3 redenen om van Yoast SEO over te stappen op Rank Math
Zolang als ik met SEO bezig ben is Yoast SEO dé standaard in de wereld van SEO-plugins. Het eerste wat je doet als je begint aan een nieuwe website, is het installeren van de Yoast-plugin. Er bestaat eigenlijk geen twijfel over of je deze plugin gebruikt. Toch ben ik de afgelopen maanden overtuigd geraakt van een concurrent van Yoast. De afgelopen tijd heb ik beide plugins uitgebreid getest en heb ik de keuze gemaakt: als ik een website optimaliseer, installeer ik geen Yoast meer, maar Rank Math.
Wat is Rank Math precies?
Rank Math is net als Yoast een SEO-plugin. Deze geeft je binnen je WordPress-website de mogelijkheid om bepaalde delen aan te passen waar je normaliter niet bij kunt. Net als Yoast geeft deze plugin je bijvoorbeeld de controle over je Robots Meta, iets wat voor een SEO-specialist onmisbaar is.
In vergelijking met Yoast is Rank Math een relatief nieuwe speler. Rank Math is in 2018 opgericht en heeft ‘slechts’ 1,3 miljoen gebruikers. Ondanks dat de plugin dus relatief nieuw is, beschikt het over alle functies die je als SEO-specialist nodig hebt en groeit het gigantisch door. Zo zien we in Google Trends ook een stijgende lijn in het aantal wereldwijde zoekopdrachten naar de term ‘rank math’ de afgelopen 5 jaar.
3 redenen om over te stappen op Rank Math
Allemaal leuk en aardig, maar als je met beide plugins bij de belangrijkste functies kunt, waarom zou je dan overstappen? Terechte vraag! Ik ben ervan overtuigd dat je met Rank Math meer uit je SEO-strategie gaat halen dan met Yoast. Om je te overtuigen heb ik dé 3 redenen waarom jij over moet stappen voor je opgesomd. Ik ben benieuwd of je na het lezen van deze redenen net zo enthousiast bent als ik 😉.
1. Structured data implementatie
Structured data of een schema markup is een stukje html die je mee kunt geven aan pagina’s van je website. Deze stukjes code vertellen zoekmachines wat een bepaald deel van je content precies inhoud. Met structured data snappen Google en andere zoekmachines je website beter en tonen ze je sneller als rich snippet. Iets wat een positief effect heeft op je CTR en je algehele vindbaarheid.
Structured data implementeren is voor SEO-specialisten niet altijd even makkelijk. Zeker als je hier geen plugin voor hebt moet je jouw schema markup handmatig plaatsen in de <head> sectie van de pagina. Naast dat dit lastig en foutgevoelig is, zul je helemaal zelf uit moeten zoeken op welke pagina’s je welke schema’s toe moet voegen om te zorgen dat het goed werkt. Zeker voor bijvoorbeeld een restaurant met meerdere locaties kan dit een karwei zijn.
Rank Math komt met een aantal slimme mogelijkheden om structured data toe te voegen aan je website. Zo voeg je website breed eenvoudig local business of organization structured data toe en heb je de mogelijkheid om losse pagina’s te voorzien van een schema markup. Rank Math komt standaard met 18 vooropgezette schema’s die je eenvoudig zelf kunt gebruiken.
Mochten deze 18 schema-templates niet genoeg zijn, dan kun je altijd nog gebruikmaken van de optie om een schema markup te importeren van een andere website. Zo kun je in één keer dezelfde schema markup gebruiken als je concurrent.
Ook heeft Rank Math de optie om handmatig een schema markup te maken door middel van de ‘Custom Schema’-optie. Het fijne is dat Rank Math je ook nog eens eenvoudig de code laat controleren door de Structured data tool van Google.
Note: wil je meerdere schema’s per pagina toevoegen? Dan heb je de betaalde versie van Rank Math nodig.
