Het belang van lokale marketing in 2021 [5 trends]
In het afgelopen jaar zijn er ontelbaar veel nieuwe mogelijkheden en technologieën bijgekomen op het gebied van search, advertising, social media en e-commerce. Dit in combinatie met het veranderende winkelgedrag van consumenten, geeft oneindig veel nieuwe mogelijkheden voor lokale marketing. Het heeft bedrijven met meerdere vestigingen de relevantie van lokale marketing doen laten inzien. Dit is het kantelpunt. We zetten vijf trends voor lokale marketing op een rij die je het komende jaar in de gaten moet houden.
- 1. Gelokaliseerde content
- 2. Ook lokaal gaat er veel online geshopt worden
- 3. Be local on social: Instagram Checkout komt eraan!
- 4. Lokale campagnes om klanten naar je fysieke winkel te trekken
- 5. Localized Programmatic Advertising
1. Gelokaliseerde content
Een trend waar we echt niet meer omheen kunnen in 2021. Content lokaliseren is het proces waarbij merkuitingen aangepast worden voor specifieke markten, regio’s of vestigingen. Dezelfde content voor alle markten of vestigingen voldoet niet langer aan de behoeftes van de lokale consument.
Elk merk met meerdere locaties zou de content op alle kanalen moeten lokaliseren, zodat klanten zich persoonlijker voelen aangesproken. Dit is positief voor de merkervaring. Denk hierbij aan alle vormen van content op alle mogelijke kanalen: social media, e-mail, online en de communicatie in de fysieke winkels.
Het creëren van grote volumes creatieve content die inspeelt op actuele situaties en die is aangepast voor lokale markten, zal de uitdaging worden voor 2021. Met de juiste tools voor marketingtechnologie kun je deze uitdaging gelukkig tackelen en je content productieproces optimaliseren.
2. Ook lokaal gaat er veel online geshopt worden
Natuurlijk is de shift van fysiek naar online winkelen al jaren aan de gang. Maar, de grote impact die het coronavirus heeft gehad op ons winkelgedrag mogen we natuurlijk niet negeren. Het aantal online aankopen was alleen al in de eerste helft van 2020 met 22% gegroeid ten opzichte van 2019. Daarnaast hebben als gevolg van COVID-19 bijna een miljoen mensen voor het eerst online gewinkeld.
Webwinkels zijn niet alleen meer voor de grote merken. Ook veel kleine ondernemers hebben het afgelopen jaar geïnvesteerd in e-commerce. In het eerste kwartaal van 2020 zag Thuiswinkel.org het aantal webwinkel-aanvragen verdubbelen. En omdat eind 2020 alle winkels de deuren moesten sluiten, wordt verwacht dat het aantal webwinkels nog een keer fors zal toenemen.
Hoewel we hopelijk in de loop van 2021 weer meer fysiek kunnen winkelen, heeft het afgelopen jaar wel gezorgd voor een stroomversnelling wat betreft online shopping. Maar wat heeft dit te maken met lokale marketing? Het antwoord is simpel: 69% van de consumenten geeft aan vaker lokaal te winkelen dan een jaar eerder. Doordat deze lokale winkels nu ook de shift van offline naar online maken, betekent dit dat er online meer concurrentie is. Om deze concurrentie voor te blijven, is het lokaliseren van de online marketing strategie van jouw merk van groot belang. We delen vier handige tips.
Tip 1. Maak winkelpagina’s op je website
De consument koopt ook graag online bij zijn of haar ‘eigen’ winkel. Klanten gaan online op zoek naar informatie over hun vestiging. Met enkel een store-locator ga je het daarom niet redden. Het is van belang om lokale vestigingen een eigen pagina op je website geven.
Wat moet hier op staan? Naast de standaardinformatie zoals adres en openingstijden, kun je uitgebreide informatie over de vestiging op deze pagina plaatsen. Denk aan een routebeschrijving, informatie over de collecties en het assortiment, lokale acties of events, reviews en bijvoorbeeld een winkelimpressie of een foto van de winkelmanager.
