SEO

Ik ga op vakantie en neem níet mee: mijn SEO-werkzaamheden [checklist]

0

Je SEO-campagnes lopen goed en je vakantiegeld is gestort. Niks staat je meer in de weg om op zomervakantie te gaan. Althans dat denk je…

Tijdens je afwezigheid kan er een hoop fout gaan waardoor je of tijdens je vakantie wordt gestoord of je de schade na je vakantie mag gaan herstellen. Om dat te voorkomen: een korte SEO-vakantiechecklist om er voor te zorgen dat jij alleen nog maar hoeft te crawlen naar het strand of de bar. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.

1. Breng stakeholders op de hoogte

Er zijn veel expertises die (in)direct invloed hebben op jouw SEO performance. Denk aan expertises als CRO, UX specialist, developers, contentmarketeers en server beheerders. Het is belangrijk dat deze specialisten op de hoogte zijn van jouw afwezigheid. Geef ze vervolgens een briefing mee waarin je per expertise vertelt: waarop ze invloed hebben, waarop ze moeten letten zodra ze iets aanpassen, hoe ze hun werk kunnen controleren en aan welke voorwaarden een eventuele verandering moet voldoen.

Om je alvast op weg te helpen deel ik een paar aandachtspunten per expertise.

Content marketeer

Een content marketeer schrijft veel content. Maar houdt deze persoon ook rekening met je SEO-strategie?

Aandachtspunten:

  1. Meta tags: worden de juiste on-page SEO-elementen meegegeven in een artikel?
  2. Worden de juiste interne links aangebracht?
  3. Worden de juiste anchor-teksten geplaatst?
  4. Wordt er rekening gehouden met duplicate content?
  5. Worden briefings opgevolgd?

Tools waarmee je dit kunt controleren:

  •  Een webcrawler

Front-end developer

Een front-end developer heeft invloed op techniek en je interne linkstructuur. Maar houdt diegene ook rekening met je technische SEO-doelstellingen?

Aandachtspunten:

  1. Worden belangrijke menu’s niet zomaar aangepast?
  2. Ontstaan er geen rendering problemen voor Google?
  3. Wordt er rekening gehouden met de core web vital metrics?
  4. Staan er SEO-verbeteringen van jou op de sprint tijdens je afwezigheid?

Tools waarmee je dit kunt controleren:

1. Mobiel vriendelijkheid test
2. Lighthouse

back-end developer

Je back-end developer ontwikkelt mooie oplossingen. Maar houdt diegene ook rekening met je Technische SEO-strategie?

Aandachtspunten:

  1. Worden gedeeltes van je website niet zomaar afgesloten voor Google (via bijvoorbeeld je robots.txt of d.m.v. een meta noindex tag)?
  2. Wordt er geen migratie in gang gezet zonder dat dit door een SEO-specialist is voorbereid?
  3. Worden pagina’s zomaar offline gehaald, zonder rekening te houden met eventuele backlinks?

Tools waarmee je dit kunt controleren:

  1. Webcrawler
  2. Website analyse tool zoals Ahrefs en Semrush

CRO-specialist

Je CRO-specialist laat tijdens je vakantie een positief testresultaat zien aan je marketingmanager. Maar wordt hier ook rekening gehouden met jouw SEO-performance?

CRO resultaten voor SEO.

Aandachtspunten:

  1. Is in een A/B-test ook de impact op SEO meegenomen?
  2. Wordt er bij een A/B-test rekening gehouden met duplicate content?
  3. Worden er niet zomaar tracking pixels ingeladen die een negatieve invloed hebben op je website snelheid?

Tools waarmee je dit kunt controleren:

  1. Webcrawler
  2. Een website-snelheidtool zoals: GTmetrix of webpagetest.org

Product owner

Volgens je developer functioneert alles zoals zou moeten. Na een testronde door je product owner wordt er een akkoord gegeven om de wijzigingen live te zetten. De hamvraag? Wordt er ook rekening gehouden met de SEO-vereisten? Aandachtspunten komen overeen met de punten die per expert hierboven genoemd zijn.

Tools waarmee je dit kunt controleren:

  1. Webcrawler
  2. Op de testomgeving automatische test instellen

Serverbeheerder

Je website ligt er tijdelijk uit omdat de servers niet meer bereikbaar zijn. Nadat je serverbeheerder dit probleem heeft opgelost, gaat diegene weer verder met zijn dagelijkse werkzaamheden. De hamvraag: is er ook rekening gehouden met bepaalde SEO-aandachtspunten?

  1. Werd er een ‘503 http’-statuscode uitgeserveerd toen de website plat lag?
  2. Is er na het oplossen van de serverfout gecontroleerd of Google je robots.txt respecteert en je website weer uitleest (crawlt)?
  3. Zijn belangrijke pagina’s uit de index verdwenen?

Tools waarmee je dit kunt controleren:

  1. URL inspectietool API
  2. Logfile analyse tool

2. Stel SEO-monitoringtools in

Google gaat helaas niet op vakantie. Elke actie van een collega die invloed heeft op jouw SEO-performance zal Google snel genoeg oppikken. Om Google voor te zijn, is het van belang dat je je SEO-doelstellingenlijstje erbij pakt en op elke belangrijke KPI een alert instelt.

Alerts kunnen op verschillende niveaus ingesteld worden. Denk aan verkeer en websitesnelheid, maar ook wijzigingen in je meta tags of XML sitemap. Handige SEO-monitoringtools zijn: ContentKing, Speedcurve en Google analytics.

In de eerstgenoemde tool kun je onder andere technische SEO-elementen monitoren en eventueel historische wijzigingen ophalen als je moet debuggen. Met Speedcurve kun je je websitesnelheid monitoren (zowel RUM als server test) en als laatst kun je Google Analytics gebruiken om 404-pagina’s te monitoren en eventueel verkeersverminderingen te signaleren.

Google Analytics inzetten voor SEO.

Tip: maak één persoon verantwoordelijk voor de eventuele alerts die binnenkomen. Leg diegene uit wat hij of zij moet doen wanneer er een alert binnenkomt. Ik heb weleens een belletje naar mijn vakantieadres gehad toen één canonical tag was gewijzigd… Dat had niet perse gehoeven. 😉

3. Breng je manager en klant op de hoogte

Bel voor je vakantie je klant of manager nog even. Natuurlijk maak je hem of haar eerst jaloers met je vakantieverhalen. Tussen neus en lippen door vertel je dat alles tijdens jouw afwezigheid goed geregeld is en wie diegene kan bereiken zodra dat nodig is.

Zet deze gegevens meteen in je out-of-office. En mocht je nog wat tijd over hebben, maak er dan iets creatiefs van. Bijvoorbeeld:

404: Jeroen Stikkelorum niet gevonden. Tijdens mijn vakantie 301-redirect ik al mijn vragen naar Fleur Bakker, Senior SEO-specialist. zij helpt je graag verder.

Tip: gaat er iets fout tijdens jouw afwezigheid en ontdekt jouw collega dat als eerst, vraag dan of je collega de klant direct op de hoogte wil brengen. Zo laat je zien dat je ook tijdens jouw afwezigheid bovenop de bal zit. Dat creëert vertrouwen.

Den rest mij nog het volgende: geniet van je vakantie!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.