SEO

Op zoek naar zoekintenties: 4 tips om deze te vinden

0

Gebruik zoektermen met hoge zoekvolumes in je content en je wordt vanzelf goed gevonden. Toch? Helaas, SEO is in 2020 niet meer zo simpel: het draait naast zoekwoorden vooral om zoekintenties. Achterhaal de zoekintentie en je weet precies wat het type content en de insteek van je content moet worden. Maar hoe doe je dat?

Wat zijn zoekintenties precies?

Zoekintenties gaan over hoe en waarom mensen op het internet zoeken. Wat wil iemand nou echt weten? Of doen? Wat is precies de bedoeling van de zoekopdracht?

Het klinkt als een irritante dooddoener, maar het gaat om ‘de vraag achter de vraag’. Het ontdekken van de achterliggende vragen van een zoekwoord en daar passende content voor maken is de kern van een succesvolle SEO-strategie.

Door de zoekintentie te achterhalen heb je de sleutel in handen om relevante content te maken. En dat gaat verder dan het verwerken van zoekwoorden in een tekst.

Waarom zijn zoekintenties zo belangrijk voor SEO?

Relevantie, relevantie, en nog eens relevantie. Zoekmachines schotelen het liefst voor elke zoekopdracht een perfect passend antwoord voor: een relevant antwoord van hoge kwaliteit. Hoe je dit doet? Door in te spelen op de zoekintentie en een goed antwoord te geven in de juiste vorm.

Ga maar bij jezelf na. Niets zo vervelend als niet kunnen vinden wat je zoekt. Of als de gevonden resultaten tegenvallen.

Tip 1. Onderzoek/onderzoek welk type zoekintentie het is

Google omschrijft een aantal soorten zoekintenties in hun Quality Guidelines for Raters:

  • Informatief: de gebruiker wil iets te weten komen.
  • Transactioneel: de gebruiker wil iets kopen.
  • Commercieel: de gebruiker wil iets onderzoeken.
  • Navigerend: de bezoeker wil naar iets specifieks.

Informatieve zoekintenties

Informatieve zoekintenties zijn vragen om achter meer informatie te komen. In deze zoekwoordcombinaties komen vaak de 5 W’s voor: wie, wat, waar, waarom, wanneer.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Weer Terschelling (13.700 p/m)
  • Hoeveel inwoners heeft Amsterdam (2.000 p/m)
  • Hoe lang leeft een vlinder (1.100 p/m)

De meeste informatieve zoekopdrachten zijn een vraag, maar dit hoeft niet. Ook zoektermen die uit een enkel zoekwoord bestaan en vaak een hoog zoekvolume hebben, zijn informatieve zoekopdrachten. Bijvoorbeeld:

  • Wintertijd (47.400 p/m)
  • Hypotheekrenteaftrek (11.400 p/m)
  • Compost (4.400 p/m)

Transactionele zoekintenties

Bij transactionele zoekintenties is de koopintentie duidelijk. Deze intentie is het makkelijkst te achterhalen omdat het product of de dienst in de zoekwoordcombinaties staat. Dit zijn vaak ook de zoekwoordcombinaties met veel concurrentie en een hoge Cost per Click (CPC), mocht je hier voor willen adverteren.

  • ps5 preorder (10.200 p/m)
  • Kortingscode hm (18.200 p/m)
  • Ipad kopen (13.800 p/m)
  • Gratis bezorgen ah (2.400 p/m)

Commerciële zoekintenties

De commerciële zoekintentie zit tussen de informatieve en transactionele zoekintentie in. Er is nog geen keus gemaakt en er is eerst meer specifieke informatie nodig.

  • Rendement berekenen (2.200 p/m)
  • Beste sushi Rotterdam (700 p/m)
  • Beste tandartsverzekering (490 p/m)
  • Review Volvo xc40 (290 p/m)
  • Welke tv past bij mij (160 p/m)

Zoals je ziet zijn de zoekvolumes bij dit type lager: dit zijn typische longtail-zoekwoorden.

Navigerende zoekintenties

In het geval van navigerende zoekintenties gaat het om zoekopdrachten waarbij het al duidelijk is waar iemand naar zoekt. Bijvoorbeeld een specifieke website, merk of organisatie. Dat op dit soort zoekopdrachten vaak veel zoekvolume zit, komt omdat googelen vaak sneller is of gebruikers niet weten hoe je een pagina favoriet kunt maken.

  • Inloggen Gmail (44.200 p/m)
  • Internetbankieren ABN AMRO (1.600 p/m)
  • www.nos.nl (22.700 p/m)

Bij deze zoekopdrachten heeft optimaliseren alleen zin als je deze organisatie, locatie of dit merk bent.

Tip 2. Haal zoekintenties uit een zoekwoordanalyse

De basis van elke SEO-strategie is een zoekwoordanalyse. Je hebt waarschijnlijk een lange lijst met zoekwoorden en zoekvolumes. Met deze lijst kun je meteen aan de slag met het achterhalen van zoekintenties.

  1. Begin met het clusteren van zoekwoorden in (hoofd)thema’s. Doe dit met de bestaande content in je achterhoofd. Je bestaande navigatie- of contentstructuur is vaak een logisch startpunt.
  2. Als de (hoofd)thema’s duidelijk zijn ga je verder met het clusteren van zoekwoorden op paginaniveau. Heb je nu een lange lijst met veel dezelfde zoekwoorden? Mooi, dan kun je misschien meerdere pagina’s maken met een andere insteek. Kijk hiervoor naar de secundaire zoekwoorden. Meestal krijg je dan al een beter beeld van verschillende intenties.
  3. Kijk ook naar de zoekwoordcombinaties met een vraag of één van de 5 W’s. Een vraag verraadt meestal de zoekintentie.

