Online marketing

4 must-do’s op weg naar merkgroei

0

’99.9% of the time, people don’t give a shit about your brand’, zo luidt de bekende uitspraak van Adam Ferrier. Des te belangrijker om te weten hoe je ervoor zorgt dat jouw merk top of mind is in die korte periode dat een consument een merk wél belangrijk vindt. In dit artikel 4 must-do’s op weg naar meer merkgroei.

1. Verhoog je mentale beschikbaarheid

Om als merk te kunnen groeien, wil je het consumenten zo makkelijk mogelijk maken om jouw merk te kopen. De eerste weg om dit te kunnen doen is via de mentale beschikbaarheid. Hoe meer associaties jij als merk weet op te bouwen in het brein van de consument, hoe meer paden er naar jouw merk lopen. En hoe groter de kans om gekocht te worden.

Het belang van deze mentale beschikbaarheid vindt zijn oorsprong in de Associative Network Theory en de Weak Theory of Advertising. De Associative Network Theory stelt dat het geheugen een netwerk is dat bestaat uit ‘nodes’ die met elkaar verbonden worden door ‘associative links’. Merkinformatie wordt opgeslagen in deze merkassociaties. Om de kans om gekocht te worden zo groot mogelijk te maken moet de consument in zo veel mogelijk van die relevante koopsituaties aan jouw merk denken.

nodes in het geheugen

De Weak Theory of Advertising gaat ervan uit dat reclame niet zo zeer direct aanzet tot een aankoop, maar werkt door het versterken van associaties met een merk of product. Reclame wordt dus op een hoger niveau cognitief verwerkt. Via reclames bouw en versterk je dus bewust of onbewust die associative links in het brein van de consument.

2. Wees fysiek beschikbaar

Het lijkt misschien een no brainer, maar dat is het allerminst: je product of dienst moet vervolgens ook gemakkelijk aan te schaffen zijn. Dit is meer dan alleen op de juiste plek aanwezig zijn, je moet natuurlijk ook zichtbaar en betaalbaar zijn. Zowel online als offline. Een merk dat dit -offline- goed doet is bijvoorbeeld Cup-a-Soup. Door een sterke herkenbaarheid en doordat zij op kantoor vaak naast het koffiezetapparaat te vinden zijn, maken ze het heel gemakkelijk om in de middag, als jij op zoek bent naar een oppepper, de keuze te maken voor een Cup-a-Soup.

soep ter illustratie van Cup a soup

Maar ook een goede online zichtbaarheid en vindbaarheid helpt om je fysieke beschikbaarheid te vergroten. Hoe beter je als merk online te vinden bent in de relevante koopsituatie, hoe makkelijker je het maakt om overwogen en gekocht te worden.

Neem een merk in voedingssupplementen. Afhankelijk van de behoefte, kun je deze bijvoorbeeld scharen in de categorie ‘gezondheid’, ‘beauty’, ‘self care’ of ‘natuurvoeding’. Het belangrijkste is dat je zoektermen claimt die aansluiten bij de diverse behoeften van consumenten. Daarbij is het ook van belang dat je in de juiste productcategorieën valt in een webshop.

Een positieve productrecensie geeft vervolgens net even dat duwtje in de goede richting. En als je als merk dan ook nog vandaag of morgen in huis kunt zijn – omdat mensen nu eenmaal het liefst vandaag nog starten met een gezondere leefstijl – dan zijn alle barrières wel echt weggenomen.

3. Neem de tijd

Het bouwen van een associatie netwerk rondom je merk kost tijd. Dus zorg ervoor dat je boodschap langere tijd uitgedragen wordt, en niet verandert bij ieder jaarplan of bij de wisseling van marketeers. Neem automerk Volvo. Al sinds 1927 communiceert het merk over het belang van veiligheid. Wanneer bijvoorbeeld mensen met kinderen een nieuwe auto overwegen, is veiligheid een belangrijke beslisfactor.

volvo

Doordat Volvo al sinds jaar en dag veiligheid hoog in het vaandel heeft, heeft het een hoge mentale beschikbaarheid bij ouders. Daarmee zullen ze het automerk zeker overwegen in hun customer journey.

4. Wees consistent

Tot slot geef je je merk een boost door consistent te communiceren. We blijven nog even bij Volvo. Het automerk communiceert heel consistent: alles wat je ziet, hoort of leest over het automerk slaat terug op het thema veiligheid. Daarnaast leveren ze ook het bewijs. Volvo heeft als missie om geen dodelijke ongelukken meer te hebben waarbij een Volvo betrokken is. Het merk heeft zo de kans om een Volvo te kopen echt bewust gecreëerd.

Zo heeft Volvo door een lange tijd, consistent dezelfde boodschap te communiceren de associaties met veiligheid stevig verankerd in het brein van de consument waardoor ze daar op lange termijn van kunnen profiteren.

Kortom, om als merk te kunnen groeien is het belangrijk dat er in relevante koopsituaties aan jouw merk gedacht wordt. Dat realiseer je door over een langere periode consistent te communiceren. Maak, door middel van een goede fysieke beschikbaarheid, het vervolgens zo makkelijk mogelijk om in die relevante situaties gekocht te worden.