SEO

Verbeter je positie met een SEO-concurrentieanalyse [4 stappen]

0

Voor optimale online zichtbaarheid is het belangrijk op SEO-gebied beter te scoren dan je concurrenten. Een SEO-concurrentieanalyse kan je helpen je positie te verbeteren. Met een SEO-analyse breng je de activiteiten van je concurrentie in kaart én kun je ze gebruiken voor je eigen strategie. Hoe voer je zo’n SEO-analyse goed uit? In dit artikel deel ik een plan in 4 stappen.

1. Breng je SEO-concurrenten in kaart

Om te weten wie je SEO-concurrenten zijn, is het belangrijk om eerst zicht te hebben op de bedrijven die met hun website proberen te ranken voor dezelfde zoekwoorden als jouw bedrijf. Je SEO-concurrenten zijn namelijk niet noodzakelijk dezelfde bedrijven als je concurrenten in de offline wereld. Zodra je weet wie je organische concurrenten online zijn, kun je beginnen met het analyseren van hun website om zo te ontdekken wat zij beter doen dan jij.

Maar voor je kunt starten met je SEO-concurrentieonderzoek, is het eerst nog nodig om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren.

Start met een zoekwoordenonderzoek

Tijdens dit zoekwoordenonderzoek ga je op zoek naar relevante zoekwoorden met een hoog zoekvolume waarop kan worden geconcurreerd. Dit geeft ook inzicht in jouw sterke zoekwoorden (zoekwoorden waarop jij beter scoort dan de concurrentie), zwakke zoekwoorden (zoekwoorden waarop de concurrentie beter scoort dan jij) en opportuniteiten. Dit zijn zoekwoorden waarmee jouw website nog niet scoort, maar de concurrentie wel. Houd daarbij rekening met de verschillende zoekintenties van gebruikers op Google.

Zoekintenties worden in 4 verschillende soorten onderverdeeld:

  1. Navigationele zoekopdrachten
    Bij navigationele zoekopdrachten zijn gebruikers op zoek naar een specifieke website of webpagina. Een voorbeeld van een navigationele zoekopdracht is ‘Frankwatching’.
  2. Informatieve zoekopdrachten
    Gebruiken surfers een informatieve zoekopdracht? Dan zijn ze op zoek naar informatie over een specifiek onderzoek. Hier is een voorbeeld ‘Hoe voer je een SEO-concurrentie uit’?
  3. Commerciële zoekopdrachten
    Zijn surfers op zoek naar een product of dienst om aan te kopen? Dan spreken we van een commerciële zoekopdracht. Het gaat hier om een oriënterende zoekintentie. Een voorbeeld kan zijn ‘SEO bureau’.
  4. Transactionele zoekopdracht
    In tegenstelling tot de commerciële zoekopdracht, zit er achter de transactionele zoekopdrachten een duidelijke aankoopintentie. ‘SEO specialist inhuren’ is hier een voorbeeld van.

Het is belangrijk om te weten welke zoekintentie je doelgroep vooral heeft. Dan kan het echte werk beginnen: ga op zoek naar potentiële zoekwoorden om je concurrentieanalyse op te richten.

Focus op longtail-zoekwoorden

Longtail-zoekwoorden zijn simpelweg gezegd de meer specifieke (en meestal ook langere) zoekwoorden. Het is verleidelijk om algemene zoekwoorden met groot zoekvolume uit te kiezen, maar dat is niet altijd beter.

Ten eerste zijn longtail-zoekwoorden veel minder competitief dan de algemene zoekwoorden. Het is daarom eenvoudiger om er hoog mee te ranken dan bij algemene zoekwoorden. Daarnaast zijn longtail-zoekwoorden specifieker dan kortere zoekwoorden. Hierdoor is de kans groter dat de zoekopdracht omgezet wordt in een verkoop. Het laatste voordeel is dat het met longtail-zoekwoorden gemakkelijker is om een niche te bereiken.

Een voorbeeld van een algemeen zoekwoord is ‘schoenen’. Het longtail-zoekwoord daarbij is bijvoorbeeld ‘zwarte hardloopschoenen heren maat 44’.

Maak gebruik van gratis tools

Verschillende gratis tools maken het gemakkelijker om binnen je SEO-analyse een zoekwoordenonderzoek te voeren. Begin eerst en vooral met een brainstorm: welke zoekwoorden zijn volgens jou belangrijk voor je bedrijf? Zodra je een lijst hebt, kun je tools gebruiken om die lijst uit te breiden en te verfijnen.

