Help, een agency kiezen! 3 soorten om op te letten
Van de big five tot het marketingbureau om de hoek: er zijn een heleboel agencies. Hoe verschillen ze van elkaar? En is er überhaupt wel een verschil tussen de agencies? Doen die uiteindelijk niet allemaal hetzelfde?
Het aanbod aan agencies is groot, dat klopt. Maar ze doen zeker niet allemaal hetzelfde. Om het overzicht te bewaren hebben we de verschillende soorten in een grafiek gezet.
Op de verticale as plotten we de betrokkenheid van de agency tot de bedrijfsprocessen. Voelt de agency zich verantwoordelijk om impact te maken op basisbedrijfsresultaten zoals de omzet, winst en het aantal nieuwe klanten? Of voelt de agency zich enkel verantwoordelijk voor marketingcampagnes?
Op de horizontale as vind je hoe hard de agency zich engageert naar operations toe. Er zijn agencies die zich focussen op marketingstrategieën, zonder al te veel operationele uitvoering. Aan de rechterkant van het spectrum staan de agencies die zich meer focussen op de uitvoer van campagnes. De strategie krijgen ze eerder voorgeschoteld vanuit de klant zelf.
Zo ontstaan er 3 soorten agencies:
- Hands on agencies, met een sterkere focus op operationele uitvoer en een lagere verantwoordelijkheid voor bedrijfsresultaten.
- Compound agencies, met een sterkere focus op operationele uitvoer en een hogere verantwoordelijkheid voor bedrijfsresultaten.
- Conceptual agencies, met een zwakkere focus op operationele uitvoer en een hogere verantwoordelijkheid voor bedrijfsresultaten.
Let op: zelden is een agency pur sang hands-on of conceptual. Al merk je snel naar welke kant ze leunen.
We zoomen in op de verschillende soorten agencies van de grafiek. Zo weet je waar je aan moet kloppen als je op zoek bent naar een partner in het digitale marketingland.
1. Hands-on
Wil je meteen uit de digitale startblokken schieten? Dan zit er muziek in dit type agency. Een hands-on agency heeft de rol van initiator en zijn sterk in het uitvoeren van digitale campagnes, zoals social media ads, SEO en Google Ads. Bij dit type agency vind je beproefde formules voor een sterke start tijdens je eerste stappen in het digitale landschap. Dit maakt van een hands-on agency een ideaal eerste station op je pad.
Wanneer kies je voor een hands-on agency?
Heb je een scherp beeld van wat jouw problemen zijn? Dan groeit hier een succesvolle samenwerking. Een hands-on agency leent zich perfect voor bedrijven die nog aan de start staan van hun digitale maturiteit. Plan je bepaalde hypotheses te testen, bewijslast te creëren en zonder hoge kosten vooraf het digitale marketinglandschap in te stappen? Dan zit je hier goed.
Daarnaast zijn er heel wat bedrijven met inhouse strategisch talent. Zij gebruiken de hulp van een hands-on agency om de operationele werkzaamheden op zich te nemen als er handen tekort zijn.
Wanneer moet je een andere soort agency overwegen?
Ben je zelf niet helemaal op de hoogte van wat er mogelijk is in digitaal marketingland? Dan vind je bij een hands-on agency een snelle hulp in de vorm van een one-stop-shop. Dit maakt van hun aanpak vaak een ‘hit or miss’. Werpt hun voorgestelde aanpak niet de gehoopte vruchten af? Dan biedt dit type agency zelden oplossingen op strategisch vlak. Ze hebben minder snel de reflex om het businessluik aan te raken. Business en marketing werken namelijk samen. Als goede marketing stopt met renderen, is de beste reactie om je business aan te passen. Die reflex vind je minder vaak bij hands-on agencies.
2. Conceptual
Soms ben je zo gefocust op wat er voor je ligt, dat je het grote plaatje uit het oog verliest. Een conceptual agency breekt je uit deze tunnelvisie. Daardoor verschuift de aandacht naar een perspectief in de toekomst in plaats van dat je jezelf blindstaart op wat er voor je ligt.
Een conceptual agency is gespecialiseerd in de lange termijn. Daarbij nemen ze de rol als challenger op zich: ze nemen jouw digitale inspanningen en brede professionele omgeving onder de loep. Ze ondersteunen je bij vragen als:
- Welke KPI’s tonen dat digitale marketing- en salesinspanningen de goede kant op gaan?
- Welke strategische zuilen bieden antwoord op de uitdagingen van jouw bedrijf?
- Welke profielen moet je intern aannemen zodat de strategie werkt?
Wanneer kies je voor een conceptual agency?
Heb je nood aan onafhankelijk advies over je huidige marketing aanpak? Dan reken je op dit type. Je bedrijf moet wel al stappen hebben gezet in de digitale maturiteit. Een conceptual agency verkoopt namelijk zelden een vervolgtraject. Hierdoor is hun advies vaak puur strategisch. Je moet het dus zelf uitvoeren.
Wanneer moet je een andere soort agency overwegen?