De uitkomst en inzichten verwerk je in content die je al hebt en geeft je houvast bij het maken van nieuwe content.

Voorbeeld

zoekwoorden pindakaas

Uit dit voorbeeld met zoekwoorden rondom pindakaas haal je mogelijk verschillende zoekintenties:

  • Informatie over of pindakaas gezond is
  • Een recept hoe je zelf pindakaas maakt
  • Informatie of een baby pindakaas mag
  • Informatie of pindakaas wel of niet cholesterolverlagend werkt

Werk je bij Calvé of heb je een foodblog? Dan laat dit zoekwoordonderzoek al verschillende zoekintenties zien waarop je kunt inspelen.

Tip 3. Kijk naar zoekresultatenpagina

De meeste zoekintenties zijn vrij snel duidelijk. Maar wat als dat niet zo is? Voer ook altijd zelf de zoekopdracht uit en kijk naar de resultaten. Hoe ziet de Search Engine Result Page (SERP) eruit? Wat zie je in de eerste resultaten?

Check de SERP

Wat Google toont, geeft al wat weg van het type content dat bij deze zoekopdracht hoort. Deze resultaten worden niet voor niets zo gewaardeerd door Google en beloond met een goede positie in de SERP.

Misschien toont Google zelfs wel een featured snippet. Deze featured snippets passen in veel gevallen (maar niet allemaal!) bij een bepaalde zoekintentie. Een paar voorbeelden:

  • Shopping-resultaten = transactionele zoekintentie
  • Related questions = informatieve zoekintentie
  • Site-links = navigerende zoekintentie

Check de resultaten

Klik ook zelf door naar de eerste paar resultaten. De metadata in de SERP geven een voorproefje van wat je kunt verwachten. Maar klopt dit ook? Voldoet dit zoekresultaat aan jouw verwachtingen? Wat valt je op aan de content? Is de tekst kwalitatief goed geschreven? Is het een longread?

Zoek de gemene deler en pas dit ook zelf toe. Maak bijvoorbeeld ook een infographic of video. Of schrijf een stappenplan, interview of longread. En heb je het idee dat je zelf een beter en relevanter antwoord kunt geven op deze zoekvraag? Ga ervoor!

Voorbeeld

zoekintenties voorbeeld visgraatvloer

Je hebt een nieuw huis en je wil weten hoe je een visgraatvloer legt. Je zoekt een handleiding of stappenplan. Of nog beter, een video waarin iemand stap voor stap uitlegt en laat zien hoe je die Instagramwaardige vloer legt. Het derde organische resultaat geeft bovendien nog extra tips waar je op moet letten bij het leggen van de vloer: een egale ondergrond en het patroon. De advertenties gaan vooral in op de koopintentie in tegenstelling tot de informatieve zoekintentie bij de organische resultaten.

Meerdere zoekintenties

Uiteraard kan een zoekopdracht ook meerdere intenties hebben. Dit haal je niet uit de zoekwoordcombinatie zelf, maar wel door naar de SERP te kijken. Sommige mensen willen het product kopen, en sommige zoeken eerst nog wat meer informatie.

Zo zie je veel Google Shopping-resultaten voor de nieuwste Apple Watch 6. Maar op plek 4, 5 en 6 zie je óók informatieve artikelen en reviews over dit nieuwe horloge. Naarmate de nieuwigheid van dit product weg is, zijn er waarschijnlijk meer resultaten met een koopintentie.

apple watch 6 SERP

Dit zie je duidelijk terug bij een zoekopdracht naar het vorige model, de Apple Watch 5. Deze is al langere tijd te koop en de resultaten sluiten allemaal aan bij een koopintentie. De tijd van reviews en informatie over de nieuwe specificaties is duidelijk al geweest.

apple watch 5 SERP

Tip 4. Benut de kennis van je collega’s

Heb je zelf de zoekintentie helder, deel dit dan ook altijd met je collega’s. Benut de kennis die de productspecialist of de inhoudsdeskundige heeft over het onderwerp. Zo zorg je ervoor dat je een uniek haakje hebt: een andere insteek dan je concurrenten.

  • Vraag of ze meer kunnen vertellen over dit onderwerp. Laat ze hun kennis en ervaring maar met je delen!
  • Leg een pagina van de concurrent voor. Wat vinden zij hiervan? Wat zouden ze anders doen?
  • Leg de zoekintentie voor aan een collega zonder kennis van het onderwerp. Welke vragen komen er naar boven? Wat zou hij of zij willen weten?
  • Ga met de zoekvraag naar de klantenservice. Welke vragen komen vaak terug? Waar lopen je klanten tegenaan?

De kennis die op deze momenten naar boven komt, is enorm waardevol. Verwerk dit bijvoorbeeld in de contentbriefing die je maakt. Voor een copywriter is het essentieel om de juiste insteek te weten.

Hengelen naar haakjes

Nu je weet wat zoekintenties zijn, waarom ze voor SEO belangrijk zijn, hoe je ze vindt en vertaalt naar unieke content kun je zelf aan de slag. Heb je vragen? Laat het weten in de comments.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.