. De tips die ik in dit kader met je wil delen:
- Repareer het dak wanneer de zon schijnt
- Tref de juiste voorbereidingen
- Diversificatie
- Vertrouw op cijfers
- Denk niet alleen aan jezelf
Repareer het dak wanneer de zon schijnt
Zonder mijn voorliefde voor clichés de overhand te laten nemen, is dit mogelijk de open deur die veel te weinig wordt ingetrapt. Te vaak gaan goede tijden voor een bedrijf gepaard met onverantwoorde risico’s, een stijging in het uitgavenpatroon of algehele nalatigheid binnen cruciale bedrijfsprocessen.
Zorg er juist in deze periodes voor dat je reserves aanlegt binnen het bedrijf, langdurige contracten sluit met klanten en extra investeert in relaties met investeerders, aandeelhouders, klanten en je algehele doelgroep. Raak niet overmoedig in voorspoedige tijden.
Hope for the best, prepare for the worst.
Tref de juiste voorbereidingen
In economisch zware tijden worden de markten nog competitiever en de consument nog meer veeleisend en kieskeurig. Dit betekent dat slecht voorbereide, welhaast wanhopige, pogingen tot groei vaak gedoemd zijn om te mislukken. Zorg daarom dat de voorbereidingen die nodig zijn voor effectieve groei doorlopend gedaan worden. En niet pas wanneer de nood aan de man is en het dus eigenlijk al te laat is.
Voorbeelden:
- Doe kwalitatief en kwantitatief doelgroeponderzoek
- Breng de noodzakelijke infrastructuur voor groei op orde
- Maak je huidige en benodigde marketing- en salesfunnel inzichtelijk
- Werk aan een ijzersterk merkverhaal met bijbehorende beloften
Diversificatie
In een eerder artikel gaf ik de tip om iets nieuws te proberen voordat het nodig is. Na de lockdowns van 2020 en 2021 zullen talloze ondernemers het belang van een diversificatie in verdienmodel beamen. Zij hebben creatieve manieren gevonden om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Logischerwijs met sterk wisselend succes.
Diversificatie gaat verder dan het aanbieden van nieuwe producten of diensten aan je huidige doelgroep. Het aanboren van nieuwe doelgroepen, het testen van nieuwe kanalen of het starten van geheel nieuwe bedrijven behoren altijd tot de mogelijkheden om groei te versnellen. En vooral risico’s te spreiden. Speltip 6: spreid je winkansen, aldus het Holland Casino. Het toevoegen van een vleugje creativiteit in de manier hoe, de plek waar of misschien zelfs waarom je waarde toevoegt voor de doelgroep is hierin van groot belang voor uiteindelijk succes.
Een recent voorbeeld vind je bijvoorbeeld in de horeca. Toen het eten op locatie tijdelijk volledig stil viel zag je veel bedrijven uit nood, en dus niet uit strategie, de switch maken naar bezorgen. De bedrijven die al een gevestigde naam hadden qua bezorgen, een aangepaste menukaart en de benodigde logistiek konden veel beter deze klap opvangen dan de bedrijven die te lang op 1 bron van inkomsten hebben gericht. De horecaondernemer die ook al een webshop had was helemaal spekkoper.
Vertrouw op cijfers
Ik vertelde al over het belang van een goede infrastructuur en marketing- en salesfunnel. Zonder het onderbuikgevoel te onderschatten hoeven we in 2022 absoluut niet meer louter hierop te vertrouwen en te bouwen. Het werken met (en op basis) van valide, statistisch significante en waardevolle datapunten zorgt ook, mogelijk juist, in dergelijke tijden voor houvast en richting in je groeistrategie.
Niet alleen kan het vergroten of beperken van investeringen gedaan worden op basis van rendabiliteit. Het biedt de mogelijkheid om het veranderende consumentengedrag niet als gemeengoed te beschouwen, maar specifiek voor jouw markt en bedrijf inzichtelijk te maken en daardoor beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Met inzicht in de juiste data zul je op tijd herkennen als een neerwaartse trend zich aandient. Of als deze juist onverwachts uitblijft.
Bovendien zorgt een datagedreven groeistrategie voor zekerheid binnen het team. En ook voor vertrouwen onder investeerders en aandeelhouders, juist wanneer dit op het laagste punt ooit zit.
Denk niet alleen aan jezelf
Een mogelijk Pavlov-effect van een economische crisis kan het vertonen van egoïstisch gedrag zijn. Logischerwijs moet je in een neerstortend vliegtuig altijd eerst je eigen luchtmasker opzetten en dit is ook zeker geen poging om te beargumenteren dat je anderen boven jezelf moet stellen. Zonder jou als ondernemer is er natuurlijk geen bedrijf om voor te werken, van te kopen of in te investeren.
Desondanks ben je niet alleen in deze crisis en kan een open blik en/of een altruïstische instelling wonderen doen voor je groeistrategie. Gun je klanten een uitstel van betaling zodat ze levenslang ambassadeur zijn van jouw bedrijf en merk. Geef je personeel een correctie voor inflatie op hun salaris, zodat hun koopkracht niet daalt en ze niet de negatieve effecten van schaarste op hun prestaties zullen tonen.
Onderscheid jezelf binnen de markt door juist in roerige tijden een significante investering in tijd, geld of kennis te doen aan een instantie die het goed kan gebruiken. Zo ontvang je de bijbehorende lof en PR waar geen betaalde marketingcampagne tegenop kan. Help nooit om er wat voor terug te krijgen. Besef dat wie goed doet, goed ontmoet.
Een utopie?
Groeien tijdens een recessie een utopie? Volgens mij niet, wat denk jij?