2. 404-monitor en redirects manager
Het is belangrijk dat je de 404-meldingen waar je bezoekers op landen inzichtelijk hebt. Naast dat je gebroken links op kunt sporen via deze meldingen, kan het ook inspiratie bieden voor het uitbreiden van je content. Met de handige 404-monitor van Rank Math krijg je in één klik een overzicht van alle 404-meldingen die bezoekers te zien hebben gekregen op jouw website. Deze 404-meldingen kun je dan ook direct omzetten in een redirect naar de juiste pagina of een goed alternatief.
Naast het omzetten van 404-meldingen naar een redirect kun je natuurlijk met de redirects manager ook zelf redirects aanmaken. Je hoeft hier dus geen losse plugin meer voor te installeren en kunt gebruik maken van de optie binnen Rank Math.
3. Uitgebreide analyses
Naast de mogelijkheid om Google Search Console te verifiëren via Rank Math komt de plugin ook met een uitgebreide analyse-tool. Deze maakt onder andere gebruik van Google Search Console en geeft heel behapbaar weer hoe je website er voor staat. Ideaal om snel inzicht te krijgen in het aantal kliks, vertoningen, CTR en gemiddelde posities. Ook is er een duidelijk rapport met status van de indexering van je website.
Naast gegevens van Search Console beschikt Rank Math ook over een eigen rank tracker. Super handig om direct inzicht te krijgen in wat je rankings zijn. Je kunt zoekwoorden gebruiken die je zelf toevoegt of die je gebruikt in je pagina analyse. Daarnaast is het ook mogelijk deze direct uit Search Console aan je website toe te voegen.
Voor de meeste marketingbureaus zullen deze analyse tools niet echt een groot voordeel bieden. Voor mensen die bijvoorbeeld bezig zijn met een sideproject is dit daarentegen wel ideaal. Je hoeft dan geen extra geld te investeren in bijvoorbeeld een losse ranktracker om zoekwoorden bij te houden.
Note: wil je alle uitgebreide analyse-mogelijkheden gebruiken? Dan heb je de betaalde versie van Rank Math nodig.
Bonusreden: Intergratie met Divi
Regelmatig bouw ik zelf een website via WordPress. 9 van de 10 keer maak ik dan gebruik van het thema Divi. Via Divi bouw je eenvoudig een website zonder dat je met de code hoeft te spelen. Ideaal om bijvoorbeeld snel een affiliatie-website mee te bouwen. Ik stond dan ook te springen toen aangekondigd werd dat Rank Math met een Divi intergratie kwam.
Hierdoor werkt het thema (of de builder) nog beter samen met Rank Math. Een functie die ik echt enorm vet vind is de mogelijkheid om je accordion direct om te zetten in een FAQ-schema. Met één klik op de knop zet deze plugin jouw content om in een compleet thema!
Note: om je accordeon om te zetten naar een FAQ-schema heb je de betaalde versie van Rank Math nodig.
Kosten van Rank Math
Deze plugin heeft net als Yoast een gratis en betaalde versie. De gratis versie van Rank Math beschikt over alle basisfuncties en de meeste functies die ik in deze blog heb benoemd. Wil je gebruikmaken van de uitgebreide analyse mogelijkheden, meerdere schema markups per pagina toevoegen en je accordion in Divi gelijk omzetten naar een FAQ markup? Dan zul je toch moeten investeren in de betaalde versie van de plugin. Gelukkig begint dit al vanaf 59 dollar per jaar.
Ik daag je uit
Met deze 3 redenen heb ik je hopelijk overtuigd om Rank Math een keer te gaan proberen. Ik begrijp als geen ander dat het een ‘no go’ is om van Yoast af te stappen maar toch wil ik je uitdagen. Met Rank Math beschik je over een aantal functies die je leven als SEO-specialist een stuk makkelijker maken. Het geeft je meer controle over je website en het bespaart tijd.
Probeer Rank Math gerust eens op een side project of installeer de plugin eens voor een van je kleine klanten. Op die manier ga je zelf de gemakken ervaren van Rank Math. Bedank me later maar 😉!