Tools die ik zelf aanraad:

  1. Google Zoekwoordplanner, hiermee kun je niet alleen zien wat het gemiddeld maandelijks zoekvolume is; het is ook een handig hulpmiddel om nieuwe zoekwoorden te vinden. Deze tool geeft je een indicatie van het gemiddeld maandelijks zoekvolume en de moeilijkheidsgraad van de concurrentie.
  2. Google Trends is een andere handige tool van de zoekmachine. Je kunt deze tool gebruiken om te zien hoe de populariteit van specifieke zoekwoorden in de loop der tijd is veranderd. Je kan ook twee gelijksoortige zoekwoorden vergelijken zodat je weet op welke van de twee je je het beste kunt richten.
  3. Google Search Console, maakt het mogelijk historische data van je eigen website analyseren. Zo kom je te weten welke zoekopdrachten de bezoekers van je website gebruikt hebben om op jouw site terecht te komen. Je kunt deze data terugvinden onder het submenu ‘Prestaties’.

Nu je weet welke zoekwoorden voor jouw bedrijf belangrijk zijn, kun je verder met je SEO-analyse en onderzoeken welke andere bedrijven zich ook voor die specifieke zoekwoorden ranken. Die bedrijven zijn je SEO-concurrenten.

Keyword gap-analyse

Via geavanceerde SEO tools zoals Semrush en Ahrefs kun je een keyword gap analyse uitvoeren. In deze tool geef je de website URL’s van je belangrijkste concurrenten op. Vervolgens analyseert de tool de zoekwoorden die gebruikt worden op de websites van je concurrenten en vergelijkt hij deze met de zoekwoorden waarop jij wordt gevonden. De resultaten kunnen je helpen met het opdoen van inspiratie voor toekomstige blogberichten of pagina’s:

  • Weak: Zoekwoorden waarvoor het jouw site lager scoort dan een van de andere opgegeven concurrenten.
  • Untapped: Zoekwoorden waarvoor het jouw site geen rankings heeft, maar minstens één van de andere ingeschreven concurrenten wel.

2. Onderzoek de content van je concurrenten

De informatie uit deze analyse kun te gebruiken om de content van je eigen website te optimaliseren. Welke content van de concurrenten trekt veel verkeer naar hun website? Dat kom je te weten door een onderzoek naar de content onderdeel te maken van je SEO-analyse. Dat kan de content op je webpagina’s betreffen, maar ook over de ideeën voor bijvoorbeeld een nieuwe blogpost.

Begin de content-analyse op de pagina’s van de concurrent die het best scoren voor jouw focus zoekwoorden. Kijk hier eerst naar de page title en meta descriptions: zit het focus zoekwoord daar in verwerkt? Neem vervolgens een kijkje naar de content op die pagina’s: hoe zijn de pagina’s opgebouwd? Welke titels hebben ze? Hoe lang zijn de teksten?

Relevante criteria om mee rekening te houden zijn:

  • Het aantal woorden en de lengte van het artikel
  • Gebruik van visuals: afbeeldingen, video’s, infographics,…
  • De page title en meta description
  • Schrijfstijl
  • Aanwezigheid van structured data
  • Titels en tussentitels

Het analyseren van deze onderdelen, geeft je een beter beeld van wat er nodig is om goed te scoren voor jouw focus zoekwoorden.

3. Analyseer de link-profielen

Een ander belangrijk onderdeel van de SEO-analyse is een backlink-analyse. Hierin evalueer je de kwaliteit én kwantiteit van de externe links die naar de website van jouw concurrent verwijzen. De hoeveelheid links is belangrijk; maar dat heeft een minder grote invloed dan de kwaliteit. Een link is van hoge kwaliteit als het afkomstig is van een relevante en gezaghebbende website.

De kwaliteit van het link-profiel van een site wordt uitgedrukt aan de hand van de domein-autoriteit. Dit is een score van 0 tot 100. Hoe hoger de domein-autoriteit, hoe krachtiger het link-profiel van die website is. Deze domeinautoriteit heeft net zoals de content op de pagina een invloed op de ranking in de zoekresultaten. Heeft je concurrent een hogere domein-autoriteit dan jij? Dan is er de kans dat zij beter zullen worden gevonden dan jij.

Je kunt een link-analyse uitvoeren met tools zoals Moz’s Link Explorer. Deze tool toont je het aantal inkomende links én de kwaliteit van die links.

4. Bekijk de technische SEO

Met een technische SEO-analyse ga je op zoek naar de zwakke punten in de technische SEO van je concurrenten. Een technische SEO-analyse kijkt onder andere naar de structuur van de website, de snelheid, mobielvriendelijkheid, en nog veel meer. Ken je de zwakke punten van je concurrent? Dan kun je de technische SEO van jouw eigen website optimaliseren.

Wat levert SEO-analyse je op?

Een SEO-analyse van je concurrenten is een geweldige manier om meer te leren over je branche en over je concurrenten. Het geeft je de kans om jouw website te optimaliseren voor de zoekresultaten. Vergeet zeker niet om je eigen prestaties in de gaten te houden en, indien nodig, ervoor te zorgen dat je je eigen SEO-inspanningen tijdig bijstuurt om je concurrenten voor te blijven.