De toekomst van e-commerce: de relatie tussen consument & fabrikant op zijn kop
Wat als de traditionele relatie tussen consument en fabrikant op zijn kop wordt gezet, waarbij consumenten de makers worden van de producten die ze kopen? Dat is het idee dat aan de basis ligt van een nieuwe golf van e-commercebedrijven. Deze bedrijven maken gebruik van de kracht van online platforms om kopers en verkopers rechtstreeks met elkaar in contact te brengen. Dit resulteert in de eliminatie van de tussenpersoon en een daling in de prijzen voor zowel de consument als producent. Zou dit Consumer to Manufacturer-model (C2M) de toekomst van e-commerce kunnen zijn?
Wat is het Consumer to Manufacturer-model?
Even een korte recap, wat is D2C? Direct-to-consumer, ook wel business-to-consumer genoemd, is een bedrijfsmodel waarbij producten direct aan de consument worden geleverd. Hierbij worden externe partijen zoals groothandels of detailhandelaren omzeild.
Het belangrijkste verschil tussen het D2C- en C2M-model is dat de consument en de ontwerpers op hetzelfde niveau acteren. Dit is mogelijk door sociale media (bijvoorbeeld TikTok & Instagram). De Chanels en de Gucci ‘s van deze wereld maken de modetrends niet meer, het zijn juist de consumenten die bepalen wat er in of uit is.
Sociale media verbindt de ontwerpers (creators/ influencers) en de fabrikanten direct met elkaar, wat zorgt voor kortere communicatielijnen. Op deze manier kunnen trends snel worden opgepikt en kunnen de fabrikanten hier vrijwel direct op inspelen.
Bovendien is deze nieuwe trend voor beide partijen kostenefficiënter. Doordat de tussenpersoon wegvalt, zullen de consumenten minder betalen en de fabrikanten meer verdienen. En dit alles zonder kwaliteitsverlies, aangezien deze fabrikanten al voor grote merken produceren en ontwerpen. Het grote verschil is nu dat deze merken geen hoge marges op deze producten kunnen toepassen.
Even samenvattend wat het C2M-model is:
- Klanten zijn rechtstreeks verbonden met de fabrikanten.
- Veel schakels in de productieketen worden uitgeschakeld, wat leidt tot lagere kosten.
- Fabrikanten produceren op verzoek van de klant (demand driven).
Hoe SHEIN het C2M-model toepast
SHEIN is een Chinese online ‘fast fashion retailer’. Misschien heb je nog niet eerder van dit bedrijf gehoord, maar het is erg populair onder de jongere generatie. SHEIN is zo populair, omdat ze voor een relatief lage prijs trendy kleding leveren (nog sneller dan hun concurrenten zoals H&M of Zara).
TikTok speelt een grote rol bij het aantrekken van klanten. Vaak worden deze klanten aangetrokken door bijvoorbeeld een dans- of muziektrend. SHEIN gebruikt influencers om deze trends te presenteren aan hun doelgroep en zo klandizie te verhogen. Het bedrijf was in 2020 het meest besproken merk op TikTok en YouTube, en het op vier na meest besproken merk op Instagram.
SHEIN doet voorspellingen over trends en produceert artikelen al drie dagen nadat een trend is vastgesteld. SHEIN beperkt haar bestellingen tot kleine batches om de belangstelling van klanten te peilen.
In 2021 kwam online retailer SHEIN wel onder vuur te liggen vanwege de behandeling van werknemers in sommige van hun productiefaciliteiten. Uit dit rapport bleek dat arbeiders bij SHEIN tot 75 uur per week moesten werken en niet per uur werden betaald, maar per aantal producten dat ze produceerden. Als gevolg van de bevindingen kreeg SHEIN kritiek van zowel arbeidsrechtengroeperingen en hun afnemers.
Voor- en nadelen van het C2M-model
Het C2M-model heeft veel voordelen, niet alleen voor de consument, maar ook voor de producent en verkopers.
Voordelen voor het platform
- Het model schakelt tussenpersonen uit, zodat de consument producten van hogere kwaliteit tegen lagere prijzen kan kopen.
