Digitaal de grens over: succesvol internationaal ondernemen
De veelbesproken tweede golf is aangebroken. Dit betekent dat we meer aan huis gekluisterd zijn de komende tijd en ons koopgedrag meer online plaatsvindt, zowel binnen als buiten de fysieke grenzen van Nederland. Deze ontwikkeling zien we door de wereldwijde pandemie uiteraard niet alleen in ons kleine kikkerlandje terug. Een uitgelezen mogelijkheid voor ondernemers om hier internationaal op in te spelen.
Ook in de landen om ons heen mogen mensen steeds minder vaak de deur uit om deze zorgelijke onzekerheid, waar we ons momenteel in verkeren, de kop in te drukken. Maar deze uitdagende tijden van een pandemie zorgen er ook voor dat consumenten massaal online bestellen. De winkelbeleving, het hele proces eromheen – van research tot aan het shoppen zelf en het trekken van de digitale portemonnee – vindt online of op een mobiel device plaats.
Digitaal de grens over in tijden van fysieke begrenzing
De coronacrisis heeft er zelfs voor gezorgd dat nu al ruim 260.000 Nederlanders voor het eerst digitaal een aankoop hebben gedaan. In de rest van Europa zien we ook dat e-commerce een belangrijker onderdeel is geworden van de dagelijkse routine dan voor COVID-19. Hierbij maakt het vaak niet uit wáár de spullen (of diensten) vandaan moeten komen.
Het ziet er niet naar uit dat dit tijdelijk consumentengedrag is, maar dat dit bij het ‘nieuwe normaal’ gaat horen. Zo blijkt uit onderzoek van Capterra dat 27% van de Europeanen zelfs meer online is gaan kopen dan dat ze voorheen deden.
Het is dan ook niet vreemd om te zien dat steeds meer ondernemers de stap maken om internationaal de mogelijkheden en kansen te benutten of deze juist uit te breiden. Maar internationale expansie gaat ook gepaard met veel complexiteit. Om deze stappen succesvol te zetten, is het belangrijk om de lokale doelgroep goed te kennen. Zo zegt een Deen ‘ja’ en bedoelt hij ‘nej’, converteert een Duitser alleen als er binnen 1 klik op de website een complete Impressum (vergelijkbaar met een ‘colofon’) te vinden is en blijkt een Fransman tussen 12:00 en 14:00 uur niet bereikbaar te zijn omdat de ‘récréation’ (pauze) voor hem heilig is.
De Nederlander
Wij, Nederlanders, kennen de Nederlander als geen ander. Wij zijn van duidelijke afspraken, van directe communicatie, van duidelijkheid en een ‘ja’ is bij ons ook echt een ‘ja’. We zijn doel- en taakgericht, we willen zo snel mogelijk resultaat boeken en we zijn een contractland.
Als mensen geïnteresseerd vragen hoe het met ons gaat, is “ja, druk” het meest gegeven antwoord. Met dit als uitgangspunt willen ondernemers met een groeiambitie juist hun bewezen strategie ook in andere landen uitrollen. Maar de Nederlandse aanpak werkt zeker niet optimaal buiten onze vertrouwde landsgrenzen.
Waar moet je nu op letten bij de populairste gebieden waar de eerste internationale stappen voor Nederlandse ondernemers vaak beginnen (of uitgebreid worden)?
Ook internationaal ondernemen? Dit zijn de 5 populaire handelslanden
1. Duitsland
Voor Nederland is Duitsland altijd al de belangrijkste handelspartner geweest. Er is geen enkel volk waar we zo nauw mee samenwerken als met de Duitsers (RVO, Handel Nederland – Duitsland). Maar aan die kant van de grens bevindt zich wel een productieland, terwijl Nederlanders op hun beurt juist een stuk losser en creatiever zijn.
Wist je dat… de aanloopfase in Duitsland veel tijd in beslag kan nemen? Het is belangrijk niet te snel op te geven. Je moet onze oosterburen eerst de kans geven om vertrouwd met je te worden, anders gaan ze geen zaken met je doen. Met een webshop kun je hun vertrouwen winnen door een betrouwbare website inclusief Impressum te lanceren.
Maak hierbij ook gebruik van reviews en keurmerken, want deze doen het extreem goed in de ogen van de Duitsers. En gebruik bovenal de formele vorm op je website. Door de hiërarchische cultuur waarin ze leven, zijn Duitsers hier namelijk erg op gesteld.