Wil je snelheid maken? Of een pasklaar antwoord krijgen binnen een week? Dan vind je die minder snel bij dit type agency. Hun werk beschouw je eerder als de voorbereiding op, en de pitstops tijdens een verre reis. De agency bekijkt wat je nodig hebt om zo ver mogelijk te komen. Een uitgebreid onderzoek is essentieel om tot dat advies te komen. Daarom kunnen deze trajecten best wat tijd in beslag nemen.
Daarnaast is het oproepen van grootse plannen makkelijk, maar het ontbreekt vaak aan een goede operationele realisatie. Can you walk the talk?
3. Compound
Dit type neemt zowel de high level strategy op zich als de uitvoer van je digitale marketing. Ze weten dat een sterke, strategische visie de bouwstenen vormen voor effectieve marketing. Je bent er op je plek voor strategische vraagstukken zoals:
- Welke benchmarks tonen het succes van marketing en sales tonen?
- Welke pilaren binnen je bedrijf dragen het meest bij aan die benchmarks?
- Welke interne skills kun je het best upgraden of in huis halen?
Tegelijkertijd staan ze ook klaar voor de opzet van je digitale campagnes. Een all-in-one marketingaanpak. Daarom nemen zij vaak de rol als educator op zich. Ze begeleiden je naar de volgende stap in je digitale maturiteit. Een mindset waarbij marketing niet als een silo apart staat, maar onafscheidelijk samenhangt met alle businessaspecten.
Wanneer kies je voor een compound agency?
Heeft je bedrijf nood aan een overkoepelende digitale marketingaanpak? Dan biedt een compound agency alles aan onder een dak. Volgens een compound agency maakt digitale marketing deel uit van het grotere plaatje. Het hangt samen met andere afdelingen binnen jouw bedrijf: logistiek, finance, customer care… Zo win je aan efficiëntie en is er geen mismatch meer tussen strategie en operatie.
Wanneer moet je een andere soort agency overwegen?
Sta je aan het begin van je digitale maturiteit? Dan kies je eerder voor een hands-on agency. Binnen die context raak je bekend met het digitale luik van jouw bedrijf. Het is de ideale omgeving om bewijslast en ervaring op te bouwen waar je later mee aan de slag kunt.
Different case, different agency
Elk bedrijf heeft een ander type agency nodig. Zodat jij een beter beeld hebt van wat het ideale type agency is voor jouw bedrijf, bekijken we de verschillen in aanpak. We zoomen in op hoe elk type agency met een klant aan het werk gaat.
Aanpak hands-on agency
Het fictieve bedrijf ‘Mr. Miyagi’ is een retailer in bonsaiboompjes. In tegenstelling tot het product, wil het bedrijf groeien. Daarvoor heeft Mr. Miyagi al een basiswebshop die redelijk draait. Hoe zorgt de hands-on agency ervoor dat Mr. Miyagi verder kan groeien?
De hands-on agency steekt meteen de handen uit de mouwen. Het is de prioriteit om zo snel mogelijk Facebook en Google ads live te zetten op de huidige website. Zo creëren ze traffic naar de webshop. Het doel is om de huidige digitale aanpak zo goed mogelijk te versterken.
Compound agency
Wonka is een uit de kluiten gewassen snoepzaak en zette reeds haar eerste stappen in het digitale landschap. Op de website kun je vanuit heel België zoete specialiteiten bestellen. Ze zijn al bedreven in Google Ads en het bereiken van hun target audience.
De aanpak van de compound agency is de gulden middenweg. Ze starten met het scherpstellen van de online ads en campagnes. Zo genereren ze meer bezoek naar de webshop.
In dit proces kijken ze iets verder op vlak van campaignmanagement dan de hands-on agency. Ze werpen een strategische blik op complexere vraagstukken zoals attributie. Op die manier verbeteren ze de campagnes met een sterke digitale chocoladesaus.
Conceptual agency
BuilderBob is een doe-het-zelfzaak met vestigingen in meerdere Europese landen. Hun webshop, Google Ads en Google Analytics draaien op volle toeren. Ondanks de sterke marketinginspanningen stagneerde de groei. Ze kloppen aan bij een conceptual agency.
Het conceptual agency start met een uitvoerig onderzoek. Daarbij kijken ze niet enkel naar het marketingaspect. Dit type neemt ook andere bedrijfsaspecten onder de loep: sales, customer care, finance, logistiek…
Deze inzichten zetten ze om in een innovatietraject voor BuilderBob. Met de focus op grote businessmogelijkheden beantwoorden ze vragen als:
- Welke business aspects kunnen beter?
- Wat voor mensen moeten daarvoor aangenomen worden?
Naar welke soort ben jij op zoek?
Om deze vraag te beantwoorden, moet je naar je eigen uitdagingen kijken. Hoe gevorderd is jouw bedrijf op digitaal vlak? Naar wat voor soort advies ben je op zoek? Heb je een goed idee? Dan weet je nu welk type bij jou past.