- Platforms hoeven geen inventaris bij te houden, omdat de artikelen rechtstreeks naar de consumenten worden verzonden (Just in time manufacturing).
- Lage acquisitiekosten, omdat het via grote socialmediaplatformen verloopt en je rechtstreeks werkt met opinieleiders/influencers op social media.
- Community’s op TikTok of andere socialmediaplatformen genereren loyaliteit en bevorderen vertrouwen.
Voordelen voor de fabriek
- Voorspelbare vraag.
- De verspilling wordt verminderd omdat de fabrieken nu precies weten wat en hoeveel ze moeten produceren. Hierdoor hoeven er geen grote hoeveelheden producten te worden gemaakt.
- Fabrieken weten wat de markt wil en welke machines ze nodig hebben, hierdoor kunnen producenten betere investeringen doen.
Voordelen voor de consument
- Geen tussenpersoon; daarom worden producten goedkoper.
- Producten worden sneller naar de consument verzonden, omdat er niet veel tijd zit tussen de ontwerp- en de productiefase.
- Op maat gemaakte en trendy producten.
- Ontwerpers kunnen nu producten ontwerpen en deze op de markt brengen via hun video’s en posts.
Nadelen van het C2M-model
- Kwaliteit kan een nadeel zijn. Dit is niet zozeer doordat de fabrieken incapabel zijn, maar eerder problemen hebben met het monitoren en waarborgen van de kwaliteit.
- Het per ongeluk kopiëren van andermans designs.
- Cultuur en geopolitiek: sommige producten die opgepikt worden als trend kunnen in bepaalde markten aanstotend zijn, denk aan teksten op T-shirts of andere kleding.
- Milieu: er wordt misschien wel minder geproduceerd, maar nu moet elk pakketje individueel worden verzonden. Als je kijkt naar een Zara die koopt in bulk, maar verspreidt deze bulk over verschillende winkels en verkort zo de afstand met voertuigen.
Is C2M de toekomst van e-commerce?
Met dank aan digitalisatie is het mogelijk om dit soort modellen te ontwikkelen en toe te passen. Wat vooral een grote impact heeft, is de toegankelijkheid van grote hoeveelheden data én manieren om deze te verwerken. Met deze technologieën zijn bedrijven in staat om hun klanten beter te begrijpen en effectiever in hun behoeften te voorzien.
Maar is het de toekomst van e-commerce? Het is niet zozeer de toekomst van e-commerce, maar eerder de toekomst van klantbehoeften. Consumenten willen steeds individualistischer zijn en houden minder van de standaard winter/zomer-collecties. Dit blijkt onder andere uit een recent onderzoek van Carpathia (artikel in het Duits).
Hierdoor is het niet gek dat C2M erg populair is onder de jongere generaties, die veel op TikTok zitten en meegaan met bepaalde trends.
Onze visie
Wij zijn van mening dat het C2M-model de effectiefste methode is voor interactie met je doelgroep. Op deze manier kun je artikelen ontwerpen die daadwerkelijk aan de verwachtingen en behoeften van je klanten voldoen, doordat je persoonlijk met hen verbonden bent en hun eisen kent. Je hoeft je nooit zorgen te maken dat je een product uitbrengt dat niet voldoet aan de wensen van je klanten. Het C2M-model zal je helpen om op de hoogte te blijven van de eisen van je klanten en producten te produceren die zij leuk vinden. Of je nu een nieuwe productlijn lanceert of een bestaande verfijnt.
Hoewel het model veelbelovend is, kan het moeilijk te implementeren zijn, vooral voor kleine en small- en medium-sized enterprises (SME’s). Een van de grootste uitdagingen is dat het C2M-model een hoog niveau van klantenbetrokkenheid vereist, wat duur en tijdrovend kan zijn om te bereiken. Bovendien is C2M sterk afhankelijk van gegevensverzameling en het verwerken hiervan, wat voor SME’s ook een uitdaging kan zijn. Hoewel het C2M-model dus veel potentie heeft, hangt de relevantie af van de huidige fase waarin een bedrijf zich bevindt.
Wat vind jij van deze ontwikkeling? Is dit het model van de toekomst of slechts een trend in het voortdurend veranderende online landschap?