2. Frankrijk
Fransen doen graag zaken met de Nederlanders. In de ogen van een Fransman hebben wij een goede reputatie door onze efficiënte werkwijze, betrouwbaarheid en ons zakelijk oog. Fransen nemen de tijd om een bedrijf te leren kennen want ze gaan wel voor een langetermijnrelatie. Als je jouw producten online wil verkopen, moet je wel met iets goeds komen. In het geval van identieke producten hebben Fransen namelijk de voorkeur voor de Franse variant, puur omdat ze deze al kennen.
Wist je dat… je jouw Nederlandse Google Ads-campagnes (die altijd gekoppeld zijn aan een maximaal aantal tekens) niet zomaar kunt vertalen? Krachtig en bondig formuleren is niet echt wat de Fransen typeert. Ze hebben dus meer woorden – die vaak ook langer zijn – nodig om dezelfde boodschap over te brengen.
3. Scandinavië
Meer en meer Nederlandse bedrijven zien potentie in Scandinavië. Dit is ook niet vreemd aangezien Scandinavië in de top 5 staat van belangrijkste exportbestemmingen van Nederland. Voor ons Nederlanders lijken de Scandinavische landen van een afstand erg op elkaar. Maar de landen zijn zo cultureel divers dat je niet optimaal succes zult behalen met één enkele marketingstrategie. Local is the key!
Wist je dat… bij Scandinavische landen het aantal mobiele aankopen het hoogst van heel Europa ligt? 50% van de consumenten gebruiken hun mobiele device om online te shoppen. Als je de Scandinavische markt op gaat, moet je website dus optimaal mobiel bereikbaar zijn. Daarnaast moet ook de mobiele weg naar een aankoop heel gebruiksvriendelijk zijn.
4. Engeland
Zaken doen in Engeland wordt geregeld onderschat. We denken vaak een aardig woordje Engels te spreken. Op tv worden we doodgegooid met Engelse termen, ook lezen we steeds meer in het Engels en is de Engelse taal steeds meer en meer verweven in ons Nederlandse leven.
Maar toch overschatten de Nederlanders het vaak als het om deze taalbarrière gaat. Business Engels gaat toch net een stapje verder. Het komt dan ook geregeld voor dat Nederlanders de Engelse denken te begrijpen, maar dit niet het geval is.
Wist je dat… wat Britten zeggen juist door hun indirectheid niet altijd overeenkomt met wat ze bedoelen?
Wist je daarnaast dat… het onderzoeken van de juiste Engelse zoekwoorden heel belangrijk is? Het toepassen van goede vaktaal is een kunst op zich, al is het een stuk lastiger een goede vindbaarheid in de zoekmachines te verkrijgen. Je kunt het bereik wel vergroten, maar daarmee neemt de concurrentie in de zoekmachines ook toe. En de Engelse vertalingen van jouw producten zijn ook vele malen concurrerender dan de Nederlandse benamingen.
5. België
Dit land is populair onder Nederlandse ondernemers, omdat de toegang tot ons buurland als laagdrempelig gezien wordt en daardoor gepaard gaat met relatief lage investeringen. Echter hebben de verschillen tussen Nederland en België er wel voor gezorgd dat België een apart land is geworden.
België heeft één van de meest open economieën van West-Europa. Maar dat wil niet zeggen dat dit bourgondische land eenvoudig te betreden is. Want wil je zaken doen in Vlaanderen? Wallonië? Brussel? Of toch in de Duitstalige gemeenschap? Je hebt in een relatief klein land als België te maken met verschillende, lokale streken en diverse talen. Een persoonlijke band speelt bij de Walen een belangrijkere rol dan bij de Vlamingen het geval is. Denk in België goed na welke doelgroep je wilt bereiken.
Wist je dat… veel bedrijven de Nederlandse website gebruiken om Vlaanderen te proberen te veroveren? In Vlaanderen kennen en gebruiken ze andere woorden. Zorg dus dat je de Vlaamse doelgroep ook in hun eigen taal aanspreekt.
Een goede voorbereiding vergroot de kansen op marketingsucces in deze landen aanzienlijk. Maar hoe goed je ook voorbereid bent op de grote internationale, complexe wereld, het is vaak een proces van vallen en opstaan.
Internationaal ondernemen: klaar voor de toekomst?
Door jezelf te verdiepen in de lokale doelgroep, rekening te houden met de culturele verschillen, tijd in te calculeren om de doelgroep te overtuigen en hierbij bovenstaande tips in acht te nemen, kun je echter wel degelijk een waardige internationale ondernemer worden die klaar is voor de toekomst, om de wereld te veroveren!
Ik wens jou veel internationaal succes toe!