Tip 2. Zorg voor een sterke lokale SEO-strategie
Onderschat niet hoe veel mensen lokaal zoeken op het web: maar liefst 46% van de zoekopdrachten heeft namelijk een lokale intentie. Het is daarom niet langer genoeg om enkel wat plaatsnamen aan landingspagina’s toe te voegen. De lokale pagina’s zoals hierboven beschreven gaan ervoor zorgen dat je lokale vestigingen organisch beter gevonden worden. Zorg er wel voor dat ook de content en keywords zijn gericht op de specifieke locatie. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos:
- Vertel hoe je bedrijf zich onderscheidt van lokale concurrenten.
- Schrijf over lokale klanten of voltooide projecten.
- Voeg lokale reviews of testimonials toe.
- Benoem lidmaatschappen van lokale brancheverenigingen.
- Praat over lokale sponsoring of evenementen waaraan deze vestiging deelneemt.
Daarnaast wil je ook werken aan de zogenoemde ‘snack pack’-resultaten. Dit is het gekaderde gebied op de eerste resultatenpagina wanneer je een lokale zoekopdracht doet in Google. Deze snack pack laat de drie meest relevante lokale bedrijfsvermeldingen zien voor de zoekopdracht. Dit brengt ons bij waarschijnlijk het belangrijkste deel van je lokale SEO-strategie: het claimen en instellen van je Google Mijn Bedrijf-account.
Tip 3. Wees flexibel in verzending
Meer online shoppen betekent ook meer pakketjes. Tijdens de decembermaand hebben we al gezien dat de pakketbezorgers de drukte niet aankonden met veel vertragingen als gevolg. Als je een merk bent met meerdere vestigingen, heb je het voordeel dat je op meerdere plekken in het land of de regio aanwezig bent, waardoor je vanuit de voorraad van de vestigingen kunt leveren.
Denk hierbij aan een click & collect-optie, samenwerking met lokale fietskoeriers of zelfs persoonlijke bezorging door de medewerkers van de dichtstbijzijnde vestiging (local home delivery). Flexibele verzending groeide enorm door de lockdown eind 2020 en we verwachten dat dit ook de standaard wordt in 2021.
Tip 4. Personaliseer
Klanten missen vaak het persoonlijke contact bij online shoppen. Dus personaliseer de service door bijvoorbeeld een persoonlijk kaartje bij de bestelling te voegen of, zoals hierboven beschreven, persoonlijk te bezorgen. Hiermee bind je de klanten aan je winkel en vergroot je de kans dat ze nog een keer bij je winkelen.
3. Be local on social: Instagram Checkout komt eraan!
Instagram heeft vorig jaar grote ontwikkelingen doorgevoerd waarbij het platform zich nog verder heeft ontwikkeld als een winkelplatform. Zo werd Instagram Shopping mogelijk voor IGTV en Reels en maakten ze een gewaagde keuze door de shopping button in het home-scherm te plaatsen.
Maar, de grootste en meest impactvolle ontwikkeling zal in 2021 plaatsvinden: betalen via Instagram. Momenteel kun je alleen gebruikmaken van Instagram Shopping als je een eigen website hebt om het product naar door te linken. Daar gaat dus verandering in komen. Met Instagram Checkout kun je de producten die accounts aanbieden in shopping nu gelijk kopen. Zonder de Instagram-app te verlaten.
Niet alleen voor kleine winkels of zogenaamde Instagram-bedrijven is dit een uitkomst. Juist ook voor merken met meerdere locaties biedt Instagram Checkout veel mogelijkheden. Veel van deze merken zijn al volop bezig met lokale marketing door hun vestigingen eigen Instagram-accounts te laten beheren. Met Instagram Checkout kunnen deze vestigingen nu een boost aan hun sales geven, door producten zelf op Instagram te verkopen.
