Ode aan de inhaakkalender: je contentplanning zó gemaakt
De inhaakkalender zien veel marketeers als iets onzinnigs. Ze vinden het geen strategisch middel, te veel eenheidsworst, niet creatief en het zit vol dagen die niet relevant zijn. De inhaakkalender wordt vaak gezien als het suffertje van de klas. Diegene waar je niet mee gezien moet worden op ’t schoolplein…
Zelf ben ik niet een van die marketeers. Ik hou van de inhaakkalender. Op regelmatige basis gebruik ik hem en het is voor mij een superfijne tool ter inspiratie. Voor blogs, voor socialmedia-posts, nieuwsbrieven en zelfs voor persberichten. En dat kan ook écht wel op een creatieve manier.
De kalender zorgt voor nieuwe invalshoeken, voor fijne inhaakmomenten richting de pers én voor creativiteit bij mijn klanten. Een contentplanning is makkelijker gemaakt met deze tool bij de hand. Dus: een ode aan de inhaakkalender!
Wat is een inhaakkalender
Voor de mensen die écht nog geen idee hebben waar ik het over heb, even een korte uitleg. De inhaakkalender is een online of fysieke agenda, waar alle ‘bijzondere’ dagen van het jaar in vermeld staan. Denk aan Nieuwjaarsdag op 1 januari. Maar ook aan de Dag van de Epilepsie op 12 februari. Of wat dacht je van Pyjamadag op 30 maart. Of Talk like a Pirate day op 19 september. Voor elk thema is er zo ongeveer wel een dag uitgeroepen en deze zijn opgenomen in de kalenders.
Je kunt even googelen op ‘inhaakkalender’ en je vindt zo’n 3800 goede voorbeelden. Ik zou zeggen: download er een die je aanspreekt en check vooral de dagen die erin staan. Zeker weten dat je een paar keer moet glimlachen. Ik heb zelf dit jaar een online variant toegevoegd aan mijn Google Agenda, zodat ik iedere week zie welke speciale dagen er deze week zijn.
Voorbeelden van inhakers
In eerste instantie lijken deze ‘feestdagen’ totale onzin. Voor alles is tegenwoordig wel een dag in het leven geroepen. Wat moet je ermee als er ‘Dag van de Pindakaas’ in je agenda staat? Maar dat is juist ook de charme van de inhaakkalender! Je kunt gedurende het jaar op veel dingen aanhaken. Er zit dus áltijd wel iets voor jou bij.
Zo schreef ik afgelopen jaar bijvoorbeeld een post op LinkedIn over Capslockdag en wat hoofdletters met ons brein doen als we ze lezen. Ik pakte flink uit met persberichten rondom Black Friday (de psychologie achter Black Friday), wat me meerdere publicaties in de media opleverde.
Ik haakte aan bij de releasedatum van het nieuwe seizoen van La Casa de Papel met een blog dat werd geplaatst door een vakblad. En vlak voor Kerst zette ik de beste kerstcommercials op een rij in een blog, die ik verspreidde in een nieuwsbrief en op de socials. Dat leverde weer extra verkeer naar mijn website op.
Voor volgend jaar heb ik al content klaar voor Popcorndag, het begin van de lente en de Dag van de komkommer. Ik ga dan niet letterlijk praten over popcorn of de lente, maar heb voorbeelden uit mijn vakgebied die enig raakvlak hebben met deze thema’s (bijvoorbeeld: Dag van de komkommer, dan kun je uitleggen dat het deze maanden komkommertijd is in de media en dat je dus makkelijker zichtbaar wordt).
Verzin je eigen inhakers
Je kunt je voorstellen dat inhaken om het inhaken niet echt lekker zal werken. Iedereen een fijne Moederdag wensen op Moederdag heeft niets met jouw dienst of product te maken als je een webbouwer bent. Dat is wat vergezocht dus. Maar stel dat je moeder je ooit een wijze les heeft geleerd (bijvoorbeeld ‘altijd je proefwerk nalezen op foutjes’) die van toepassing is op jouw business (want door die werkwijze nu nog toe te passen, gaan je websites altijd foutloos live) is het weer wél relevant.
Je zou in het geval van een webbouwer ook kunnen denken aan deze inhakers:
- Wereld back-up dag (blog met tips over hoe je het beste een back-up kunt draaien en bewaren)
- Dag van de stem (persbericht over de trends op gebied van voice)
- Social Media dag (video met tip over hoe je meer websitebezoekers krijgt door social in te zetten)
- Systeembeheerdersdag (social post met grappige meme over systeembeheer)
En zo noem ik na 10 minuten kijken en nadenken al vier bijpassende dagen voor een bepaald thema. Ook voor jouw business weet ik zeker dat er genoeg te vinden is in de lijst waarop jij kunt inhaken.
Je contentplanning wordt op deze manier snel gevuld met leuke content. Je gaat anders nadenken over creatieve invalshoeken en je content wordt meestal beter omdat je er langer van tevoren over nadenkt.
Aan de slag
Download zo’n kalender en verzin op welke manier jij zou kunnen inhaken op een aantal van die dagen. Welke koppeling kun jij maken naar jouw eigen dienst of product? Zet de relevante dagen uit de kalender in je agenda en maak leuke content die aanhaakt op een bepaalde dag. Succes!