Hoe werkt Instagram Checkout?
Het enige wat je moet doen is je professionele Instagram-account koppelen aan je Facebookpagina en daar een Facebook Winkel starten. Hierin kun je de catalogus, je voorraad en bestellingen bijhouden. Instagram zorgt ervoor dat de online bestelomgeving en betaalmogelijkheden zijn geregeld, en stuurt jouw klanten zelfs bestel- en verzend notificaties. Makkelijk toch?
Wil je aan de slag met lokale marketing op social media? Houd dan dus vooral Instagram in de gaten. Momenteel wordt Instagram Checkout getest in de Verenigde Staten. Naar verwachting wordt dit in de loop van 2021 ook in andere landen uitgerold. In de tussentijd kunnen je lokale vestigingen alvast aan de slag met hun eigen accounts en een winkel maken op Facebook.
4. Lokale campagnes om klanten naar je fysieke winkel te trekken
Zoals eerder gezegd heeft 46% van de zoekopdrachten een lokale intentie. Gezien dit grote aandeel is het niet meer dan logisch dat lokale advertenties ook steeds belangrijker worden. Eind 2020 heeft Google al een paar mooie updates doorgevoerd die lokaal adverteren nog beter mogelijk maken. De verwachting is dat deze trend zich doorzet in 2021.
We schreven eerder al een uitgebreid artikel over lokale campagnes, maar zetten twee recente updates nog even voor je op een rij:
Lokale diensten-advertenties
Naast lokale advertenties voor producten is het ook mogelijk om advertenties voor diensten in te zetten. Vanuit de advertentie kan direct contact opgenomen worden met de aanbieder per mail of telefoon. In Amerika kun je ook direct online afspraken inboeken. Iets wat hopelijk in 2021 ook in Europa wordt uitgerold.
BOPIS mogelijkheden
‘Buy Online, Pick-up in Store’, ook wel BOPIS, groeide met 250% in de afgelopen 12 maanden. Een trend die ook het komende jaar zal doorzetten. Dankzij een ‘In de buurt’-filter, Local Store Cards met lokale voorraadinformatie en andere relevante winkelinformatie en extra attributen voor Local Inventory Ads (LIA) zoals ‘vandaag ophalen’, heb je genoeg tools om mensen te overtuigen om naar je fysieke winkel te komen.
5. Localized Programmatic Advertising
Dankzij data en technologie de juiste mensen bereiken op het juiste moment met display advertenties in het juiste formaat op het juiste apparaat. Dat is kortgezegd waar local programmatic advertising op neer komt. Target bijvoorbeeld mensen die binnen een bepaalde straal van je winkel zijn (location proximity) met een leuke kortingscode.
Localized programmatic zou in 2021 niet meer mogen ontbreken in de lokale strategie van merken met meerdere locaties. Het verhoogt niet alleen je lokale naamsbekendheid, maar zorgt ook voor een beter rendement op je investeringen.
Door gebruik te maken van dynamische advertenties maak je automatisch duizenden advertentievarianten die perfect afgestemd zijn op de fase in de customer journey, doelgroepsegmentatie of locatie. Dit zorgt voor een optimale advertentie-ervaring voor elke gebruiker wat je ROAS ten goede komt.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Personaliseer je advertentie met lokale adresgegevens, openingstijden en een locatiespecifieke afbeeldingen tekst. Of gebruik bijvoorbeeld lokale weersomstandigheden om je content lokaal relevant te maken.
You don’t have to be small te be local.
Kortom, lokale marketing mag niet ontbreken in je marketingstrategie voor 2021! En onthoud: You don’t have to be small to be local. De key to success wat betreft lokale marketing is een sterk en herkenbaar merk, dat tegelijkertijd lokaal en persoonlijk aanvoelt. Op deze manier bind je de consument aan je vestiging en je merk.
Hopelijk hebben we je met deze trends geholpen en geïnspireerd om (nog meer) aan de slag te gaan met lokale marketing.